زيستبوم- گروه محيطزيست - اسدافلاكي:
بهرهبرداري از
معادن لتي كمر، ساي دره، برير و كل بزان در منطقه علم كوه و
تخت سليمان كلاردشت، پس از يك وقفه طولاني، با حمايت استاندار مازندران و ديگر مسئولان محلي از سر گرفته ميشوداين در حالي است كه استخراج سنگ از اين
معادن كه از اوايل دهه 60 آغاز شده بود اوايل دهه 80 بهدليل تخريبهاي زيستمحيطي گسترده و در پي اعتراضات مردمي تعطيل شده بود.
كوروش برارپور، مديرعامل تشكل زيستمحيطي توسعه پايدار كلاردشت، با اعلام اين خبر به همشهري گفت: نخستين بهرهبردار اين
معادن شركت مترو بود كه از اوايل دهه 60 از اين
معادن سنگ استخراج وآن را به تهران منتقل ميكرد؛
پس از چند سال يكي از نهادهاي نظامي نيز وارد ماجرا شد و در منطقه برير مشغول استخراج غيرعلمي سنگ شد. استخراج سنگ از
معادن ادامه داشت تا اينكه مردم منطقه رودبارك با متوقف كردن كاميونهاي حامل سنگ، نسبت به تخريبهاي زيستمحيطي اعتراض كردند و در پي آن، مردم
كلاردشت هم به جمع اهالي رودبارك پيوستند و همين امر سبب توقف فعاليتهاي معدني در منطقه شد.
وي افزود: اوايل دهه 80، سهام
بهرهبرداري از اين
معادن به سازمان تامين اجتماعي فروخته شد و اين طرح متوقف ماند تا اينكه 2 هفته پيش، در جلسهاي كه در دفتر مديرعامل سازمانتأمين اجتماعي در تهران با حضور استاندار مازندران و فرماندار چالوس و مسئولان محلي
كلاردشت تشكيل شد، با حمايت از شركت
بهرهبرداري از سنگ منطقه رودبارك، زمينه استخراج مجدد سنگ از اين منطقه فراهم شد.
تخريب بستر رودخانه سردآبرود
برارپور با اشاره به اينكه در جلسه ياد شده قرار بود وزير كار هم حضور داشته باشد اما غايب بود، گفت: مديرعامل شركت
بهرهبرداري از سنگ منطقه رودبارك، نسبت سببي با يكي از معاونان وزارت كشور دارد و به همين دليل، فشارهاي زيادي به مديران استاني و محلي براي از سرگيري استخراج سنگ در اين مناطق وارد ميكنند.
وي ضمن انتقاد از مسامحه مسئولان استاني در اين زمينه گفت: طي مذاكراتي با استاندار و مسئولان ذيربط محلي يادآور شدم كه براساس يافتههاي علمي، تمامي پروژههاي عمراني، صنعتي و زيستمحيطي اجرا شده در كلاردشت، فقرزا عمل كردهاند و سبب تهيسازي جنگلها و منابع ملي در منطقه شدهاند.
پروژه استخراج سنگ نيز از پروژههايي است كه باعث نابودي و
تخريب گسترده محيطزيست در منطقه علم كوه و
تخت سليمان شده و بستر رودخانه سردآبرود را براي خيزش سيل و ديگر حوادث غيرمترقبه آماده ميسازد.
وي افزود: مسئولان استاني و كشوري اعلام ميكنند كه استخراج سنگ براساس مجوزهاي قانوني و كار كارشناسي صورت ميگيرد. حال پرسش اين است آيا كار كارشناسي نابودي محيطزيست و نارضايتي گسترده اجتماعي را دربردارد؟
احياي راه مواصلاتي براي انتقال سنگ
برارپور با اشاره به جلسهشنبه شب هفته گذشته مسئولان استاني و تصميمات گرفته شده در اين جلسه گفت: يكي از مفادي كه در اين جلسه مطرح شد احياي راه مواصلاتي
كلاردشت به طالقان براي انتقال سنگ و گزينه ديگر، استفاده از راه مواصلاتي «كل نو» به «اجابيت و مجل» است كه از دل جنگلهاي بكر
كلاردشت ميگذرد. يقينا استفاده از اين جاده، اعتراضات گسترده مردمي را در پي خواهد داشت.
اين فعال محيطزيست در بخشي از سخنان خود از اظهارنظرهاي غيركارشناسي برخي مسئولان انتقاد كرد و گفت: نكته قابل اشاره اينكه اغلب مديران استاني و كشوري وقتي صحبت از توسعه ميشود ميگويند همه تصميمات ما براساس كار كارشناسي است. درحالي كه اكثر تصميمات آنها، چالشهاي اقتصادي، اجتماعي و زيستمحيطي ايجاد ميكند.
وي خاطر نشان كرد: تيرماه گذشته در كارگروه توسعه
كلاردشت تصميمي براي برون رفت
كلاردشت از بنبست گرفته شد كه براساس آن الزاما بايد
كلاردشت به طالقان وصل شود اما فرماندار چالوس پس از اعتراضات گسترده مردمي، بيدرنگ موضوع ياد شده را در مصاحبه با خبرگزاري مهر تكذيب كرد.
اين در حالي است كه دقيقا يك روز پيش از تكذيب اين تصميم، استاندار مازندران به اينجانب گفت ما كاركارشناسي مفصلي درخصوص جاده ياد شده انجام داديم و تمام مستندات آن هم موجود است!
استخراج سنگ از
معادن علم كوه و
تخت سليمان هم تصميمي مشابه احداث جاده است. مطالعات امكان سنجي نيز حاكي از آن است كه پيگيري پروژه
بهرهبرداري از معادن، توجيه علمي ندارد و پيامد آن، معضلات اجتماعي و زيستمحيطي جبرانناپذيري است كه گريبانگير مردم بومي منطقه خواهد شد.