دلارهای نفتی در جیب قاچاقچیان حیوانات



استان کرمان یکی از مناطق مهم زندگی هوبره در کشور می باشد اما علاقه وافر عربها به این پرنده به خصوص برای پرنده بازی های خودخواهانه و همچنین به دلیل خرافاتی در خصوص خواص گوشت این پرنده موجب شکار گسترده هوبره در استان کرمان شده است.

هوبره یکی از پرنده های در معرض خطر و رو به انقراض است که البته عربها پول خوبی برای آن می پردازند و فقر و سودجویی نیز عاملی شده است که شکارچیان محلی و غیر بومی رو به شکار این پرنده بیاورند و آنها را کشورهای عربی قاچاق کنند.

دلارهای نفتی در جیب قاچاقچیان حیوانات
چند سال قبل بود که خبری در استان کرمان منتشر شد در خصوص سفر هیئتی از اعراب قطر برای سرمایه گذاری در استان کرمان و درنهایت این هیئت با سفر به کرمان قراردادی را منعقد کردند که به موجب آن بخشی از اراضی بکر سیرجان برای پرورش هوبره به قطری ها اجاره داده و گفته شد در این قرارداد قطریها میلیونها دلار برای پرورش هوبره سرمایه گذاری کرده اند.

در این میان بسیاری با این سرمایه گذاری و عقد این قرارداد به دلیل صدماتی که به جمعیت این پرنده می زند مخالفت کردند اما مسئولان اینگونه این قرار داد را توجیه کردند که قطریها در این مرکز اقدام به پرورش هوبره خواهند کرد و در طرحهای مطالعاتی برای حفظ حیات پرنده نیز شرکت می کنند و در نهایت با پرورش کنترل شده هوبره شکار و قاچاق هوبره برای انتقال به کشورهای عربی کاهش می یابد.

مرکز پرورش هوبره قطر هم نتوانست جلوی قاچاق را بگیرد/ اشتهای سیری ناپذیر اعراباما با گذشت سالها از این قرارداد اما شکار و به ویژه زنده گیری پرندگان به صورت وسیع در استان کرمان ادامه دارد.با آغاز فصل شکار در استان کرمان این رویه پر رنگ تر از همیشه بار دیگر گریبان محیط زیست استان کرمان را گرفته است.

با بارش برف طی روزهای اخیر و کاهش مواد خوراکی برای جانوران حیوات وحش استان کرمان تله گذاری ها برای زنده گیری پرندگان به ویژه کبک و هوبره به شدت افزایش یافته است.

هر چند یگانهای محیط زیست گروههای را برای شناسایی و جمع آوری این تله ها اعزام کرده اند و تعداد قابل توجهی از این تله ها نیز جمع آوری شده است اما گستردگی مساحت استان کرمان که 11 درصد از مساحت کشور را در برگرفته است کنترل شکارچیان را بیش از هر روز دیگر سخت کرده است.

کشف یک محموله پرنده در راه هرمزگاندر آخرین مورد از قاچاق هوبره در شهرستان منوجان در جنوب استان کرمان 17 قطعه پرنده زنده از قاچاقچیان کشف شد.این افراد سعی داشتند پرنده ها را به کشورهای عرب حاشیه خلیج فارس منتقل کنند.

رییس اداره حفاظت محیط زیست منوجان ماموران اجرایی این اداره در محور جاده گشمیران به هرمزگان 17 قطعه پرنده هوبره زنده را از دو متخلف کشف و ضبط کردند.

دلارهای نفتی در جیب قاچاقچیان حیوانات
عباس کریمی گفت: این متخلفین تحویل مقامات قضایی شده و به زندان معرفی شده اند لازم به ذکر است که خودروی آنان نیز در پارکینگ نیروی انتظامی توقیف شده است و تاکنون مبلغ هشتاد میلیون ریال جریمه از آنان اخذ شده است.

کریمی تصریح کرد: متخلفین پس از زنده گیری هوبره قصد داشتند آنان را به شیخ نشین های جنوب خلیج فارس منتقل کرده و با مبلغ های هنگفتی به فروش برسانند.

در ماه گذشته نیز در اقدامی مشابه تعداد هفده قطعه هوبره دیگر در قلعه گنج کرمان از متخلفین کشف شده بود.

فقر مردم محلی زمینه سوء استفاده را فراهم کرده استقاچاقچیان که سود واقعی این تجارت هنگفت را به جیب می زنند در واقع از فقر و تنگ دستی مردمان محروم جنوب استان کرمان سوء استفاده می کنند و با پرداخت مبالغ بسیار اندک محلی ها و در مواردی نیز شکارچیان غیر بومی را ترغیب می کنند این پرنده را زنده گیری کنند.

هم اکنون شهرستانهای جنوبی استان کرمان هدف اصلی سودجویان است و بیشترین میزان تله گذاری در دشتهای گسترده جنوب استان کرمان روی می دهد.

و درنهایت با جمع آوری این پرندگان در شرایط بسیار نا مناسب هوبره ها را به استانهای جنوبی کشور و به خصوص هرمزگان منتقل می کنند و از راههای آبی به کشورهای عربی منتقل و بابت فروش این پرندگان در معرض انقراض هزاران دلار پول دریافت می کنند.

چرخش مالی این اقتصاد زیر زمینی و غیر قانونی رقمی قابل توجه را شامل می شود که البته سود آن به جیب سرشاخه های گروههای قاچاق حیوانات می رود.

محمد جهانشاهی، فعال محیط زیست استان کرمان در گفتگو با مهر با اشاره به خشکسالی در استان کرمان گفت: این خشکسالی موجب کاهش جدید جمعیت پرندگان و کاهش تخم گذاری می شود و به همین دلیل جمعیت حیوانات وحشی و به خصوص پرندگان کاهش یافته است.

دلارهای نفتی در جیب قاچاقچیان حیوانات
بارش برف و افزایش روند شکار پرندگانوی تصریح کرد: در فصل تابستان و بهار که به دلیل کاهش منابع غذایی و آبی حیوانات در معرض تهدید جدی قرار دارند و در فصل پائیز و زمستان هم شکارچیان به تهدید محیط زیست تبدیل می شوند.

جهانشاهی افزود: با بارش برف و سرمای بیش از حد هوا در استان کرمان پرندگان با بدترین وضعیت برای به دست آوردن غذا رو برو هستند و در همین ایام تله گذاری و کشتار پرندگان به وسیله قاچاقپیان شروع می شود.

وی تاکید کرد: به نظر می رسد بهترین راه برای کنترل این اوضاع فرهنگ سازی در جوامع محلی برای مقابله با شکار پرندگان باشد.وی محیط زیست کرمان را یکی از بکرترین منابع گیاهی و جانوری استان کرمان دانست و گفت: باید مردم این ثروت را به آیندگان منتقل کنند و اجازه ندهند برخی افراد طبیعت و محیط زیست را برای به دست آوردن ثروت بیشتر تاراج کنند.

با متخلفان برخورد می کنیم/ اکیپهای ویژه در عرصه های محیط زیست مستقر شدندمدیرکل محیط زیست استان کرمان نیز در گفتگو با مهر افراد سود جو اقدام به قاچاق هوبره و منتقل کردن این پرنده به کشورهای عربی می کنند.عباسعلی دامنگیر افزود: این پرنده در معرض تهدید است و سود جویی عده ای نسل این پرنده را تهدید می کند.

دامنگیر گفت: این پرنده در عرصه های مختلف محیط زیست استان کرمان زندگی می کند اما هر سال به دلیل شکار بی رویه و قاچاق وضعیت بدتری پیدا می کند.

دلارهای نفتی در جیب قاچاقچیان حیوانات
وی بهترین راه کار برای جلوگیری از این اقدام را آموزش مردم بومی منطقه دانست و گفت: برخورد جدی و قاطع نیز با قاچاقچیان صورت می گیرد و امسال نیز تاکنون بارها تله ها جمع آوری و چندین قطعه پرنده نیز آزاد شده اند اما بهترین روش فرهنگ سازی برای جلوگیری از شکار حیوانات است.

افزایش اعتبارات برای حفاظت محیط زیست ضروری استوی کرمان را از زیست گاههای اصلی هوبره برشمرد و گفت: باید زمینه های سودجویی را از مردم محلی از بین ببریم و این امر با افزایش آگاهی ها و همچنین ایجاد مشوقهایی برای جلوگیری از سوء استفاده از فقر مردم محلی ضروری است.

دامنگیر کمبود بودجه را از مشکلات دانست و گفت: باید با تجهیز و تقویت امکانات زمینه نظارتهای بیشتر را نیز فراهم کنیم هر چند که گشتهای ویژه نیز از آذرماه در مناطق مختلف افزایش یافته است.

وی کهنوج، قلعه گنج، راور و سیرجان را دارای بیشتر جمعیت هوبره دانست و گفت: محل زندگی این پرندگان شناسایی و محافظت می شود اما حمایت مردم محلی برای مقابله با شکار هوبره ضروری است.

وی گفت: در کشورهای عربی افرادی برخی را فریب می دهند و درنهایت با گرفتار کردن پرندگان آنها را از طریق هرمزگان و بوشهر قاچاق می کنند. .................................. گزارش: اسما محمودی