مراتع و آبخیزداری كشور، در راستای معرفی جاذبههای گردشگری و لزوم حفظ محیط زیست ایران، مناطق زیبای طبیعی معرفی شده و بر لزوم حفظ این میراث گرانبهای طبیعت تاكید می شود.
براساس این گزارش،
جنگل ابر در 45 كیلومتری شمال
شاهرود در مسیر جاده
شاهرود به آزاد شهر با مختصات جغرافیایی 57 و 54 تا 12 و 55 شرقی و 42و 36 تا 50 و 36 عرض شمالی قرار دارد.
از طرف شمال محدود است به جنگلهای استان گلستان و از طرف شرق به منطقه اولنگ از طرف جنوب به كوه قاسم و كوه
ابر و قطری و از طرف غرب محدود به كوه یخام و تكیانو است.
میزان بارندگی دراین ناحیه بیش از 400 میلیمتر بوده و متوسط دما 20 درجه سانتیگراد است.
بر اساس این گزارش، منطقه
جنگل ابر در بیشتر فصول سال پوشیده از
ابر است و وجه تسمیه این
جنگل وجود همین ابرها است كه در كرانههای خزر توسط جریان باد به ارتفاعات كوهستان هدایت می شوند.
غلظت
ابر در اغلب فصول سال در این
جنگل باعث پوشش گیاهی جالب و متبوع شده است. وجود
ابر در قسمتهای پایین دست در آبخیز شمالی، زیبایی این
جنگل را دو چندان كرده است.
در این منطقه در قسمت شرقی و غربی به دلیل ارتفاعات بلند باعث شده تا ابرها كه بوسیله باد به سمت ارتفاعات رانده می شوند، در قسمت میانی فشرده شده و از این كریدور اصلی و چند كانال فرعی ابرها به سمت جنوب رشته كوه البرز هدایت شده و ضمن ایجاد جنگلهای پراكنده با تنوع گونههای درختی و درختچهای آب و هوای شهرستان را نیز به نحو مطلوبی پاكیزه و پراكسیژن و مرطوب كرده است.
این منطقه در حد فاصل بین دو كلان اقلیم خشك و نیمه خشك و مرطوب و نیمه مرطوب واقع شده كه این امر باعث ایجاد تنوع گیاهی و جانوری شده است.
از گیاهان درختی می توان بلوط ، ممرز افرا، شیردار، توسكا ، آزاد داغداغان و از گیاهان مرتعی گونه های كلاه میر حسن ، چوبك ، اسپرس، دم روباهی ، آویشن و شبدر را نام برد.
این منطقه از معدود مناطقی است كه رشته كوه البرز در این ناحیه به حداقل عرضی خود رسیده و تقریباً از یك شاخه اصلی تشكیل شده است.
از جانوران این منطقه می توان خرس قهوهای ، گرك، پلنگ ، خوك وحشی، شغال ، روباه، خرگوش كل و بز ،شوكا، و از پرندگان كبك ، كبوتر جنگلی، بلدرچین ، عقاب جنگلی، كركس، شاهین، فاخته، قرقاول را نامبرد.
جنگل ابر دارای چشمه سارهای متعددی است كه از آن جمله می توان به چشمه آلوچال، آب شرش، آبشار و چشمه مورد نظر اشاره كرد.
وسعت منطقه جنگلی
ابر و قطری بیش از 13 هزار هكتار بوده و از نوع جنگلهای خزری یا هیركانی است.
ارتفاع از سطح دریایی این
جنگل از 800 متر واقع در روستای شیرینآباد در حوزه آبخیز شمالی و به ارتفاعات كوه قاسم با 2 هزار و 650 متر ارتفاع در شرق منطقه كوه تكیانو با ارتفاع 2 هزار و 896 متر از غرب منطقه امتداد یافته و تا قسمت میانی دامنه جنوبی البرز به صورت جنگلهای پراكنده و در ختچهزارها به همراه سوزنی برگهای بومی منطقه مانند ارس و پیرو ادامه دارد.
طرح جنگلكاری احیاء و غنی سازی جنگلهای مخروبه
ابر و قطری از سال 1370 به اجراء در آمد كه وسعتی برابر 11216 هكتار از دامنه های شمالی را شامل می شود.
تاكنون بیش از 200 هكتار از مناطق فوق قرق و عملیات نهالكاری با كاشت گونه هایی مانند بلوط ، افرا، شیردار، توسكا، ون، اقاقیا، گلابی وحشی، ممرز وتعدادی سوزنی برگ از جنس لاریكس، كاج جنگلی انجام شده و بذركاری با گونه های ون، ممرز، بلوط ، گلابی وحشی و نیز انجام شده و عملیات فوق همچنان ا دامه دارد.
بر اساس این گزارش، به منظور جلوگیری از تخریب چمنزارها و حفظ پوشش گیاهی موجود ارتقا بخشیدن به آن و همچنین تسهیل در زادآوری طبیعی
جنگل و جلوگیری از فرسایش آبی و فشرده گی خاك در بخشی از منطقه فوق طرح مسدود كردن راههای فرعی و غیر ضرور با نصب پایه های فلزی به اجرا گذاشته شده است.
The underlying connection was closed: Could not establish trust relationship for the SSL/TLS secure channel.