بارداری و زایمان در خوکچه های هندی




 

دوره بارداری در خوکچه های هندی بسته به تعداد بچه ها بین 59 تا 72 روز متغیر است. بین تعداد/وزن جنین ها و طول دوره بارداری رابطه عکس وجود دارد. یعنی با افزایش تعداد بچه ها زایمان زودتر انجام می شود. تعداد بچه ها در هر بار زایمان بین 6-1 نوزاد متغیر است. ( متوسط 4-3 نوزاد) . با توجه به نکته ای که گفته شد و با توجه به اینکه خوکچه های هندی برخلاف بسیاری از حیوانات در روزهای نزدیک به زایمان اقدام به لانه سازی نمی کنند و تغییرات رفتاری مشخصی بروز نمی دهند، پیش بینی زمان دقیق زایمان بسیار دشوار، و تقریبا غیر ممکن است.

تشخیص آبستی در خوکچه از حدود هفته چهارم بارداری توسط دامپزشک با تجربه امکان پذیر خواهد بود. همچنین دامپزشک با تعیین دقیق تعداد جنین از طریق سونوگرافی یا رادیولوژی ، زمان تقریبی زایمان را برای شما مشخص می کند.

سخت زایی در خوکچه های هندی عارضه به نسبت متداولی است که به خصوص به دلیل اضافه وزن مادر یا درشت بودن نوزادان رخ می دهد. پدیده ای که به تشخیص زودهنگام و مداخله سریع دامپزشکی/جراحی نیاز دارد. بنابراین بعد از اینکه از بارداری خوکچه خود و سن تقریبی آن مطلع شدید، باید حیوان را به دقت زیر نظر بگیرید. بهتر است خوکچه ماده آبستن از سایر حیوانات جدا شود. از بستری استفاده کنید که فضولات و ترشحات احتمالی حیوان به راحتی و به خوبی روی آن دیده شود. جیره غذایی حیوان حتما با نظر دامپزشک تنظیم و تصحیح شود. تغییرات وزن حیوان به صورت هفتگی کنترل و ثبت شود (وزن حیوان در دوره بارداری ممکن است تا دو برابر افزایش یابد). به هرنوع علامتی از بیماری در حیوان آبستن خود حساس باشید. بی حالی و افسردگی، در برخی موارد بی قراری، بی اشتهایی و به خصوص وجود ترشحات خونی یا سبزرنگ در اطراف واژن از علائم سخت زایی است. سخت زایی نیازمند مراجعه سریع به دامپزشک وانجام عمل سزارین است.

نوزادان خوکچه هندی به صورت کاملا رشد یافته متولد می شوند: بدن آنها پوشیده از موست، چشمهایشان باز است و از همان روز اول می توانند غذای جامد بخورند. با این وجود مثل نوزاد همه حیوانات توصیه می شود که در هفته های نخست از شیر مادر تغذیه کنند. سن از شیر گرفتن نوزادان خوکچه هندی 3 هفتگی است. بهتر است در روزهای پس از زایمان تا حد امکان از وارد کردن استرس به مادر و به خصوص از دستمالی نوزادان خودداری کنید. در صورتی که خوکچه مادر شیر کافی برای همه نوزادن نداشته باشد ، یا از شیر دادن امتناع کند ، کار بسیار دشواری در پیش رو خواهید داشت.


سایت جامع حیوانات ایران