معاون اول رییس جمهوری با تاکید بر این که صیانت از دریاچه ارومیه یک طرح ملی و نه سیاسی است ، گفت: باید برای حل مساله دریاچه ارومیه از دیدگاه ملی نگریسته شود. به گزارش زیست بوم و به نقل از خبرنگار اعزامی ایرنا، ˈ محمدرضا .
زیست بوم: معاون اول رییس جمهوری با تاکید بر این که صیانت از دریاچه ارومیه یک طرح ملی و نه سیاسی است ، گفت: باید برای حل مساله دریاچه ارومیه از دیدگاه ملی نگریسته شود.
به گزارش زیست بوم و به نقل از خبرنگار اعزامی ایرنا، ˈ محمدرضا رحیمی ˈ در نخستین همایش بین المللی دریاچه ارومیه، افزود: دولت به منظور حل مشکلات دریاچه ارومیه در لایحه بودجه سال ۹۲، بودجه ویژه ای اختصاص داده است.
رحیمی ابراز امیدواری کرد: نمایندگان استان آذربایجان غربی و شرقی و همچنین سایر نمایندگان مجلس شورای اسلامی، تلاش های خود را برای بهبود و احیای وضعیت دریاچه ارومیه بکار گیرند.
وی بااشاره به این که دولت برای احیای دریاچه ارومیه پروژه های اضطراری کوتاه مدت و میان مدت تصویب کرده است، اظهار داشت: عملیات اجرایی طرح های کوتاه مدت آن به اتمام رسیده و اکنون نیز پروژه های میان مدت مراحل پایانی خود را طی می کند.
معاون اول رییس جمهوری ادامه داد: براساس این مصوبات ضمن توقف سدسازی و توسعه اراضی کشاورزی در حوضچه این پهنه آبی، از سال گذشته بیش از ۱۰ میلیارد ریال برای لایروبی و انتقال آب رودخانه ها به دریاچه ارومیه هزینه شده است.
رحیمی اظهارداشت: با اقدامات اولیه ای که در حوزه آبریز دریاچه ارومیه انجام شده است، توانستیم میزان آب ورودی را در سال جاری به یک میلیارد و ۷۰۰ میلیون مترمکعب افزایش دهیم.
وی با بیان این که با این اقدام به نحو قابل ملاحظه ای از کاهش میزان آب دریاچه ارومیه جلوگیری شده است، تصریح کرد: علاوه بر این اعطای تسهیلات بانکی برای اجرای طرح های آبیاری تحت فشار و تحویل حجمی آب در ۱۰ هزار هکتار از اراضی دشت زرین رود میاندوآب نیز از جمله طرح های در دست اجرا دولت در این زمینه است.
معاون اول رییس جمهوری در ادامه به مهمترین نتایج حاصل از طرح های کوتاه مدت و میان مدت در راستای بهبود شرایط دریاچه ارومیه اشاره کرد و افزود: توافق در جهت در نظر گرفتن حدود سه میلیارد مترمکعب حداقل نیاز آبی سالانه دریاچه به عنوان عدد مبنای تصمیم گیری های مدیریتی و برنامه ریزی های مرتبط، از جمله این نتایج است.
تصویب ۱۲ طرح اضطراری با بوده ۴۷ میلیارد ریال، تصویب ۲۴ طرح اولویت دار پنج ساله و طرح افزایش راندمان مصرف آب کشاورزی، ممنوعیت تخصیص جدید در حوزه آبخیز دریاچه و عدم ایجاد حقابه جدید، تاکید ویژه بر مبنا قرار گرفتن برنامه مدیریت جامع دریاچه در کلیه اقدامات اجرایی مرتبط حوزه از دیگر نتایج حاصل از این فرآیند است.
وی یادآور شد: جلوگیری از توسعه کمی کشاورزی در حوزه آبخیز دریاچه و هماهنگی بیشتر با معاونت برنامه ریزی و نظارت راهبردی به منظور تامین اعتبار مورد نیاز طرح های اولویت دار ۲۴ گانه در راستای اجرای برنامه مدیریت و تامین حقابه دریاچه ارومیه از دیگر اقداماتی بود که در پروژه های اضطراری کوتاه مدت و میان مدت دولت برای احیای این دریاچه تصویب کرده بود.
رحیمی همچنین با بیان این که اعتبار مورد نیاز طرح های اولویت دار در بودجه سال ۱۳۹۰ دولت پیش بینی نشده بود، گفت: به دلیل شرایط بحرانی دریاچه ارومیه با هماهنگی دستگاه های مربوطه برنامه ریزی برای آغاز اجرای این طرح ها در سال ۱۳۹۰ از محل اعتبارات موجود سازمان حفاظت محیط زیست و وزارتخانه های نیرو و جهاد و کشاورزی صورت گرفت.
وی افزود: همچنین سایر دستگاه ها در سطح ملی و استانی با هماهنگی اجرای برخی طرح های اولویت دار در حوزه دریاچه ارومیه را در دستور کار خود قرار دادند.
معاون اول رییس جمهوری بااشاره به برگزاری نخستین همایش بین المللی دریاچه ارومیه، اظهارداشت: یکی از اهداف همایش، پاسخگویی و رفع شبهات است چرا که ابهامات زیادی از سوی برخی افراد سودجو در خصوص خشک شدن دریاچه ارومیه مطرح شده بود که این همایش باید به صورت علمی و روشنگرانه به آنها پاسخ دهد.
رحیمی تاکید کرد: نابودی این دریاچه که در عرصه بین المللی به عنوان یکی از ذخیره گاه های زیست کره یونسکو معرفی شده بر اکوسیستم جهان تاثیر می گذارد و در صورتی که از بین برود کشورهای همسایه هم به لحاظ آب و هوایی آسیبی جدی خواهند دید.
وی اضافه کرد: ارزش ها و کارکردهای فراوان مربوط به احیای دریاچه ارومیه به اهمیت و اعتبار آن افزوده که در این راستا یکی از مهمترین ارزش های آن تعدیل آب و هوای منطقه است.
معاون اول رییس جمهوری یادآور شد: این تعدیل آب و هوایی کمک بسیاری به تعدیل رطوبت و درجه حرارت کرده و منطقه را به مکان مناسبی برای کشاورزی تبدیل می کند.
رحیمی همچنین حمایت از تنوع زیستی که در اکو سیستم های آبی و خشکی این دریاچه زیست می کنند را از دیگر ارزش های آن دانست و اشاره کرد: وجود هزاران قطعه گونه های پرندگان مختلف که مرحله ای از دوره زیستی خود را در این منطقه سپری می کنند و گونه های دیگر حیوانات از قبیل گوزن زرد ایرانی، قوچ و میش نیز را می توان جزئی از تنوع زیستی دانست.
وی بحث گردشگری و درمانی آب را یکی دیگر از مهم ترین ارزش های دریاچه دانست و افزود: این استان به خاطر چشم اندازهای زیبا و مشهور و نیز خواص درمانی هر ساله هزاران نفر را به سواحل این پهنه آبی می کشاند.
معاون اول رییس جمهوری خاطرنشان کرد: با توجه به شرایط حاد محیط زیست دریاچه ارومیه که از ۱۵ سال گذشته شروع شده، سازمان حفاظت محیط زیست در قالب طرح بین المللی و ملی حفاظت از تالاب های ایران با همکاری دستگاه های مختلف دولتی در سطح ملی و استانی واقع در حوزه آبخیز دریاچه نسبت به تدوین برنامه مدیریت جامع این دریاچه با رویکرد مدیریت زیست محیطی کرده است. رحیمی اضافه کرد: این برنامه طی یک فرآیند فرابخشی و مشارکتی و مقیاس حوزه آبخیز و با درنظر گرفتن دیدگاه های دستگاه های مختلف و ملاحظات زیست محیطی تدوین شده و در مهرماه سال ۸۷ در قالب یک موافقتنامه بین ریاست سازمان حفاظت محیط زیست و وزرای نیرو و جهاد کشاورزی و استانداران آذربایجان شرقی و غربی و کردستان به امضا رسید و در فروردین ماه سال ۱۳۸۹از سوی هیات وزیران تصویب شد.
وی در ادامه از اساتید و پژوهشگران حوزه جغرافیایی درخواست کرد تا با ارائه راهکارهایی برای برون رفت از وضعیت فعلی دریاچه ارومیه، طرح های خود را در جهت حفظ صیانت دریاچه ارومیه ارائه کنند.
معاون اول رییس جمهوری تاکید کرد: کسانی که طرح ها و راهکارهای خود را برای احیای دریاچه ارومیه به ما ارائه کنند بی تردید در تاریخ صیانت از دریاچه ارومیه نام آنها درج خواهد شد البته در این راستا دولت به سهم خود هر آنچه در طبق اخلاص داشت در این راه قرار داد.
دریاچه ارومیه پنج هزار کیلومتر مربع وسعت دارد که از این منظر جزو ۲۰ دریاچه بزرگ کشور به شمار می رود.
در حال حاضر دو هزار و ۷۰۰ هکتار از این دریاچه از نعمت آب برخوردار است و آب های حدود ۱۹ رودخانه به این دریاچه سرازیر می شود.
همچنین عمر این دریاچه بین ۴۰۰ تا ۵۰۰ هزار سال تخمین زده شده است.
پیش از سخنرانی معاون اول رییس جمهوری ˈمحمدجواد محمدی زادهˈ معاون رییس جمهوری و رییس سازمان محیط زیست و ˈوحید جلال زادهˈ استاندار آذربایجان غربی و ˈ جواد جهانگیرزادهˈ نماینده مردم ارومیه در مجلس شورای اسلامی سخنرانی کردند.
ˈعلی نیکزادˈ وزیر راه و شهرسازی و سرپرست وزارت ارتباطات و فناوری و ˈمحمد جواد محمدی زادهˈ معاون رییس جمهوری و رییس سازمان محیط زیست معاون اول رییس جمهوری را در این سفر همراهی می کنند.
The underlying connection was closed: Could not establish trust relationship for the SSL/TLS secure channel.