اختلال های اضطرابی (anxiety disorders)
همه گاهی مضطرب می شوند،امتحان ، مسابقه ورزشی ، ملاقات با فردی مهم ، و نگرانی درباره رابطه ای جدید ، همگی می توانند موجب احساس نگرانی شوند . معمولا اضطراب های فرد مربوط به ابنده هیتند ، خواه نگرانی های بلند مدت درباره شغل باشد یا نگرانیهای کوتاه مدت درباره یک ملاقات در شنبه شب.
همه این تجربیات ناراحت کننده هستند ، اما هیچ یک عملکرد نابهنجار محسوب نمی شنوند . حتی امکان دارد اینگونه تجربیات جنبه های مفید هم داشته باشد . امکان دارد روشهایی را برای ارام کردن خودتان پرورش داده باشید که بعد ها در موقعیت های دیگر مفید واقع شده باشند ؛ یا اینکه اضطراب شما طوری نیرومندتان کرده باشد که بر موانع غالب شدید و به نحو موثری عمل کردید. بنابر1این اضطراب ملایم می تواند نتایج مثبتی داشته باشد .
اضطراب تنها زمانی مایه نگرانی بالینی می شود که به چنان سطح شدیدی رسیده باشد که توانایی عمل کردن در زندگی روزمره را مختل کند ، به طوری فرد دچار حالت ناسازگارانه ای شده باشد که مشخصه ان واکنش های جسمانی و روانی شدید است . این واکنش های شدید ، غیر منطقی ، و توانکاه اساس اختلال ای اضطرابی هستند .
منبع:اسیب شناسی روانی سوزان ویتبورن
گرداوری:غزاله.م
نواع اختلال های اضطرابی شامل:
اختلال وحشتزدگی
فوبی ها (هراس ها )
اختلال اضطراب منتشر
اختلال وسواس فکری-عملی
اختلال استرس حاد
اختلال استرس پس از اسیب (p.t.s.d)
اختلال وحشتزدگی:
افراد مبتلا به اختلال وحشتزدگی دچار حملات وحشتزدگی می شوند. این حملات دوره های ترس شدید و ناراحتی جسمانی هستند، به طوری که افراد مبتلا احساس می کنند از پای درامده اند و نمی توانند خود را کنترل کنند . شروع این حملات ناگهانی است و معمولا ظرف 10 دقیقه به اوج می رسند . نفس تنگی ، تنفس سریع ، سرگیجه ، یا احساس عدم تعادل ، احساس خفگی ، تپش قلب ، لرزش ، عرق کردن ، ناراحتی معده ، احساس واقعی نبودن ، احساس کرختی یا مور مور شدن ، احساس گر گرفتگی یا سرما ، احساس ناراحتی در قفسه سینه ، ترس از مردن ، "به جنون کشیده شدن" ، یا از دست دادن کنترل ، از جمله احساس هایی هستند که فرد هنگام حمله وحشتزدگی تجربه می کند . در حالی که این اتفاق می افتد ، فرد احساس نابودی قریب الوقوع و میل شدید به گریختن دارد . اگر تاکنون به هر یک از این نشانه های حمله وحشتزدگی دچار شده باشید ، می توانید تجسم کنید برای کسی که این رویداد را به صورت تمام عیار تجربه می کند چقدر ناراحت کننده است .
برای اینکه اختلال حمله وحشتزدگی در فردی تشخیص داده شود ، حداقل تعدادی از حملات وحشتزدگی وی باید "ناگهانی" باشند ، بدین معنی که نشانه موقعیتی یا اغازگری وجود نداشته باشد . چنین حمله ای حمله وحشتزدگی غیر منتظره(بدون محرک) نامیده می شود
امکان دارد کسی هنگام تصور مواجه شدن با موقعیتی خاص بلافاصله بعد از روبهرو شدن با محرک یا نشانه ای خاص در محیط نیز به حمله وحشتزدگی دچار شود . برای مثال ، هر بار جاناتان صدای اژیر امبولانس را می شوند ، دچار حمله وحشتزدگی می شود . این نمونه ای از حمله وحشتزدگی وابسته به موقعیت (یا محرک دار) ایت .
در مواردی که فرد در یک موقعیت ، گرایش به حمله وحشتزدگی دارد ، ولی هر بار دچار ان نمی شود ، به این رویداد حمله وحشتزدگی با زمینه موقعیتی گفته می شود . برای مثال ، وقتی که سامانتا مترو سوار می شود ، گاهی حمله وحشتزدگی دارد ، اما هر بار که به متر. س.ار می شود دچار حمله وحشتزدگی نمی شود .
متخصص بالینی هنگام ارزیابی وضعیت درمانجویی که دچار حملات وحشتزدگی می شود باید این احتمال را که شاید درمانجو به ناراحتی جسمانی ای مبتلا باشد که نشانه ها را ایجاد می کند ، در نظر بگیرد . اختلال های جسمانی ، مانند هیپوگلیسمی(کمی قند خون ) ،پرکاری تیروئید، یا تومورهای ترشح کننده انسولین ، و بیماری های قلبی-عروقی با تنفسی ، می توانند نشانه های شبه وحشتزدگی ایجاد کنند . برخی از دارو ها نیز می توانند موجب واکنش هایی شوند که به حملات وحشتزدگی شباهت دارند . افرادی که با کوکائین، امفتامین ، یا حتی کافئین مسموم شده اند ، ممکن است به نظر برسند که دچار حمله وحشتزدگی شده اند ، در حالی که انها به موادی که در بدنشان است واکنش سمی نشان می دهند .
تشخیص اختلال وحشتزدگی زمانی صورت میگیرد که حملات وحشتزدگی تکرار شوند یا زمانی که یک ماه از اولین حمله وحشتزدگی سپری شده باشد ، ولی فرد همچنان در مورد برگشت حملات نگران است .
منبع:اسیب شناسی روانی سوزان ویتبورن
گرداوری:غزاله.م
فوبی ها 3 دسته اند :
اگورافوبیا
فوبی خاص
فوبی اجتماعی
اگورافوبیا
عبارت است از اضطراب شدید در مورد گیر افتادن ، درمانده شدن ، یا شرمنده شدن ، در یک موقعیت بدون کمک در صورت وقوع حمله وحشتزدگی . گرچه اختلال وحشتزدگی معمولا با اگوروفوبی همراه است ، ولی این احتمال وجود دارد که افراد بدون اختلال وحشتزدگی دچار اگورافوبی شوند یا بدون اگورافوبی اختلال حمله وحشتزدگی را تجربه کنند . این اختلال ها از نظر شدت و تاثیر تفاوت دارند . افراد مبتلا به اگورافوبی عموما این اختلال را خیلی اختلال گر می دانند ، در حالی که بسیاری از انهایی که تشخیص شان اختلال وحشتزدگی بدون اگورافوبی بوده است ، می تواند در طول زندگی روزمره شان به نحو شایسته ای عمل میکنند .
افراد مبتلا به اگورافوبیا از موقعیت هایی نظیر تنها بودن در خانه یا بیرون از خانه بودن در جمعیت ، روی پل ، یا در اتومبیل متحرک می ترسند . ، برای اجتناب از این موقعیت ها ، سبک ها و رفتارهای غیر عادی دارند .
فوبی های خاص
همه از برخی اشیا ، موقعیت ها یا جانوران می ترسند . شاید شما بادیدن عتکبوت ، حیوان جونده ، یا مار خود را به عقب بکشید . یا شاید نگاه کردن از یک محل مرتفع باعث می شود بلرزد یا دچار حالت تهوع شوید . امکان دارد از ایستادن در راهرویی شلوغ که باعث شود احساس ناراحتی یا حتی عصبانیت کنید و به دنبال فضایی باز بگردید و این گونه پاسخ ها یا ناراحتی که بیزاری نامیده می شود ، شایع است و چندان مایه نگرانی نیستند . با این حال اکر پاسخ فرد به یکی از اینن تجربیان ، با خطر یا تهدیدی که محرک ایجاد کرده است بی تناسب باشد ، این فرد مبتلا به فوبی محسوب می شود . ف.بی خاس ترس غیر منطقی و کاهش تاپذیر از شی، فعالیت، یا موقعیت خاصی است که پاسخ اضطرابی فوری ایجاد می کند اختلال زیادی در عملکرد به وجود می اورد ، و به رفتار اجتنابی منجر می شود .
فوبی اجتماعی
خیلی از ادمها از سخنرانی برای یک گروه ،ظاهر شدن برای اجرای موسیقی،یا شرکت کردن در مسابقه ورزشی یا بازی ، عصبی می شوند یا می ترسند . اما افراد مبتلا به فوبی اجتماعی ، نه تنها در این موقعیت ها ، بلکه در تمام مو قعیت ها یی که دیگران انها را مشاهده می کنند ، دچار اضطراب زیادی می شوند .
ویژگی های اصلی فوبی اجتماعی
ترس غیر منطقی و شدید از این است که رفتار فرد در موقعیت اجتماعی مورد تمسخر و انتقاد قرار گیرد . افراد مبتلا به این اختلال می دانند که ترسشان غیر منطقی است .با این حال نمی توانند جلوی نگرانی خود را از اینکه دیگران مشغول بررسی دقیق انها هستند بگیرند .
منبع:اسیب شناسی روانی سوزان ویتبورن
گرداوری:غزاله.م
اختلال اضطراب منتشر( اضطراب فراگیر)
گاهی اضطراب به شی ، موقعیت یا رویداد خاصی ربط ندارد ولی به نظر می رسد که ویژگی دایمی وجود روزمره فرد است . تشخیص اختلال اضطراب فراگیر در مورد این طبقه از تجربیات اضطرابی به کار می رود .
افراد مبتلا به اضطراب فراگیر بیشتر اوقات با اضطراب غیر قابل کنترل دست به گریبان هستند . تلاشهای انها برای کنترل کردن نگرانی شان معمولا بی نتیجه است و به نشانه های متعدد جسمانی و روانی مبتلا هستند که در عملکرد اجتماعی ، شغلی و کلی انها در زندگی اختلال ایجاد می کند . انها اغلب اوقات مستعد احساس بی قراری و هیجان زدگی هستند و به سختی می توانند تمرکز کنند و حتی گاهی احساس می کنند زهنشان تهی است .
واکنشهای بدن ، احساست و افکار مرتبط با اختلال اضطراب فراگیر معمولا با موضوع قابل تشخیص در زندگی فرد ارتباط مستقیم ندارند . اگر فرد ترس ها و نگرانیهای خاصی را بر زیان اورد ، معمولا اینها غیر واقع بینانه هستند ، و به چند زمینه گسترش دارند .
نگرانی افراد اختلال اظطراب فراگیر می تواند سالها ادامه یابد . در واقع این افراد اغلب می گویند هیچ زمانی در زندگی شان بدون احساس اضطراب و نا ارامی نبوده اند .
اگر فردی در اکثر روزها حداقل 3 علامت از علائم شش گانه زیر را داشته باشد فردی دارای اختلال اضطراب منتشر است :
بی قراری ، زود و سریع خسته شدن ، مشکل در تمرکز ، تحریک پذیری ، تنش عضلانی ، خواب اشفته
منبع:اسیب شناسی روانی سوزان ویتبورن
گرداوری:غزاله.م
The underlying connection was closed: Could not establish trust relationship for the SSL/TLS secure channel.