پت شاپ پرشین پت
Follow Us
facebook twitter blog google

خبر های روز حیوانات خانگی

  • بستنی قهوه گربه ◄ بستنی قهوه گربه
      آثار هنری شگفت انگیز نقاشی شده با قهوه توسط هنرمند روسی Elena Efremova . انواع مختلف قهوه ویژگی منحصر به فردی را برای هر نقاشی گربه ایجاد می کند .
  •  قهوه به یاد ماندنی دارای تصاویر زیبای جغده ◄ قهوه به یاد ماندنی دارای تصاویر زیبای جغده
      فنجان های قهوه به یاد ماندنی دارای تصاویر زیبای جغدهای شایان ستایش با چشمانی به اندازه چشمان شما پس از اولین جرعه است. بسته بندی Boo Takeaway و فنجان های قهوه که توسط Backbone Branding برای خط جدید قهوه رویال ارمنستان "Owl" طراحی شده است. در ارمنی، "بو" به معنای "جغد" است، اشاره مستقیم به پرنده شب‌زی، که برای یک برند قهوه از آن به عنوان نام استفاده می‌کند. چشمان کنجکاو جغد با فنجان های دارای تصاویر کارتونی که آنها را به جغدهای جذاب تبدیل می کند، به کانون طراحی تبدیل می شود. فنجان‌های قهوه جغد در رنگ‌های مختلفی عرضه می‌شوند تا با زمانی از روز که قهوه سفارش می‌دهید، مطابقت داشته باشد، چه برای بیدار شدن از خواب صبحگاهی و چه در اواخر شب.
  • قاب دوربین فیدر پرنده ◄ قاب دوربین فیدر پرنده
      تغذیه پرنده چند منظوره با کیف یکپارچه برای دوربین در فضای باز به افراد اجازه می دهد تا پرندگان را در حیاط خلوت خود تغذیه و ضبط کنند . تغذیه کننده پرنده که توسط Wasserstein برای قرار دادن دوربین های محبوبی مانند Wyze Cam طراحی شده است به شما کمک می کند هر صدای جیر جیر و بال زدن را با وضوح بالا ثبت کنید. در عین حال که دوربین شما را از باران، باد و عناصر بیرونی در امان نگه می‌دارد، حیات وحش را مستقیماً در معرض دید قرار می‌دهد. این تغذیه کننده پرنده که به راحتی بر روی درختان یا دیوارها نصب می شود و با انرژی خورشیدی سازگار است، پرنده نگری را به یک ماجراجویی با فناوری پیشرفته تبدیل می کند.
  • بستنی آموزشی به شکل کوه یخ ◄ بستنی آموزشی به شکل کوه یخ
      بستنی آموزشی به شکل کوه یخ ذوب می شود تا یک پنگوئن یا خرس قطبی را در بالای چوب بستنی نشان دهد. بسته بندی بستنی تابستانی تاک طراحی شده توسط BXL به بچه ها در مورد تأثیر تغییرات آب و هوا می آموزد. این طراحی بسته بندی قدرتمند است زیرا یک تجربه ساده از خوردن بستنی را به یک درس قابل تامل تبدیل می کند. این نشان دهنده ناپدید شدن حیات وحش در مناطق قطب شمال به دلیل گرمایش جهانی است.
  • کفش های میکی موس ◄ کفش های میکی موس
      کفش‌های پاشنه بلند خلاقانه با گوش‌های نمادین میکی موس که به جلو متصل شده‌اند، ترکیبی عالی از شیطنت دوران کودکی و مد بزرگسالان هستند. کفش های میکی موس توسط کوپرنی طراحی شده اند زیرا بزرگسالان دیزنی نیز به مد لباس نیاز دارند. در نمایشگاه کوپرنی بهار تابستان 2025 در دیزنی لند پاریس رونمایی شد. کفش های میکی موس که در ایتالیا ساخته شده اند، یک کفش کلکسیونی با نسخه محدود هستند که ترکیبی از تجمل و نوستالژی هستند.
  • ماسک صورت Cthulhu ◄ ماسک صورت Cthulhu
      ماسک صورت خلاقانه با شاخک‌های چرم واقعی برای افرادی که می‌خواهند به نظر برسند که به تازگی از رویای تب لاوکرافت بیرون آمده‌اند. ماسک صورت Steampunk Cthulhu که توسط Uchronic از چرم ساخته شده است ، با هر شاخک شکل و جزئیات برای به تصویر کشیدن آن حال و هوای وهم انگیز و اخروی. چرم با کیفیت بالا برش خورده، قالب‌گیری شده و دوخته می‌شود تا جلوه‌ای واقعی و لغزنده به ماسک بدهد. تناسب قابل تنظیم، ماسک صورت Cthulhu را به طرز شگفت‌آوری راحت نگه می‌دارد، زیرا در مناطق بایر حرکت می‌کنید یا در Burning Man مورد توجه قرار می‌گیرید.
  • کیف دستی میکی موس ◄ کیف دستی میکی موس
      کیف چرمی شیک و چشم نوازی که برای طرفداران شیک دیزنی ساخته شده است با گوش های نمادین میکی موس در بالا ارائه می شود. کیف سوایپ میکی موس توسط کوپرنی برای کسانی که عاشق دیزنی و مد بالا هستند طراحی شده است. کیف دستی میکی موس که در ایتالیا از چرم مشکی باکیفیت ساخته شده است، هم یک کیف روزمره کلکسیونی و هم پوشیدنی است. در طول نمایش مد SS25 Coperni در دیزنی لند پاریس معرفی شد.
  • گودال آتش کوسه ◄ گودال آتش کوسه
      گودال آتش الهام گرفته از پوستر فیلم که شبیه کوسه با دهان باز از آرواره ها طراحی شده است ، وحشت سینمایی را به حیاط خلوت می آورد . گودال آتش آرواره که توسط Burned by Design ساخته شده است ، ادای احترامی شگفت انگیز از تریلر نمادین کوسه اسپیلبرگ است. طراحی حماسی یک ساختار دو قسمتی است: بدن کوسه با جزئیات، که لحظه وحشتناک را از پوستر فیلم به تصویر می کشد، و یک گودال آتش در داخل. دهان باز ترسناک کوسه به عنوان نقطه دسترسی آسان به آتش عمل می کند که هنگام غرش شعله ها از درون، تصویری چشمگیر را ارائه می دهد.
  • کاناپه راحت حیوانات خانگی ◄ کاناپه راحت حیوانات خانگی
      کاناپه راحت حیوانات خانگی دارای درب های چوبی است که برای جلوگیری از پوشاندن موهای گربه روی کوسن ها تا می شود . مبل گربه توسط Tomoya Ono یک قطعه مبلمان مدرن طراحی شده است که هم صاحبان گربه و هم حیوانات خانگی آنها را مورد توجه قرار می دهد. هنگامی که از آن استفاده نمی کنید، قسمت های نشیمنگاه نرم را می توان به دقت بسته کرد تا ظاهری تمیز و بدون مو داشته باشد. این کاناپه که با در نظر گرفتن دوام ایجاد شده است، از مواد ضد خش ساخته شده است و کاملاً قابل شستشو است و برای خانواده هایی که گربه دارند ایده آل است.
  • بازوهای مینیاتوری ◄ بازوهای مینیاتوری
      بازوهای مینیاتوری طراحی شده برای جوجه ها، پرنده شما را به یک ابرقهرمان پردار با بازوهای سبز عضلانی کوچک تبدیل می کند . بازوهای هالک پرینت سه بعدی برای جوجه ها: چرا نباید پرنده ای فوق العاده قوی در اطراف حیاط قدم بزند؟ این ارتقای نهایی برای مرغ متوسط ​​است. هیچ چیز مانند پرنده ای که عضله دوسر بازوی سبز را خم می کند «باورنکردنی» نمی گوید…
12345678910بعدیآخرین
(1 - 10) / 29366    |     صفحه 1 از 2937
RSS

GetPagedList: 0,440,,False,False,False,CreationDate,0,10

معرفي نژاد گربه


اخبار ومقالات - گالری


نمایش متن مقالات

تاريخچه دامپزشكي در ايران و جهان


تاريخچه دامپزشكي در ايران و جهان





تاريخچه دامپزشكي در جهان
علم دامپزشكي با عبور انسان نخستين از حالت شكارچي به كشاورز متولد شد. همزمان با رواج اهلي كردن حيوانات، دامپزشكي اهميت بيشتري يافت. دامپزشكان نيز همانند پزشكان از زمانهاي بسيار طولاني مورد احترام مردم قرار داشتند. در لوح حمورابي (2200 سال قبل از ميلاد) ارزش كار فردي كه به معالجه گاو و ساير حيوانات مي پرداخته تعيين نموده شده است. بعد از سقوط امپراطوري روم و تا حدود قرن سيزدهم ميلادي، اسناد كلي راجع به دامپزشكي وجود دارد. ليون فرانسه سال 1762 ، اولين موسسه دامپزشكي دنيا به سبك كلاسيك با دو دانشجو توسط فردي بنام كلود بورژلا به فرمان لويي پانزدهم تاسيس شد. اين آغاز غريبانه، يك سال بعد با 52 دانشجو و چهار سال بعد در حومه شهر پاريس به تاسيس مدرسه دامپزشكي ديگري بنام مدرسه آلفر منجر گرديد. موفقيت مدرسه ليون و متعاقبا آلفر موجب گسترش دامپزشكي كلاسيك در سراسر اروپا و بعدها سراسر جهان را فراهم آورد و امروزه دامپزشكي Veterinary Medicine به عنوان يكي از نابترين شاخه هاي علم در كنار علومي همانند پزشكي و كشاورزي به رشد و تعالي خويش ادامه مي دهد. هر چند تاسيس دامپزشكي كلاسيك را ليوني ها آغاز كردند اما سابقه اين علم كهن را بايستي در هزاره ها و در ميان اقوام مختلف جستجو كرد و شايد سابقه دامپزشكي نيز با سابقه اهلي كردن دام توسط انسان يعني 1400 سال پيش در پيوندي عميق باشد.
ارتباط انسان با حيوانات در ميان هر قوم و ملتي روايت هاي گوناگون دارد و هر كس به فراخور مدارك موجود، خويش را بعنوان اولين اهلي گر حيوانات معرفي مي كند. اما آنچه از منابع بر مي آيد، خاورميانه اين گهواره تمدن اولين محل براي اهلي كردن حيوانات بوده است. وجود نام و تصوير حيوانات در غارها آنان را همدم غارنشينان نخستين معرفي نموده و نقش اين موجودات را در ساخت تمدن امروزي باز تر مي نمايد. شرح هاي افسانه اي و گاها" خرافي دنياي قديم در خصوص بيماريهاي انساني و دام شايد نخستين قدم در چالش هايي است كه بشر در آن مي كوشد تا ذهن كنجكاو خويش را آرام سازد، با رشد و پيشرفت تمدنهاي قديمي نگاه انسان به دام نيز تغييرات اساسي مي نمايد. اشتغال او به دامپروري نيازهاي جديدي را بوجود مي آورد كه در جهت رفع آنان در تقلا و كوششي عجيب دست به گريبان است. وجود نام بيماري تب برفكي در كتاب دده قورقود، از افسانه هاي ادبي آذري كه تاليف آن به دوران پيش از اسلام برمي گردد، ناشي از آگاهي آنان از بيماريهاي دامي دارد.
متون آميخته به خرافات دنياي باستان پر از مطالب درست و گاها" نادرست در زمينه پزشكي و دامپزشكي است زرتشت پيامبر در سرتاسر اوستا سخنان نغزي در خصوص پزشكي و درمان بيماريها دارد.
در قرون وسطي و اعراب اطلاعاتي را در مورد دامپزشكي از هند و ايران كسب نمودند. كلود بورگلا (1779 – 1702 ) مطالعات فراواني بر روي اسب انجام داد و دائره المعارف جالبي راجع به آن به رشته تحرير در آورد. بورگلا با همكاري آلمبرت، مالشرب، ولتر، ديدرو و تورگو اولين مدرسه دامپزشكي را در شهر ليون فرانسه تاسيس نمودند. با موافقت لوئي پانزدهم، شوراي دولتي پادشاهي قانون تاسيس مدارس دامپزشكي را در تاريخ 4 اوت 1761 تصويب نمود و در تاريخ 10 ژانويه 1762 اولين مدرسه دامپزشكي در دنيا افتتاح شد. در سال 1766 مدرسه دامپزشكي ديگري در مزون آلفورت (پاريس) تاسيس شد. سپس تا قبل از سال 1800 به طور متوالي مدارس دامپزشكي در وين، تورين، كپنهاك، پادوآ، هانور، لايپزيك، بولونيا، ناپل، برلين، مونيخ، ميلان، لندن و مادريد تاسيس شدند. دامپزشكي همگام با پزشكي پيشرفت نموده و روشها و تكنيكهاي مورد استفاده خود را بصورت مشترك با آن بدست آورده است. دامپزشكي در واقع در تقاطع راه پزشكي و كشاورزي قرار گرفته و در روابط ميان انسان و حيوان نقش مهمي را ايفا مي كند.
____________
تاريخچه دامپزشكي در ايران





دامپزشكي كهن:
سابقه وجود حيوانات در ايران به چند ميليون سال قبل از ميلاد و سابقه اهلي نمودن حيوانات در فلات مركزي ايران نيز چنانچه از سنگ نوشته ها و تصاوير موجود درغارهاي مناطق مختلف كشور بر مي آيد به حدود 10 تا 15 هزار سال قبل از ميلاد مسيح بازميگردد.
از آنجا كه نخستين روشهاي علم درمانگري از درمان حيوانات اهلي آغاز گرديده نخستين نشانه ها و سوابق علم پزشكي و دامپزشكي نيز به هزاران سال قبل از ميلاد باز ميگردد.
با آمدن اسلام به ايران دامپزشكي نيز همگام با ساير علوم، قدم در عرصه جديدي نهاد. از معروفترين دامپزشكان سه سده اخير مي توان (ابن اخي خرام) را نام بردكه مسئول امور دامپزشكي و دامپروري متوكل عباسي بوده است.
در سفرنامه فيثاغورث در مورد زرتشت (پيامبر ايرانيان كه زمان ظهور آن حدود 600 سال قبل از ميلاد مسيح است) و آئين او نكته جالبي وجود دارد و آن نكته اين است كه زرتشت از فن دامپزشكي و درمان حيوانات اطلاع داشته است كه در كتاب اوستا مي توان نكات متعددي درباره پرورش حيوانات و روش درمان بيماريهاي دام مشاهده كرد. در اين كتاب براي اولين بار به طبقه بندي حيوانات برمي خوريم. مسئوليت پرورش و درمان بيماريهاي حيواناتي چون اسب، گاو، گوسفند، شتر، سگ، و پرندگان به عهده دامپزشكان بوده است و دامپزشكان بدين جهت داراي مقامي ارجمند و با ارزش بوده اند. علاوه بر اين چون اسب در ارتش ايران باستان نقش بسيار ارزنده و مهمي داشته است، لذا دامپزشكاني كه عهده دار تربيت و پرورش و همچنين درمان بيماريهاي آنها بوده اند، داراي مقامي بسيار والا بوده است. چنانكه رئيس اداره دامپزشكي ارتش در زمان داريوش داراي مقام سپهبدي و فرماندهي دسته سواره نظام بوده است. فن دامپزشكي در حدود 500 سال بعد از ميلاد مسيح در ايران به صورت علمي و كلاسيك در آمده است.بايد توجه داشت هدف از تربيت مدرسه دامپزشكي در آن زمان درمان اسبان ارتش بوده است لذا احتياج به داشتن افراد متخصص و كاردان زياد بوده و دامپزشكان در آن زمان به نگارش كتبي تحت عناوين پرورش اسب، فن سواركاري، درمان بعضي از بيماريهاي غير عفوني و عفوني و چگونگي استفاده از اسب در جنگ اقدام نموده اند. در ايران قديم پزشكي و دامپزشكي يكي بود و درزمان ساسانيان به تدريج دامپزشكي به صورت تخصصي از پزشكي در آمده است و به عنوان حرفه تا حدي استقلال يافت ولي باز اساس پزشكي و دامپزشكي يكي بود. مهمترين وظيفه دامپزشك درايران بعد از اسلام درمان و جلوگيري از بيماري اسبان بود كه از دو جنبه جهاد و انجام فريضه حج اهميت فوق العاده داشت. در ايران در تمام سده هاي بعد از اسلام دامپزشكي در مدارس و جايگاههاي خاصي تدريس مي شد. پس از اين آموزش ها جهت صدور اجازه كار آزمون اصلي از دامپزشكان گرفته مي شد چنانكه در ساير رشته هاي پزشكي نيز مرسوم بود.


دامپزشكي نوين:
دركشور ما حدودا از 80 سال قبل اولين هسته دامپزشكي در تشكيلات دولتي كشور بطور رسمي تحت عنوان موسسه دفع آفات حيواني پايه ريزي گرديد.
از آن تاريخ (سال1303) بمدت پنجاه سال اين هسته اوليه دامپزشكي تغييراتي را به خود ديده است و بتدريج دامنه ارائه خدمات بهداشتي درماني خود را توسعه داده و به نياز روزافزون جامعه در خصوص خدمات بهداشتي و درماني دامپزشكي در حد امكاناتي كه در اختيار داشته پاسخ گفت ليكن با افزايش تقاضا براي خدمات دامپزشكي از نظر تشكيلاتي و پرسنلي مراحل رشد و توسعه خود را از موسسه تفتيش صحي حيوانات و اداره كل دامپزشكي كشور آغاز و بالاخره بعد از گذشت پنجاه سال در سال 1350 سازمان دامپزشكي كشور با تصويب مجلس وقت و با شخصيت حقوقي، داراي ذيحسابي و وابسته به وزارت كشاورزي تآسيس گرديد.
_ در سال 1304 پس از همه گيري طاعون گاوي (اولين بار در سال 1295 همه گيري طاعون گاوي در شمال و مركز ايران گزارش شده است كه مرگ و مير بيش از 80000 رآس گاو و گوساله و مشكلات عديده اي را در كشور در پي داشت سبب شده بود كه نياز به تاسيس سازمان دامپزشكي براي دولت بطور كامل محسوس باشد.) شيوع يافت و خسارات بسياري را سبب شد و در نتيجه در وزارت كشاورزي اداره اي به نام سازمان دفع آفات حيواني (كه بعدا به صورت سازمان دامپزشكي درآمد) تاسيس گرديد. اين شعبه تحت نظارت مؤسسه پاستور (وابسته به وزارت فوائدعامه) با 22نفر پرسنل شامل 14 نفركادر فني و 8 نفر كادر خدماتي تشكيل و مسئوليت آن به عهده مرحوم دكتر عبداله حامدي گذاشته شد.
_ در سال 1305 مؤسسه پاستور شعبه دفع آفات حيواني به وزارت فلاحت منتقل شد.
_ در سال 1307 تاسيس اولين دوره آموزش
دامپزشكي صورت گرفت كه از طرف ارتش، عده اي به منظور فراگيري دامپزشكي به خارج از كشور مي روند.
_ در سال 1311 بناي دانشكده دامپزشكي ابتدا به صورت مدرسه و بعدا دانشكده گذارده شد. با بازگشت اين دانش آموختگان اولين مدرسه بيطاري به نام مدرسه عالي بيطاري تاسيس مي گردد. در ابتداي امر اين دانشكده زير نظر وزارت كشاورزي بود ولي بعد با اعزام تعداد قابل ملاحظه اي دانشجو به كشور فرانسه و مراجعت ايشان از وزارت كشاورزي منتزع گرديد و ضميمه دانشگاه تهران شد.
_ در سال 1314 با توجه به ضرورت كنترل بيماريهاي مهلك دامي و نظارت بهداشتي دام و فرآورده هاي دامي قانون تفتيش صحي حيوانات به تصويب مجلس شوراي ملي رسيد و اداره كل دامپزشكي جايگزين مؤسسه دفع آفات حيواني شد.
_در سال 1318 مركز
ديگري بنام دبيرستان دامپزشكي توسط مرحوم (عبداله حامدي) تشكيل گرديده.
_ در سال 1324 آئين نامه بازرسي مواد خوراكي مورد تصويب هيات وزيران قرار گرفت و مسئوليت مهمي به دامپزشكي محول گرديد. در همین سال دانشكده دامپزشكي تهران فعاليت خويش را آغاز كرد.
_ در سال 1325 بنابر مصوبه هيئت دولت، بنگاه كل امور دام شامل دو اداره كل دامپروري و
دامپزشكي تشكيل گرديد. به موجب اين مصوبه ادارات دامپزشكي در استانها و شهرستانها بخشي از ادارات كشاورزي استان گرديد و سپس دانشكده هاي دامپزشكي اروميه، اهواز و شيراز افتتاح شدند و سپس دانشكده هاي دامپزشكي مشهد، كرمان و شهر كرد و بسياري از مراكز دانشگاه آزاد همانند تبريز، كرج،گرمسار و اروميه در سطح دكترا افتتاح شده است همچنين بسياري از مراكز ديگر نيز تحت عنوان گروههاي دامپزشكي در سطوح كارشناسي و كارداني فراهم آمده است.
_ در سال 1326 اختيارات محدودي به دامپزشكي استانها داده شد به طوري كه در هر اداره كشاورزي 2 معاونت ايجاد شد. يكي از اين معاونتها ويژه دامپزشكي در نظر گرفته شد. معاون دامپزشكي رئيس اداره دامپزشكي نيز بود و كليه امور فني و مالي در اختيار وي قرار داشت.
_ درسال 1339 طي دستور
وزير كشاورزي كليه ادارات دامپزشكي استانها مستقل و تحت نظارت مستقيم مدير كل دامپزشكي كشور قرار گرفتند.
_ بروز بيماري طاعون گاوي در سال 1348 و تلفات سنگين ناشي از آن و نقش حياتي دامپزشكي در ريشه كني آن و گسترش دامداريهاي صنعتي در كشور، بازنگري در وظايف و تشكيلات دامپزشكي را اجتناب ناپذير نمود.
_ سرانجام با تلاش و پيگيري مسئولين در سال 1350 قانون سازمان
دامپزشكي كشور مشتمل بر 21 ماده و يك تبصره به تصويب مجلس شوراي ملي و مجلس سنا رسيد.
_ در سال 1367 شبكه هاي دامپزشكي استانها دوباره تشكيل و زير نظر سازمان مركزي قرار گرفتند. بنابر دستور وزير كشاورزي بودجه مستقل به ادارات دامپزشكي استانها اختصاص يافت.
_ در سال 1368 بنا بر تصويب مجلس شوراي اسلامي، سازمان
دامپزشكي كشور و شبكه هادر استانها از وزارت كشاورزي جدا و به وزارت جهاد سازندگي پيوست.
_ در تشكيلات كنوني وزارت جهاد كشاورزي سازمان دامپزشكي كشور به عنوان سازماني مستقل وابسته به آن وزارت شناخته شده و رئيس سازمان دامپزشكي كشور مستقيما تحت نظارت وزير به انجام وظيفه مي پردازد. در استانها نيز ادارات كل دامپزشكي ودر شهرستانها شبكه دامپزشكي به طورعمودي زير نظر سازمان مركزي دامپزشكي و به شكل افقي با سازمان جهاد كشاورزي و مديريت جهاد كشاورزي شهرستان مرتبط مي باشد.
_______________
تدوین: سارا رنجبر


مهمترين وظايف قانوني دامپزشكي:
1_ تامين بهداشت دام كشور از طريق پيشگيري و مبارزه با بيماريهاي همه گير و قرنطينه اي دام.
2_ بررسي بيماريهاي دامي، شناسائي مناطق و منابع آلوده و راه سرايت و طرز انتشار بيماريها.
3_ كمك به ارتقا سطح بهداشت عمومي از طريق نظارت بهداشتيبر كشتارگاهها، مراكز بسته بندي و توليد، توزيع و عرضه فرآورده هاي خام دامي.
4_ همكاري با وزارت بهداشت و درمان و آموزش پزشكي در امر مبارزه با بيماريهاي مشترك انسان و دام.
5_ اظهار نظر و نظارت در مورد ساخت، ورود و صدور و فروش انواع دارو، واكسن، سرم و مواد بيولوژيكي مخصوص دام.
6_ همكاري با مراكز ذيربط در امر آموزش و ترويج بهداشت دام به دامداران.
7_ تقويت و توسعه بخش خصوصي دامپزشكی.
_______________



نقش دامپزشكي در اقتصاد ملي و ايجاد اشتغال:
حق دسترسي همگان به غذا به عنوان يكي از حقوق اساسي بشر از سوي تمامي كشورها و سازمان هاي بين المللي تائيد شده است و پديده دردناك گرسنگي و سو تغذيه به عنوان يكي ازمهمترين چالش هاي فرآوري كشورهاي در حال توسعه قرار دارد. مهمترين هدف برنامه سوم توسعه كشور مبتني براقتصاد بدون نفت بوده و در طرح ساماندهي اقتصادي اين برنامه، موضوع دام و طيور و آبزيان 13-12 درصد اقتصاد كشور را شامل ميگردد. توجه به مطالب فوق اهميت توليدات دامي، امنيت غذا و حساسيت اقتصادي مبارزه با بيماريها را آشكار ميسازد.در يك مطالعه در سال 1970 در اروپا از هر هزار هكتار زمين كشاورزي 38085 كيلوگرم پروتئين در آمريكاي لاتين 413 كيلوگرم ودر آفريقا 542 كيلوگرم به دست آمد كه يكي از مهمترين دلايل آن نحوه مبارزه با بيماريهاي انگلي بوده است. در ايران پروتئين حيواني از پرورش 75 ميليون راس گوسفند و بز حدود 8 ميليون راس گاو و گاوميش و حدود 200 ميليون قطعه طيور تامين ميگردد. آلودگي انگلي گوارشي فاسيولا در گوسفند و بز موجب كاهش 5/2 كيلوگرم وزن ميگردد. بر اساس اطلاعات موجود هر ساله 2 هزار تن كبد به ارزش حدود200 ميليارد ريال تلف ميشود. خسارات اقتصادي ناشي از بندپايان و مياز در صنعت چرم سازي معادل 5/2 ميليارد دلار برآورد شده است. ساليانه صدها نفر در ايران تحت عمل جراحي كيست هيداتيك قرار مي گيرند كه ميزان خسارات اقتصادي ناشي از آن در سال 1367، 43 ميليارد ريال برآورد شده است. همه ساله سالك جلدي و احشائي و توكسوپلاسموز موجب ابتلا 20 تا 100 هزار نفر در جمعيت كشور ميگردد كه هر يك عوارض بهداشتي و خسارات اقتصادي قابل توجهي به دنبال دارد. در يك محاسبه انجام شده در سال 76 , خدمات و اقدامات دامپزشكي از بروز خسارات احتمالي معادل 9 هزار و205 ميليارد ريال جلوگيري نموده است.
علاوه بر نقش مستقيم دامپزشكي در افزايش بهره وري توليدات دامي و جلوگيري از خسارات اقتصادي احتمالي به سرمايه عظيم دامي كشور اين بخش سهم قابل توجهي از اشتغال در بخش كشاورزي را به خود اختصاص داده است. با عنايت به اينكه كشاورزي به عنوان محور برنامه توسعه سوم كشور قرار گرفته است و از طرفي بيش از 25 % شاغلين كشور به طور مستقيم در بخش كشاورزي فعاليت دارند و فعاليت غالب در مناطق روستائي كه حدود 40 % جمعيت كشور را تشكيل مي دهند، نيز با اين بخش بطور مستقيم و غير مستقيم مرتبطند. بررسي هاي انجام شده نشان ميدهد كه كاركرد ملي محوريت بخش كشاورزي در برنامه توسعه سوم مقابله با چالش هاي ملي (ازجمله بيكاري) خواهد بود. بخش كشاورزي در شرائط كنوني با تامين 80- 75 % مواد غذائي مورد نياز جمعيت كشور و مواد خام مورد نياز صنايع، 26% ارزش توليد ناخالص داخلي30 -25 % ارزش صادرات غير نقتي را به طور مستقيم و حدود 25-20 % ارزش افزوده بخش هاي صنعت و خدمات را به طور غير مستقيم ايجاد كرده است و در مجموع ايجاد 40 % ارزش افزوده و اشتغال در كل كشور وابسته به بخش كشاورزي مي باشد. در يك بررسي انجام شدهبر روند ارزش افزوده زير بخشهاي كشاورزي مشخص شده است كه زير بخش دام و طيور از نرخ رشد ساليانه بالغ بر 83/5% بالاترين رشد برخوردار و در مجموع 8/43% كل ارزش افزوده بخش كشاورزي را به خود اختصاص داده است.

دامپزشکی حلقه مفقوده بهداشت عمومی
تامین امنیت سلامت برای جمعیت رو به رشد کره زمین مهمترین مساله در جوامع بین المللی است اما با وجود همه پیشرفت هایی که بشر داشته است هنوز هم تامین غذای سالم و بهداشت عمومی جامعه یک دغدغه به حساب می‌آید. به گزارش ایسکانیوز، به نقل از روابط عمومی سازمان نظام دامپزشکی، بر پایه اعلام سازمان بهداشت جهانی w.h.o از میان 1709 عامل بیماریزا و عفونی 832 عامل معادل 49 درصد و از میان 156 بیماری نو پدید شناخته شده 114 مورد آن معادل 73 درصد از حیوانات به انسان منتقل می شوند و از آنجا که مخزن این بیماری ها بیشتر حیوانات و یا فرآورده های آنهاست اهمیت و نقش دامپزشکی بیشتر نمایان می شود.نقش دامپزشکی در سلامت جامعه برای جلوگیری از رخداد بیماری ها و کنترل بهداشتی مواد پروتئینی خام دامی بیانگر حضور دامپزشکان فداکار از مزرعه پرورش تا میز غذای مردم است درچنین شرایطی باز هم مثل همیشه دامپزشک در چرخه سلامت جامعه و انسان نادیده گرفته شده است. شاید مسوولان ذیربط تصور می کنند که در حوادث و بلایای طبیعی نقش دامپزشک کم رنگ است اما با ذکر یک مثال نقش و اهمیت غیر قابل انکار دامپزشک به هنگام حوادث و بلایای طبیعی متذکر می‌شویم که دفع و ضد عفونی مناطق آسیب دیده از حوادث و بلایای طبیعی با نظارت دامپزشکان و حمایت از دامدارانی که تمام سرمایه زندگی خویش رادر حوادث غیرمترقبه از دست داده‌اند، وظیفه خطیری است که قشر زحمت کش دامپزشک در ایران بر دوش می کشند.
در وقوع زلزله مهیب بم دام های زیادی در زیر آوار ماندند و تلف شدند، اگر حضور دامپزشکان داوطلب نبود و دفن لاشه دام و حیوانات به صورت علمی صورت نمی گرفت شیوع وبا و بیماری های مرگبار ناشی از عفونت لاشه های دام، انسانها و جامعه را به خطر می انداخت. در زلزله های دیگر نظیر زلزله بوئین زهرا در قزوین و زلزله زرند کرمان هم دامپزشکان برای سلامت و حفظ بهداشت عمومی جامعه و جلوگیری از شیوع بیماری های مشترک بین انسان و حیوان نقش موثر و غیر قابل انکار داشته اند.در چنین شرایطی شاهدیم که، مسوولان سلامت و بهداشت کشور به هر قشر و گروهی غیر از دامپزشکان که تضمین کننده سلامت و بهداشت کشورهستند، توجه دارند علی رغم اینکه سازمان بهداشت جهانی بر جلوگیری از شیوع آلودگی های ناشی از مرگ و میر حیوانات به هنگام حوادث و بلایا تاکید فراوان دارد اما در ایران دامپزشکی در جایگاه واقعی اش قرار ندارد و اساسا به حاشیه رانده می‌شود.با این شرایط مسوولان سلامت و بهداشت کشور باید بپذیرند که نقش دامپزشک فقط طبابت و درمان دام، طیور، آبزیان، کرم ابریشم، وزنبور عسل نیست بلکه این کار جزء نا چیزی از وظایف بیشماری است که دامپزشک دارد هرچند که پیشوند دام در کنار نام پزشک در نگاه عمومی جامعه نشانه سرو کار داشتن دکتر دامپزشک با دام است اما واقعیت این است که در چرخه بیماریها و جلوگیری از روند ایجاد یک بیماری دکتر دامپزشک اصلی ترین نقش را برای سلامتی انسان ایفا می کند این در حالی است که دامپزشکی در ایران در جایگاه واقعی اش قرار ندارد. امید است در سال اصلاح الگوی مصرف به منظور پیشگیری از شیوع بیماری های مشترک انسان و دام و حفظ بهداشت عمومی و دام و حیوانات و کم کردن هزینه های درمان توجه جدی به دامپزشک را در ایران شاهد باشیم.

جایگاه و نقش دامپزشکان در تأمین سلامت جامعه
دکتر محمد لطفی زاده – دامپزشک

در ممالک غربی، دکتر دامپزشک همردیف با یک پزشک در بهداشت عمومی جامعه مؤثر و قابل احترام است. با تأسف باید اظهار داشت که در کشور عزیزمان ایران هنوز جایگاه واقعی و اصلی دامپزشکان بدرستی تبیین نشده است. عده زیادی از مردم پس از گذشت سالها از تربیت دامپزشکان در دانشگاهها و اشتغال آنان در بخشهای مختلف هنوز با زمینه ها، وظایف و نوع عملکرد دامپزشکان آشنایی ندارند. دکتر دامپزشک در جوامع شهری و روستایی و در هر دو زمینه نقش مهم و مؤثری در تأمین سلامت عمومی جامعه(Public Health) ایفا می کند.


هر چند که پیشوند دام در کنار نام پزشک در نگاه عمومی جامعه نشانه سروکار داشتن دکتر دامپزشک با دام است اما واقعیت اینست که در چرخه بیماریها و جلوگیری از روندهای ایجاد یک بیماری بخصوص بیماریهای قابل انتقال بین دام و انسان و نیز در کنترل و بازرسی صنایع غذایی بخصوص با منشاء دامی، دکتر دامپزشک نقش اول را بازی می کند. امروزه در کشورمان رشته های متعدد در سطوح فوق دکترا پس از گذراندن دوره دکترای عمومی دامپزشکی وجود دارد که هم اینک تعداد قابل توجهی از دانش آموختگان دکترای عمومی در این رشته ها به ادامه تحصیل مشغولند.

در ادامه به نمونه هایی از زمینه های کاری دامپزشکان بطور مختصر اشاره می نماییم:
1 - دام های بزرگ 2 - دامهای کوچک و پرندگان زینتی 3 - طیور و پرندگان صنعتی 4 - آبزیان 5 - آزمایشگاه 6 - داروخانه 7 - زمینه های تحقیقاتی
مقصود از دامهای بزرگ، دامهای تولیدی صنعتی نظیر گاو، گوسفند و بز و همچنین در فیلدی دیگر شتر و اسب می باشد. زمینه های کاری دکتر دامپزشک در مورد دامهای بزرگ شامل مامایی (مدیریت تولید مثل و زایمان - درمان مشکلات زایمان و پس از زایش - تشخیص آبستنی)، جراحی و نیز تشخیص و درمان بیماری های دامهای بزرگ است. در مورد دام های بیشتر تمرکز بر روی حیوانات خانگی کوچک Pet Animals نظیر سگ، گربه و نیز اخیراً خرگوش، سنجاب و همستر و طیور زینتی مثل قناری، طوطی، مینا و غیره است. زمینه های کاری دکتر دامپزشک در مورد دامهای کوچک شامل واکسیناسیون، مدیریت بهداشت و نگهداری، جراحی، تشخیص و درمان بیماریهای دامهای کوچک است.

در زمینه طیور و پرندگان صنعتی که عمدتاً شامل مرغ های گوشتی و تخمگذار است حضور دامپزشک به منظور مدیریت صحیح در مزارع پرورش طیور و نیز درمان بیماریهای احتمالی امری ضروری است. در زمینه آبزیان، دامپزشکان در کنار کارشناسان شیلات به عنوان مشاورین درمانی و نیز به منظور انجام مدیریت صحیح تکثیر و پرورش آبزیان نظیر ماهی و میگو مشغول بکارند. آزمایشگاه تشخیص دامپزشکی تحت نظر دکتر دامپزشک اداره می شود و کلیه آزمایشات مربوط به انواع دامها و پرندگان و حتی در مواردی انسان را با دقت بسیار زیاد انجام می دهد. امتیاز تأسیس داروخانه نیز به دکتر دامپزشک اعطا می شود و لذا یکی از زمینه های کاری دامپزشکان، تأسیس و اداره داروخانه های دامپزشکی است.

در بسیاری از مراکز تحقیقاتی صرفنظر از مراکز خاص تحقیقات دامپزشکی در سایر مراکز تحقیقاتی علوم پایه و پزشکی هم دامپزشکان وزنه های مهمی بشمار می روند. اشتغال دامپزشکان در مؤسسه معتبر سرم سازی رازی یا بخش تحقیقات مرکز قلب تهران، انستیتوپاستور، پژوهشکده رویان جهاد دانشگاهی و غیره از این دست نمونه هاست.

جالب است بدانید یک دکتر دامپزشک که به کار بالینی و درمانی اشتغال داشته باشد توانایی ویزیت و معاینه حدود 59 گونه حیوان از دام های بزرگ و کوچک و پرندگان را داراست. در کنار این یک دکتر دامپزشک عمومی با گذراندن دروس جراحی، اکثر جراحی های معمول نظیر سزارین، جراحی دستگاه گوارش، ادراری - تناسلی، چشم، گوش و غیره را مگر موارد بسیار تخصصی که از متخصص جراحی دامهای بزرگ یا کوچک کمک می گیرد، با تسلط کامل انجام می دهد.
از سال 76 هم به منظور ساماندهی وضعیت دامپزشکان شاغل در بخش غیردولتی با تصویب مجلس محترم شورای اسلامی سازمان نظام دامپزشکی جمهوری اسلامی تأسیس شد که هم اینک دوره چهار ساله سوم خود را طی می کند. از سویی دیگر به دلیل نقش سازمان دامپزشکی و دامپزشکان در پیشگیری از بروز بیماریهای قابل انتقال بین حیوان و انسان نظیر آنفلوآنزای فوق حاد پرندگان، تب مالت، لپتوسپیروزیس (بیماری شالیکاران برنج) و موارد متعدد دیگر لازم است تا جامعه با این نقش بیشتر آشنا شده و به توصیه های صادره از سوی مراجع ذیصلاح دامپزشکی توجه نمایند. بدون شک هر ایرانی بر سر سفره غذای خود در سه وعده روزانه و در طول روز حاصل نظارتهای مستمر دامپزشکان بر تولید و عرضه مواد غذایی با منشاء دامی را مصرف می کند و همین افتخار برای جامعه بزرگ دامپزشکی کشور در خدمت به مردم کافی است.

از سوی دیگر باید دانست که در کنار دامپزشکان عده قابل توجهی از افراد تحصیلکرده در زمینه های دیگر که عنوان (سایر رده‎‌های دامپزشکی) را دارند و بیش از 60 درصد جمعیت خدوم دامپزشکی کشور را تشکیل می دهند خود را در صف مقدم مقابله با بیماریهای قابل انتقال بین حیوان و انسان می بینند و با انواع خطرات و مهلک ترین عوامل بیماریزا روزانه دست و پنجه نرم می کنند تا ما براحتی از غذایی که می خوریم با اطمینان از سلامت آن لذت ببریم. کاردانها و تکنسین های دامپزشکی، کارشناسان علوم آزمایشگاهی دامپزشکی و بهداشتیاران دامپزشکی را باید از آن جمله دانست.

امید است روز به روز نقش دامپزشکی در ارتقای سلامت و بهداشت عمومی جامعه در بین مردم عزیز کشورمان بیشتر تبیین گردد و با آگاهی بیش از پیش مسئولین تصمیم ساز و تصمیم گیر کشورمان از این نقش مهم و تأثیر گذار که حتی اقتصاد و امنیت کشورمان هم به آن وابسته است و نگاهی به گردش مالی موجود در صنعت طیور به عنوان مشتی نمونه خروار گواه این مدعاست، شاهد بهبود ش

 


_________________ تدوین: سارا رنجبر

The underlying connection was closed: Could not establish trust relationship for the SSL/TLS secure channel.
نظرات کاربران
ثبت نظر
نام شما
ایمیل شما
نظر شما
ارسال به دوستان
نام شما
ایمیل شما
ایمیل گیرنده
توضیحات
کد امنیتی
کد CAPTCHA
کدی که در زیر نمایش داده شده است را وارد نمایید
کاربران با این تگها این مقاله را پیدا کرده اند :
:                شبکه های اجتماعی پرشین پت را دنبال کنید 

face.jpg (205×206)   tw.jpg (204×224)pin.jpg (204×224)

جدیدترین مقالات

◄ گدایی کردن در حیوان شما
◄ عقیم سازی
◄ جوش در سگ ها
◄ ورزش دادن گربه ها
◄ راهنمای کلی برای نگهداری از گربه
◄ کتامین
◄ كتاب(7)
◄ چه مواد غذایی برای سگ مفید است؟
◄ چگونگي نصب برنامه و ورود به برنامه
◄ فيبر ها
◄ انتخاب اسم برای سگ نر
◄ حالا من چی کار کنم ؟
◄ گربه های ناز نازی
◄ German Shorthaired Pointer
◄ فروش گربه پرشین کت
◄ فصل چهارم
◄ گربه و نازایی ! توهم یا واقعیت؟
◄ مهناز افشار و دلفین
◄ British Shorthairs
◄ ماهي و ماهي خور
◄ شباهت حيوانات
◄ بستنی قهوه گربه
◄ Dog Fashion
◄ دکتر هومن و جراید
◄ انگل های داخلی در سگ ها
◄ معرفی دکتر شیری
◄ iهیولا ها
◄ قارچی معده در پرندگان
◄ پرورش لارو آناباتوئیدها (ترجمه)
◄ Metynnis Fasciatus
◄ شارک دم قرمز - Red Tailed Shark
◄ اپیلاتی دهان آتشی - firemouth epiplaty
◄ اطلاعات عمومی خانواده سیکلیده ها 2
◄ دراگون – Dragon
◄ مارماهی الکتریکی - electrophorus electricus
◄ سیچلاید های افریقایی
◄ اسب دریایی - Hippocampus
◄ جلبک ها اکواریوم های اب شیرین
◄ بخاری آکواریوم - Aquarium Heater
◄ انجماد اسپرم - How To Glaciation spermatozoon
◄ رفتار درماني براي سگها
◄ پولیوما ویروس در پرندگان
◄ تغذیه ایگوانا
◄ قیمت روز خودرو
◄ سگ پیتبول
◄ شی هوا هوا
◄ Belgian Sheepdog
◄ پیشینه سالوکی (تازی)
◄ رژیم غذایی مناسب برای مقابله با سوءهاضمه در اسب (ترجمه)
◄ راهنمای کلی برای نگهداری از سگ
◄ آموزش استفاده از جعبه خاک به خرگوش
◄ ایورمکتین در سگ ها
◄ گربه نژاد هیمالین
◄ تراریوم برای خزندگان
◄ غدای بچه گربه
◄ یازده سال اسارت سگ
◄ حقوق حیوانات از ۱۴ قرن قبل در اسلام مطرح شده است
◄ سگ در ایران باستان
◄ رفتار شناسي در حيوانات
◄ مردی که سگ همسایه اش را خورد+عکس
◄ Z
◄ بیضه ها
◄ انگل ژيارديا (اين تک سلولي خطرناک)
◄ "وگانیسم"
◄ عمر حیوانات چقدر است
◄ نگهداری از رتیل اوسامبارا بابون
◄ یوزپلنگ
◄ خرگوش به عنوان حیوان خانگی
◄ درماتوفیتوز (Dermatophytosis)
◄ کم خونی فقر آهن در گربه ها
◄ انواع مسمومیت های شیمیایی و غذایی در سگ
◄ حیوانات در برف
◄ زشت‌ترین سگ دنیا»
◄ پیراهنی برای عاشقان گربه
◄ نی نی های بامزه در لباس حیوانات
◄ پرشین پت نماینده انحصاری فربیلا در ایران
◄ چرا سگ ها به دنیال دم خود میگردند
◄ | German Wirehaired Pointer
◄ Redbone Coonhound
◄ Chinook
dram film izle