Veiled chameleon
تغییر رنگ در آفتاب پرست های نقاب دار
آفتاب پرست های نقاب دار توانایی تغییر دادن رنگ بدنشان را دارند. آنها میتوانند رنگ بدن خود را با رنگ محیط اطراف بیامیزند و با این کار، وجود خود را به آفتاب پرست های دیگر نشان میدهند، ضمن اینکه این کار نشان دهنده سلامت و وضعیت مناسب جسمی آفتاب پرست هاست.
آفتاب پرست های نقاب دار رنگ پوست خود را به وسیله باز و بسته کردن سلول هایی به نام «ملانوفور» (melanophores) تغییر میدهند. ملانوفورها سلول های رنگدانه ای هستند که حاوی «ملانین» اند. ملانین سلولی است که بر روی پوست خزندگان و دوزیستان یافت میشود.
|
Click this bar to view the full image. |
نرها معمولا دارای تنوع رنگی بیشتری هستند، (برای جذب کردن ماده ها) گرچه ماده ها هم در نوع خود دارای رنگ بندی های بی نظیر و استثنایی هستند.
زمانی که آفتاب پرست های در معرض نور مستقیم آفتاب قرار میگیرند (برای آفتاب گیری) به حالتی در می آیند که گویی درگیر چالشی بزرگ شده اند و یا لکه هایی روی بدنشان ظهور میکند که گمان میکنید این یک آفتاب پرست دیگر است و در این لحظه شما میتوانید شاهد نمایشی شگفت انگیز و حیرت آور باشید.
|
Click this bar to view the full image. |
نرها معمولا سعی میکنند برای جذب ماده ها، بهترین و براق ترین رنگ های بدنشان را به نمایش بگذارند. در پاسخ به آنها، ماده ها در صورتی که تمایل به ارتباط داشته باشند از رنگ های زرد و آبی استفاده میکنند و اگر رنگ های تیره خود را در معرض نمایش بگذارند نشان دهنده عدم تمایل آنهاست.
آفتاب پرست ها میتوانند در هنگام حرکت، ظاهر خود را کاملا به شکل یک برگ درآورند و حتی در این حالت، بدن خود را باریک تر از مقدار واقعی جلوه دهند. یافتن یک آفتاب پرست بالغ که در محفظه محل زندگی اش خود را مخفی کرده و در بین شاخ و برگ ها استتار کرده است کار بسیار دشواری است
خانه سازی
یک آفتاب پرست نقاب دار بالغ به محفظه ای با ابعاد حداقل 120 سانتی متر طول، 60 سانتی متر عرض و 60 سانتی متر ارتفاع نیاز دارد. ترجیح بر این است که از محفظه ای استفاده کنید که تماما پوشیده شده باشد. محفظه پوشیده شده ای که برای آفتاب پرست ها استفاده میکنید باید دارای تهویه مناسبی باشد و بدون آن آفتاب پرست ها به سرعت دچار مشکلات تنفسی شده و زندگی زجرآوری را تجربه خواهند کرد. در این محفظه حتما باید تعدادی گیاه نیز قرار دهید. از ساده ترین گیاهانی که برای این منظور قابل استفاده بوده و نگهداری از آنها نیز دشوار نباشد میتوان به درختان فیکاس (Ficus)، هیبیکاس (Hibiscus) و پوتوس (Pothos) اشاره کرد. باید پیش از قرار دادن گیاهان در درون محفظه، اطمینان حاصل کنید که این گیاهان عاری از هرگونه ضد آفت و حشره کش باشند و ضمنا باید همه آنها را مجددا در محفظه بکارید تا حالت زنده داشته باشند. برای این کار باید از خاک مخصوص کاشت گیاه استفاده کنید و اکیدا از بتونه کردن و سیمانه کردن گیاهان درون محفظه خودداری کنید. برای آفتاب پرست های نقاب دار همیشه باید درختچه هایی مانند درخت مو برای صعود کردن تدارک دیده شوند. برای این منظور، درختچه هایی در فروشگاه های مخصوص وسایل خزندگان به فروش میرسد که میتوانید آنها را خریداری کنید. البته در هنگام خرید باید دقت کنید که اندازه و ضخامت درختچه ای که تهیه میکنید برای آفتاب پرست شما مناسب باشد. معمولا آفتاب پرست ها قادر هستند درختچه هایی را که از اندازه مشتشان اندکی ضخیم تر است به سادگی در دست بگیرند. به یاد داشته باشید که آفتاب پرست های نقاب دار موجوداتی منفرد و تک زی هستند بنابراین بهتر است که هرکدام از آفتاب پرست ها را به شکل جداگانه نگهداری کنید. حتی در سنین جوانی و کودکی نیز، نگهداری کردن از چند آفتاب پرست در کنار یکدیگر، منجر به مضطرب شدن تمامی آنها خواهد شد.
نوردهی
آفتاب پرست ها به منبع نوری نیاز دارند که هر دو نوع نور UVB و UVA را ساطع کند. برای این منظور میتوانید از دو روش عمل کنید. شما همچنین میتوانید از لامپ های جیوه ای تبخیری (Mercury Vapor Bulb) استفاده کنید که برای منطقه آفتاب گیری گزینه ای مناسب و شامل انواع تابش های UV هستند و یا میتوانید از لوله های ثابت فلوئورسنت (fluorescent tube fixture) برای این کار استفاده کنید. امروزه فناوری های جدیدی نیز در این زمینه در دسترس شما هستند. هم اکنون لامپ های سوپریور (superior) برای فروش یافت میشوند که دارای تابش فوق العاده ای هستند.
لامپ های جیوه ای تبخیری معمولا قیمت های بالاتری دارند و عمر آنها نیز به طور متوسط کمتر از یک سال است البته لازم به ذکر است که عملکرد آن تقریبا دو برابر بهتر از لامپ های فلوئورسنت است. این لامپ ها معمولا بسته به شرکت سازنده آنها و میزان وات آن، میتوانند حتی تا فاصله 90 سانتی نیز به خوبی تاثیر نورهای UV خود را نشان دهند.
لامپ جیوه ای تبخیری :
|
Click this bar to view the full image. |
اگر از لامپ جیوه ای تبخیری استفاده میکنید باید دقت کنید که آن را تا حد ممکن در بالاترین قسمت محفظه (البته تا حدی که تاثیر نور از میان نرود) قرار دهید تا در منطقه دمایی مناسبی قرار گیرد. دستگاه های گرماده را باید درون سوکت های مخصوصی به نام porcelain socket قرار دهید. این کار کمک میکند که حرارت بالای ایجاد شده، منجر به ذوب شدن تجهیزات داخل محفظه نگردد
اگر شما تصمیم به استفاده از لوله های نوری فلوئورسنت گرفتید، باید حتما برای آن از بست های مخصوص (fixture) استفاده کنید. برای این کار حتما ثابت کننده های (Fixture) پهن (بسته به اندازه تیوب) و با کیفیت مناسب تهیه کنید.
نحوه قرار گرفتن هر نوع منبع نوری که برای محفظه در نظر میگیرید باید به شکلی باشد که آفتاب پرست بتواند به سادگی در معرض آن قرار گرفته و آفتاب بگیرد.
لامپ فلوئورسنت :
|
Click this bar to view the full image. |
خزندگان در شرایطی که در معرض UVB قرار میگیرند شروع به ساختن ویتامین D3 میکنند. آفتاب پرست هایی که در طبیعت زندگی میکنند ویتامین D3 مورد نیاز بدنشان را با قرار گرفتن در معرض نور مستقیم خورشید کسب میکنند. تابش های ماورا بنفش خورشیدی، باعث ایجاد فعل و انفعالاتی میشود که pro-vitamin D3 را به pre-vitamin D3 تبدیل میکند. در مقابل همین pre-vitamin D3 به ویتامین D3 تبدیل میشود که پروتئین های خونی را به هم متصل کرده و سپس از طریق جریان خون، منتقل کند. این فرایندهای D3 سپس در متابولیسم جذب کلسیم و فسفر مورد استفاده قرار میگیرند.
ویتامین D3 به جذب کلسیم کمک میکند و بدین شکل در نهایت در جلوگیری از ابتلا به بیماری های استخوان به حیوان کمک خواهد کرد.
هر زمان که برایتان مقدور بود، حتما آفتاب پرستتان را در معرض نور مستقیم آفتاب قرار دهید. آفتاب گرفتن از پشت شیشه و پلکسی گلاس، چندان برای آفتاب پرست ها سودمند نیست، زیرا در این شرایط تا حدی از تابش های UV کاسته میشود.
برای یک آفتاب پرست نقاب دار به طور هفتگی 4 الی 5 ساعت قرار گرفتن در معرض نور مستقیم آفتاب، میتواند کاملا مناسب باشد و در صورتی که از لامپ استفاده میکنید باید این مدت را افزایش دهید. (در این شرایط و در صورتی که همیشه آفتاب پرست خود را در محیط منزل نگهداری میکنید باید هر روز آفتاب پرست ها را در شرایطی قرار دهید که بتوانند در معرض نور لامپ قرار بگیرند.)
|
Click this bar to view the full image. |
اگر تصمیم به بردن آفتاب پرست به محیط خارج از محفظه (برای آفتاب گرفتن) دارید باید مطمئن شوید که دمای هوا، بیش از اندازه سرد نباشد. دمای 20 درجه سانتیگراد یا کمی بالاتر معمولا برای آفتاب پرست ها مناسب است.
همچنین باید محلی کاملا سایه دار را برای آفتاب پرست خود مهیا کنید تا در صورتی که تصمیم به کنار رفتن از معرض نور خورشید (یا لامپ) و کم کردن دمای بدنش را داشت، بتواند در این قسمت قرار بگیرد.
در مجموع تمام نکاتی که برای نگهداری از آفتاب پرست در خارج از محفظه به آنها اشاره شد را میتوان در این جمله خلاصه کرد که باید ایمنی آفتاب پرستتان را در خارج از محفظه به طور کامل تامین کنید.
ادامه دارد ...
گرمادهی
منطقه ای که برای آفتاب گرفتن آفتاب پرست ها در نظر میگیرید باید به شکلی باشد که در یک منطقه گنبدی قابل انعطاف بوده و تجهیزات نوردهی در porcelain socket قرار داشته باشد. مطمئن شوید که حتما منطقه آفتاب گرفتن به شکلی طراحی شود که از بیشترین توان لامپ برای نوردهی (و در واقع آفتاب گیری توسط خزنده تان) استفاده شده باشد. لامپ مورد نظر نباید به شکلی قرار داشته باشد که در دسترس مستقیم آفتاب پرست ها بوده و آنها بتوانند با لامپ تماس مستقیم داشته باشند.
فاصله آفتاب پرست از لامپ، در هنگام آفتاب گرفتن باید در حدود 25 سانتی متر باشد، البته شما قادر خواهید بود که این فاصله را بسته به موقعیت، تا حدی تغییر داده و تعدیل کنید.
یک درخت مو یا شاخه درخت باید مستقیما در زیر لامپ آفتاب گیری قرار گیرد تا دسترسی آفتاب پرست ها را به منبع نور تسهیل نماید. در همین نقطه نیز بهتر است از یک دماسنج استفاده کنید تا از میزان دقیق دما در این ناحیه مطمئن شوید.
دما در منطقه آفتاب گرفتن باید در حدود 35 درجه سانتیگراد باشد و بهترین دمای هوای محفظه نیز در محدوده 24 الی 27 درجه سانتیگراد است.
|
Click this bar to view the full image. |
حداقل میبایست از دو عدد دماسنج با کیفیت مناسب (ترجیحا دیجیتالی) یکی برای قسمت سرد و دیگری برای بخش گرم محفظه استفاده کنید تا بتوانید از حداقل و حداکثر میزان دمای محفظه مطلع شوید.
استفاده از زمان سنج نیز برای خاموش و روشن کردن نور محفظه توصیه میشود و بهتر این است که این زمان بندی را به شکلی انجام دهید که 12 ساعت روشنایی و 12 ساعت تاریکی در محفظه برقرار باشد.
اگر تمام موارد بیان شده به طور کامل و دقیق اجرا شوند، دیگر نیازی به این نیست که آفتاب پرست خود را در معرض نور مستقیم خورشید قرار دهید، اما باید توجه کنید که قطعا در شرایطی که آب و هوا مناسب باشد باز هم ترجیح بر این است که آفتاب پرستتان را به فضای باز برده و در معرض نور خورشید (بدون حائل) قرار دهید.
دمای محفظه را نیز در طول شب باید در حدود 10 الی 15 درجه کاهش دهید.
غذادهی
غذای مخصوص خزندگان را میتوانید به سادگی از تمام فروشگاه های خزندگان یا به صورت آنلاین تهیه کنید. برای داشتن یک رژیم غذایی مناسب برای آفتاب پرستتان، حتما باید گستره متنوعی از حشرات را به او بدهید. از گزینه های مناسبی که در بین حشرات وجود دارند میتوان به جیرجیرک (cricket)، کرم ابریشم (silkworm)، کرم پروانه (butterworm) و ابر کرم ها (superworm) اشاره کرد. همچنین گاهی اوقات میتوانید از کرم های روغنی (waxworm)، سوسک ها (cockroach) یا کرم های خوراکی (mealworm) استفاده کنید اما آنها را نباید در رژیم غذایی ثابت آفتاب پرست قرار دهید. این حشره ها (سه مورد آخر) دارای چربی بالایی هستند و هضم و جذب آنها به دلیل داشتن «چیتین» (chitin) برای آفتاب پرست بسیار دشوار است.
|
Click this bar to view the full image. |
اگر متوجه مشکلی مانند «بی رنگ شدن» (یا تغییر رنگ) (discoloration) در حشرات شده اید، این میتواند نشانه ای از عدم سلامت حشره باشد، بنابراین از دادن این حشره به آفتاب پرست خود خودداری کنید. به هر حال محتاط بودن، قطعا بهتر از پشیمانی است. همچنین از دادن حشراتی که خودتان گرفته اید، به آفتاب پرست تان خودداری کنید زیرا ممکن است آغشته به آفت کش هایی باشند که برای خزنده خانگی شما کشنده و مهلک است.
ادامه دارد ...
رژیم غذایی مناسب برای آفتاب پرست هایی که کمتر از 6 ماه سن دارند به این شکل است که روزانه تعداد 10 عدد حشره که اندازه آنها برابر با اندازه سر آفتاب پرست باشد به او بدهید. این مقدار غذا را باید در دو وعده به آفتاب پرست بدهید.
به تدریج و با رشد آفتاب پرست، اندازه حشرات را افزایش دهید و در سن 6 ماهگی باید تعداد حشرات روزانه را از عدد 10 به عدد 6 کاهش دهید. برای یک آفتاب پرست بالغ، میتوانید وعده های غذایی را به جای روزانه، به یک روز در میان تغییر دهید.
شما میتوانید مقداری رژیم گیاهی نیز در اختیار آفتاب پرست خود قرار دهید و بیشتر آفتاب پرست ها معمولا آن را خواهند پذیرفت
.
همچنین ممکن است آنها گاهی اوقات از گیاهان موجود در محفظه محل زندگی شان نیز تغذیه کنند بنابراین بهتر است گیاهانی مانند «هیبیکاس» (hibiscus) که طعم خوبی دارند را در محفظه داشته باشید.
|
Click this bar to view the full image. |
رژیم غذایی مناسب برای آفتاب پرست هایی که کمتر از 6 ماه سن دارند به این شکل است که روزانه تعداد 10 عدد حشره که اندازه آنها برابر با اندازه سر آفتاب پرست باشد به او بدهید. این مقدار غذا را باید در دو وعده به آفتاب پرست بدهید.
به تدریج و با رشد آفتاب پرست، اندازه حشرات را افزایش دهید و در سن 6 ماهگی باید تعداد حشرات روزانه را از عدد 10 به عدد 6 کاهش دهید. برای یک آفتاب پرست بالغ، میتوانید وعده های غذایی را به جای روزانه، به یک روز در میان تغییر دهید.
شما میتوانید مقداری رژیم گیاهی نیز در اختیار آفتاب پرست خود قرار دهید و بیشتر آفتاب پرست ها معمولا آن را خواهند پذیرفت
.
همچنین ممکن است آنها گاهی اوقات از گیاهان موجود در محفظه محل زندگی شان نیز تغذیه کنند بنابراین بهتر است گیاهانی مانند «هیبیکاس» (hibiscus) که طعم خوبی دارند را در محفظه داشته باشید.
|
Click this bar to view the full image. |
.
The underlying connection was closed: Could not establish trust relationship for the SSL/TLS secure channel.