این بیماری (FIV) اولین بار در سال 1986 درجمعیت گربه های ایالت کالیفرنیا در ایالات متحده کشف گردید.
در این محل بیماری با علایم مشابه "ایدز یا سندرم نقص اکتسابی دستگاه ایمنی " در انسان , در جمعیت گربه ها مشاهده شد . بعد از ان وجود (FIV ) "سندرم نقص دستگاه ایمنی گربه " در بسیاری از کشور گزارش گردید . از ان زمان تا کنون شیوع این بیماری در جمعیت گربه های بسیاری از کشور های جهان در حال افزایش است . درجه الودگی به این ویروس متنوع است و از 1%(در گربه های تندرست) تا 14%( در گربه های بیمار ) در کانادا و امریکا گزارش شده است .
این بیماری (FIV) اولین بار در سال 1986 درجمعیت گربه های ایالت کالیفرنیا در ایالات متحده کشف گردید.
در این محل بیماری با علایم مشابه "ایدز یا سندرم نقص اکتسابی دستگاه ایمنی " در انسان , در جمعیت گربه ها مشاهده شد . بعد از ان وجود (FIV ) "سندرم نقص دستگاه ایمنی گربه " در بسیاری از کشور گزارش گردید . از ان زمان تا کنون شیوع این بیماری در جمعیت گربه های بسیاری از کشور های جهان در حال افزایش است . درجه الودگی به این ویروس متنوع است و از 1%(در گربه های تندرست) تا 14%( در گربه های بیمار ) در کانادا و امریکا گزارش شده است .
نکته قابل توجه این است که این این بیماری بارها در گربه های که به بیماری"Felv"( feline leukemia virus) مبتلا بودند نیز مشاهده شده است .
این ویروس متغلق به خانواده ویروس "HIV" و دیگر ویروس های دستگاه ایمنی می باشد .
این خانواده از ویروس ها (Lentiviruses) بانیه ایجاد یک بیماری طولانی مدت و در عین حال با پیشروی تدریجی هستند .
البته خوشبختانه همان گونه که " HIV " از انسان به گربه انتقال نمی یابد , "FIV" نیز از گربه به انسان منتقل نمی شود .
این ویروس به داخل خون , مایع بزاقی و مایع مغزی نخاعی گربه بیمار نفوذ می کند.
هرچند که این ویروس خیلی کوچک است اما در بیرون بدن دام زنده نخواهد ماند.
بنا براین اصلی ترین راه انتقال این ویروس , زخم ها و جراحاتی است که در خلال نبرد بین دو گربه در اثر گاز گرفتگی روی می دهد. ویروس به ندرت به صورت اتفاقی از گربه ای به گربه دیگر سرایت می کند .
اما امکان انتقال ویروس توسط گربه ماده در هنگام ابستنی به بچه گربه های متولد نشده وجود دارد.
امکان الودگی گربه ای نر بیش از دو برابر گربه های ماده می باشد .این موضوع از این مسیله ناشی می شود که تمایل گربه های نر (مخصوصا وحشی) برای ولگردی و درگیری و جنگ با گربه ای دیگر خیلی بیشتر از گربه های ماده است .
گربه های ولگرد شانس بیشتری برای الودگی به این ویروس نسبت به گربه های خانگی دارند .
گربه هایی در خانه نگهداری شده اند (امکان برخورد با گربه های ولگرد را نداشته باشند ) و و یا در مناطق روستایی (کلا مکان های که تراکم جمعیت گربه ها کم است ) با خطر کمتری نسبت به الودگی به این ویروس مواجه هستند .
به عنوان مثال : در ژاپن که تعداد زیادی گربه ولگرد وجود دارد شیوع بیماری بیش از سه برابر بیشتر از ایالات متحده است و میانگین سنی الودگی به ویروس 3 تا 5 سالگی می باشد .
زمانی که گربه ای به این ویروس الوده شد , ممکن است برای سالها هیچ نشانه بالینی دال بر الودگی بروز ندهد .
هر چند که ما می دانیم 4 تا 6 هفته پس از الودگی به این ویروس گلبول های سفید خون افت کرده و در بعضی گربه ها در این دوره غده های لنفاوی بزرگ می شود .
همچنین گروه دیگری از گربه ها در این دوره علایمی مانند تب , کم خونی , اسهال را بروز می دهند .
این ویروس گروهی از گلبول های سفید را مورد حمله قرار داده و نابود می کند مانند سلولهای T که این عمل برای سیستم دفاعی بدن خطرناک و ویروس ارام ارام فعالیت سیستم ایمنی را کاهش می دهد .
بسیاری از گربه های "FIV" مثبت دارای عفونت های مزمن در ناحیه دهان و دندان خود می باشند .
البته امکان بروز بیماری های مزمن دیگری نطیر اسهال , ذات الریه , بیماریهای پوستی مزمن , عفونت سینوس ها , بعضی از بیماری های چشم و به علاوه مشکلات دستگاه عصبی وجود دارد .
شناسایی بیماری با ازمایش خون و جستجو برای یافت انتی بادی های ضد ویروس در نمونه خونی امکان پذیر است
این ازمایش را می توان حتی قبل از اینکه شکل مزمن بیماری نمایان بشود انجام داد .
انجمن دامپزشکان امریکا به سبب جلوگیری از وجود گربه الوده در بین گربه هایی که برای نگهداری در منزل فروحته می شوند انجام این ازمایش را توصیه نموده است .
البته این امکان وجود دارد که بچه گربه های زیر 6 ماه حامل انتی بادی های "FIV" باشند که از مادر به انها منتقل شده است در حالی که خود به ویروس الوده نیستند
بنابراین تمام گربه های زیر این سن که نتیجه ازمایش انها مثبت ارز یابی شده است باید بار دیگر بعد از 6 ماهگی ازمایش شوند
گربه های "FIV" مثبت , ماهها و حتی سالها زنده می مانند .
با مرقبت و پرستاری این دسته از بیماران نیز می توانند زندگی خوبی را پشت سر بگزارند و از زندگی خود لذت ببرند .
توجه : حیوان را از خطر مجروح شدن و یا الودگی به بیماری دیگری محافظت نماییم
این بهترین راه برای نگهداری گربه بیمار در منزل و در عین حال جلوگیری از انتشار ویروس در محیط است .
اولین واکسن اسن بیماری در سال 2—2 و با نامهای
Fort Dodge
Fel-O-Vax FIV®
در ایالات متحده ساخته شد
این واکسن برای حفاظت گربه هایی که در خطر الودگی شدید هستند مفید است
این بیماری تا کنون یکی از مرگ اور ترین و گسترده ترین بیماری های گربه به شمار می امد اما خوشبختانه هم اکنون با استفاده از واکسن می توان از گربه ها در برابر این بیماری محافطت کرد و ما امروز شاهد تعداد کمتری گریه الوده به این ویروس مهلک هستیم .
اما هنوز یکی از بزرگترین عوامل مرگ گربه ها به شمار می رود .
"Leukemia" یعنی سرطان گلبول های سفید خون . این یکی از اولین بیماری هایی است که در اثر ویروس" FeLV" ایجاد می گردد و به دینگونه به نام نامیده شده است .
باید توجه داشت که بیماری ایجاد شده توسط این ویروس به سرطان خون محدود نمی شود و این ویروس می تواند عامل انواع متعددی از بیماری های کشنده علاوه بر سرطان در گربه گردد .
این ویروس به خانواده "رتروویروس ها" تعلق دارد .
اعضای این خانواده اهمیت فوق العاده دارند زیرا این توانی را دارند که خود را در ماده وراثتی و یا DNA میزبان بگنجانند .
به همین علت گاهی رتروویروس ها را " اخرین انگل های وراثتی " می نامند .
عوامل خطر
گربه هایی که در منزل نگهداری شده و از تماس انها با گربه های دیگر و مخصوصا ولگرد جلوگیری به عمل می اید در خطر کمتری قرار دارند .
جنگ و درگیری میان گربه ها یکی از عوامل موثر شیوع این بیماریست چون ویروس به داخل بزاق وارد گردیده و از طریق گاز گرفتگی وایجاد زخم در گربه دیگر انتقال می یابد .
امکان انتقال ویروس از مادر به بچه گربه در هنگام بارداری وجود دارد .
شیوع
شیوع این بیماری در جمعیت گربه ها چیزی در حدود 1 تا 2 % می باشد .
اما شیوع این این بیماری می تواند خیلی گسترده تر از این ارقام باشد به عنوان مثال در مناطق الوده ویا مراکز نگهداری که گربه (FeLV) مثبت در میان گربه های دیگر زندگی می کند در صورت انجام ازمایش جواب , 30 الی 100 % ازمایشهای به عمل امده مثبت خواهد بود.
علایم بالینی
3 گروه بیماری خطرناک وابسته به (FeLV) تاکنون شناسایی شده است :
1- Leukemia یا سرطان گلبول های سفید خون
2- Lymphosarcoma ( که معمولا لنفوما نامیده می شود) که سرطان قسمت های مختلف بدن می باشد اما همیشه از بافت لنفاوی نشیات می گیرد , از قبیل گره های لنفاوی و معمولا هر بافتی را می تواند تحت تاثیر قرار دهد از قبیل : تمام اندام های که در انها گره لنفاوی وجود دارد , مجاری روده ای , کلیه , کبد , نخاع , مغز , مغز استخوان و خون .
در گربه های جوان , بارزترین نشانه لنفوما ایجاد یک توده در قفسه صدری است , که به ان "mediastinal lymphoma " می گویند .
3- بیماری های غیر سرطانی که شامل بیماری های متنوع که هیچ گونه رابطه ای با هم ندارند , کم خونی , سقط جنین , ورم مفاصل , سرکوب سیستم ایمنی و بیماری های خفیف از قبیل عفونت دستگاه تنفسی که البته ممکن است در بعضی موارد مرگ بار باشد .
انتقال
راه اصلی ورود ویروس به بدن حیوان زخم ها و جراحاتی است که حیوان در خلال درگیری و جنگ با گربه الوده متحمل می شود . چون حجم عظیمی از ویروس توسط اب دهان به داخل زخم ایجاد شده وارد شده و نتیجه ان الودگی به این ویروس می باشد .
لازم به توجه است که مقدار ویروس در ترشحات دستگاه تنفسی حیوان الوده زیاد می باشد.
البته احتمال انتقال بیماری از طریق اب و غذا , هنگام تمیز کردن گربه ها , انتقال از مادر به بچه گربه قبل از تولد وجود دارد اما متداول نیست تشخیص
برای شناسایی گربه ناقل می توان از ازمایش لوکمیا استفاده نمود. هر کدام از این 3 ازمایش مختلف برای شناسایی پروتیین های ویروس در بدن گربه به کار می روند.
1- ازمایش (ELISA) که به راحتی بر روی نمونه خون صورت می گیرد و ویروس را در هر مرحله که باشد شناسایی می کند . نتیجه این ازمایش پس از گذشت مدت زمان کمی از الودگی به ویروس مثبت می شود .
اما در بعضی از بیماران این امکان وجود دارد که پس از گذشت مدت زمانی , جواب اين ازمایش منفی گردد این امر به این علت رخ می نماید که سیستم ایمنی گربه ممکن است نسبت به عفونت حساس شده و در صدد رفع الودگی بر امده باشد .
2- ازمایش (IFA) که بر روی گسترش خونی (اسمیر ) انجام می گیرد و نتیجه ازمایش تنها در زمانی مثبت می گردد که بیماری در حال پیشرفت و ورود به اخرین مرحله است . از نتیجه مثبت ازمایش الودگی گربه قطعی به این ویروس محرز می شود و گربه ای که در این ازمایش جواب مثبت داد به ندرت قادر به مقاومت در برابر بیماری است و در اصطلاح به گربه های (IFA ) مثبت , “persistently positive” و یا persistently viremic گفته می شود .
3- ازمایش الایزا , اشک / بزاق که بر روی نمونه اشک و یا بزاق صورت می گیرد و تنها در بیمارانی که در مرحله پایانی بیماری هستند جواب مثبت می دهد و جواب ازمایش برای نمونه هایی که در مراحل ابتدایی از بیماری هستند شاید منفی باشد . بعلاوه امكان دارد جواب اين ازمايش در بعضي موارد به اشتباه مثبت باشد كه دليل ان اشتباه در ازمايش است زيرا ازمايش بزاق و اشك به طور معمول و انجام نمي گيرد .
پي امد الودگي به اين ويروس-در گربه هاي + FeLV
زماني كه ما در معرض ويروس قرار مي گيريم (به عنوان مثال انفولانزا ) اين الودگي دو پي امد دارد .
يا سيستم ايمني بدن به الودگي پاسخ صحيح داده و با ان مبارزه كرده و در نتيجه از بدن محافظت مي كند و يا اينكه توانايي پاسخ صحيح ندارد و بنابراين انفولانزا در بدن گسترش مي يابد.
تعدادي از عوامل كه تعيين كننده پي امد الودگي مي باشند در زير درج شده اند :
1- ميزان ويروس وارد شده
2- نوع ويروس
3- وضعيت سيستم ايمني
4- سن ( كم سنسالان و كهن سالان شانس بيشتري براي بيماري دارند )
5- وجود بيماري ديگر در بدن
رفتار FeLV در بدن گربه فابل پيش بيني نيست
در مثال فوق ذكر مي توان گفت تنها دو پيامد دارد يا ما احساس سلامتي مي كنيم و يا مريض مي شويم !
اما در مورد FeLV در گربه هاي الوده امكان بروز چهار پي امد وجود دارد .
پي امد 1 – ايمني - ايچاد ايمني در گربه و پاسخ دستگاه ايمني براي از بين بردن الودگي
اين مطلوب ترين پي امدي است كه امكان رخ دادن دارد زيرا بدين معني است كه گربه دچار يك عفونت شديد نشده است . در طول اين دوره مبارزه با ويروس , دقيقا در حال گسترش يك بيماري خفيف در بدن گربه است.
تب , كم استهايي , پژمردگي , تورم غدد لنفاوي زير گردن ممكن است براي 3 تا 10 روز رخ دهد .
اين پيامد در 40% از گربه هاي الوده رخ مي دهد . شانس گربه هاي بالغ براي ايمن شدن نسبت به ويروس خيلي بيشتر از بچه گربه ها مي باشد .
پي امد 2- عفونت – شكسته شدن سد دفاعي بدن گربه توسط ويروس