Resigzed Image Click this bar to view the full image.

 
کیست های تخمدانی ممکن است بر روی سگ های ماده تاثیر بگذارند اما تهدیدی برای زندگی سگ شما نمیباشند.این کیست ها به ندرت به کیست هایی بدخیم تبدیل میشوند اما باید به صورت دوره ای مورد بررسی قرار بگیرند.اگر کیست باعث ناراحتی سگ شما نشود و قصد نداشته باشید که او بچه دار شود نیازی به جراحی و هر گونه درمان دیگری نمیباشد.

علل کیست تخمدان


علل کیست های تخمدانی شناخته نشده اند.برخی از دامپزشکان تشکیل کیست های تخمدانی را به فحلی اخیر و یا تغییرات هورمونی نسبت میدهند(بعنوان مثال استروژن بیش از حد).این حالت ممکن است ایدیوپاتیک باشد(کمبود پلاکت که باعث کم خونی میشود)
احتمال مبتلا شدن به کیست تخمدان در سگ هایی که عقیم نشده اند بیشتر میباشد.


انواع کیست های تخمدانی

انواع مختلف کیستهای تخمدانی در سگ ها عبارتند از:

-کیست های فولیکولی
-کیست های اپیتلیال-کیست بافت پوششی(کیست هایی که بافت پوششی را درگیر میکنند)
-کیست استروما که شامل بافت همبند میباشد

توضیحی در مورد بافت ها

چهار نوع بافت داریم: 

1-بافت های همبند(Connective Tissue) که کار آنها حفاظت بافت های دیگر میباشد

2-بافت های پوششی(Epithelial Tissue) که مانند پوست کارشان پوشش رویی میباشد. به زبان ساده یعنی پوشش خارجی ترین قسمت بافت ,مثلا رویه ی پوست و یا دیواره های رگ ها و یا جایی که غدد داخلشون قرار میگیرند.

3-بافت های عضلانی که مشخصا عضله ها میباشند.

4-بافت های عصبی که سلول های عصبی را تشکیل میدهند که مانند سیم برق عمل میکنند, حس ها و دردها و دستورات را از مغز به اندام ها میبرند و میارند.

تصویری از بافت اپیتلیوم
 

Resigzed Image Click this bar to view the full image.


نشانه های کیست های تخمدانی

نشانه های این کیست ها بستگی به نوع کیستی که سگ به آن مبتلا است دارد.اگر سگ شما کیست فولیکولی داشته باشد علائم آن عبارتند از:
-تورم قسمت تناسلی به دلیل افزایش مقادیر بالای استروژن در بدن سگ
-ترشحات قسمت تناسلی که ممکن است به همراه خون باشد و خارج از زمان خونریزی دوران فحلی رخ میدهد
-ریزش مو

و اگر سگ کیست های اپیتلیال و استروما داشته باشد علائم آن عبارتند از:

-دوره های فحلی نامنظم و یا عدم فحلی 
-تمدید شدن دوره ی فحلی
-آکنه
-ریزش مو
-تورم به علت تجمع چرک و مایعات شکم در حفره ی شکمی

Resigzed Image Click this bar to view the full image.

برخی از سگ هایی که مبتلا به کیست های تخمدانی هستند ممکن است هیچگونه علامتی نداشته باشند.




تشخیص کیست های تخمدانی



یک معاینه ی فیزیکی مورد نیاز خواهد بود و آزمایش خون انجام خواهد شد.اشعه ی X و مافوق صوت برای تشخیص مکان و اندازه ی کیست مورد نیاز خواهد بود.تنها راه برای تشخیص دادن یک تومور خوش خیم مانند یک کیست و یک تومور بدخیم بافت برداری میباشد.دامپزشک برای تشخیص بدخیم بودن توده نمونه ی کوچکی از بافت را در زیر میکروسکوپ مورد بررسی قرار میدهد.


گزینه های درمانی کیست های تخمدانی



کیست های تخمدانی عموما بصورت خوش خیم میباشند و به تومورهای بدخیم تبدیل نمیشوند(به ندرت موارد استثنایی هم وجود دارد). در نتیجه این کیست ها ممکن است به جراحی برای اینکه برداشته شوند نیازی نداشته باشند.جراحی تنها موقعی توصیه میشود که کیست ها به سرعت رشد کنند و بر دیگر اعضا در ناحیه ی شکم تاثیر گذارند.وجود یک کیست ممکن است 
مانع از تولید مثل سگ شود و اگر شما میخواهید که سگتان بچه دار شود باید این این کیست برداشته شود.اگر کیست برداشته نشود سگ شما باید به طور منظم به وسیله ی اشعه ی X و مافوق صوت چک شود تا متوجه رشد کردن و یا تغییر شکل پیدا کردن آن بشوید.در بسیاری از موارد این کیست ها بدون هیچ درمانی ناپدید میشوند.در مواردی دیگر دامپزشک ممکن است درمان هورمونی را برای ثابت کردن تعادل هورمون ها پیشنهاد کند که این روش میتواند کیست را از بین ببرد.


مترجم:سارا خلیلی
منبع:vetinfo