ننه سرما از راه میرسد و گیاهانی در دل خاک برای بیرون آمدن لحظه شماری میکنند. چغندر، شلغم، هویجفرنگی، سیبزمینی و غیره جزو آن دسته از سبزیجات زیرخاکی هستند که به راستی به اندازه تمام اجسام زیرخاکی از ارزش زیادی برخوردارند.
به جای مصرف شیرینیجات، افزودن کالری و بر هم زدن اندام دلخواهتان از این سبزیجات تازه غافل نشوید زیرا هم سلامتی و هم ظاهرتان از شما سپاسگزار خواهد بود.
چغندر
چغندر از آن دسته سبزیجاتی است که سرشار از قند بوده و هر فنجان آن حاوی 50 کیلوکالری انرژی است.
چغندر دارای رنگدانه گیاهی به نام « بتاسیانین » است که سلولهای بدن را از هجوم سلولهای سرطانزا حفظ میکند. این زیرخاکی پرطرفدار پتانسیل مقابله با تومورها را نیز در خود دارد.
میتوانید چغندر را پخته و میل کنید، حتی میتوانید به سالادتان نیز اضافه کنید به خاطر اینکه به همراه کاهو و مخلفات دیگر سالاد بسیار خوشمزه است.
هویج فرنگی
هویج فرنگی یک ماده مغذی نشاسته دارِ کم کالری و همچنین سرشار از فیبر است.
هر نصف فنجان هویج فرنگی حاوی 60 کیلوکالری انرژی است.
این زیرخاکیِ ارزشمند همچنین منبع ویتامین C، اسیدفولیک و پتاسیم محسوب میشود.
به خاطر طعم کم شیرینی که دارد به راحتی قابل استفاده در انواع سوپها و خورشهاست. همچنین میتوانید برای ایجاد تنوع این هویج را جایگزین سیب زمینی یا دیگر سبزیجات نشاستهای بکنید.
سیب زمینی
در فصل سرما از سیب زمینی نهایت استفاده را بکنید. اگر توانستید همه انواع آن از قبیل آبی، زرد و نارنجی را خریداری و مصرف کنید. این زیرخاکی نسبتاً ارزان قیمت بسیار مغذی و مفید است. اگر بتوانید سیب زمینی را با پوست میل کنید، گلوسید و فیبرهای بیشتری دریافت میکنید.
این ماده غذایی منبع خوب ویتامین C ویتامین B6، پتاسیم و مواد معدنی دیگر است.
بیشتر مردم تصور میکنند اگر سیب زمینی بخورند چاق میشوند. باید بگوییم سیب زمینی سرخ کرده یا سیب زمینی با کره باعث چاقی میشود. سیب زمینی آبپز یا کبابی شده حاوی 120 تا 150 کالری، اندکی پروتئین و مقدار کمی چربی است. سیب زمینیهایی که بخارپز یا در فر پخته میشوند، بیشتر مواد مغذی خود را حفظ میکنند.
شلغم
شلغم، کم کالری و بسیار مغذی است. شلغم منبع خوب ویتامین C و پتاسیم است.
این زیرخاکی سفید و ارغوانی همچنین سرشار از سولفور است که با برخی از سرطانها مقابله میکند.
میتوانید شلغم را آب پز کنید و یا این که در فر گذاشته و یا بخارپز کنید. شلغم را به سالاد، سوپ، آش و دیگر غذاهایی که به سبزیجات تهیه میشوند اضافه کنید.
کلم سنگ
این زیر خاکی مغذی کم کالری است. در واقع نصف فنجان کلم حاوی تقریباً 25 کیلوکالری انرژی است. کلم سنگ سرشار از ویتامین C، ویتامین A، اسید فولیک و فیبر است.
این زیرخاکی ارزشمند سیستم دفاعی بدن را تقویت میکند، از رگها و قلب شما حفاظت میکند و علائم آسم را کاهش میدهد. این کلم نیز مثل تمام کلمهای دیگر با سرطان مقابله میکند.
به افرادی که از سنگ کلیه رنج میبرند توصیه میشود از این گیاه مفید غافل نشوند. کلم سنگ تفت داده شده در آش بسیار خوشمزه است.
پیاز قرمز
پیاز قرمز برای سلامتی مفید است. پیاز حاوی «آدنوزین» است که ایجاد لخته در خون را به تأخیر میاندازد و از سکته قلبی پیشگیری میکند. همچنین به نظر میرسد که پیاز خام باعث کاهش کلسترول میشود.
مطالعات نشان میدهند که مصرف پیاز زیاد میتواند فشار خون بالا را نیز کاهش دهد.
میتوان پیاز را به انواع غذاها مثل انواع خورشها، املت، سوپ، آش و غیره اضافه کرد. از این گذشته میتوانید از پیاز در تهیهی انواع سالادها استفاده کنید. سالادهای سردی که با انواع کلمها، کرفس و غیره تهیه میشوند نیز با پیاز خوشمزه تر خواهند شد.