سبزپرس- گروه محیط طبیعی: لیـــلا مســـروری: پروژه احیای تالاب انزلی که اواخر تابستان 89 در آخرین روزهای حضور مدیرکل پیشین رقم خورد در مراحل اجرایی با افت و خیز و چالش های فراوانی روبرو بود مراحل بسیار طولانی گزینش پیمانکاران ، ضعف تجهیزاتی پیمانکاران ، توقف عملیات به دلیل موانع ملکی با برخی دستگاهها ، تخصیص کمتر از میزان مصوب همه و همه باعث پیشرفت کند و بطئی این پروژه است که بدیهی نیمه دوم سال با توجه به شرایط اقلیمی دورنمای چندان امید بخشی از تسریع کارنشان نمی دهد .
به گزارش سبزپرس، در این پروژه، محیط زیست دستگاه بهره بردار و ناظر شناخته شده و جهاد کشاورزی بعنوان مجری است که به جز بحث مطالعات اکولوژیک که توسط محیط زیست انجام می شود سایر پروژه ها با تصدی گری جهاد کشاورزی پیش می رود از جمله احداث تله های رسوبگیر و باز گشایی آبراهه های مسدود شده در تالاب.
امیر عبدوس مدیرکل حفاظت محیط زیست گیلان در گفتگو با سبز پرس درباره آنچه در طول یکسال گذشته از آغاز این پروژه اتفاق افتاده می گوید: حدود 7 میلیارد اعتبار مصوب پروژه های احیای تالاب انزلی بود که با توجه به تخصیص 35 درصدی این اعتبار، پیشرفت فیزیکی پروژه ها به قرار ذیل است:
بالاترین میزان روند اجرای احداث تله رسوبگیر مربوط به حوزه فعالیتی در رودخانه " شیله سر" است با 92 درصد پیشرفت فیزیکی و پس از آن احداث تله رسوب گیر پسیخان با 32 درصد در رتبه دوم قرار دارد که البته یک وقفه دو ماهه مالکیتی داشت، رتبه بعدی مربوط به تله رسوبگیر سیاه درویشان است که 17 درصد پیشرفت دارد که پیمانکار آن فاقد دستگاه کاتر ساکشن است و احتمال خلع ید پیمانکار می رود و تله رسوبگیر پیربازار پیشرفتی ندارد و اساسا هنوز پیمانکار آن تعیین نشده است .
وی یاد آورشد پروژه های احیای آبراهه های موجود با 34 درصد پیشرفت فیزیکی و نیز ایجاد شبکه های مصنوعی آبراهه و نیز کانال کشی برای جلو گیری از تجاورزاراضی کشاورزی به محدوده تالاب یاه کشیم ازدیگر کارهای انجام یافته بود.
عبدوس افزود: همچنین تخصیص 10 درصدی از اعتبار یعنی میزانی بالغ بر 700 میلیون تومان مربوط به پروژه مطالعات پایش اکولوژیک تالاب بود توسط اداره کل حفاظت محیط زیست گیلان انجام شد و 100 پیشرفت فیزیکی داشت که بر اساس آن 15 دهانه رودخانه ورودی به تالاب ، 9 نقطه داخل تالاب و 2 نقطه خروجی آب تالاب به دریا با مطالعات دقیق گزینش شدند و از بهمن ماه سال گذشته با نمونه برداری از آب و رسوبات 27 پارامتر فیزیکی ، شیمیایی ، بیولوژیک ، سموم ، فلزات سنگین و ... مورد سنجش قرار گرفت و نتایج آن مرجع بسیار متقنی برای مطالعات آتی خواهد شد . پیش از این جای چنین موردی خالی بود که می تواند از این پس برای هرگونه پروژه اجرایی در آینده و ریشه یابی ورود آلودگی ها و حتی تعریف اولویت ها ، راهگشا باشد .
وی همچنین به سه پروژه ای که توسط پژوهشکده آبزی پروری آبهای داخلی شیلات دنبال می شود اشاره کرد و گفت: بررسی مولد سازی گونه های ماهیان بومی تالاب انزلی ، پرورش کپور ماهیان درقفس در تالاب و بررسی امکان پرورش ماهیان مهم اقتصادی تالاب در حاشیه آن هر کدام با 30 در صد پیشرفت دنبال می شوند.
عبدوس در خصوص اعتبار سال 90 گفت: امسال معاونت برنامه ریزی و نظارت راهبردی ریاست جمهوری 8 میلیارد و 100 میلیون تومان اعتبار پروژه اعلام کرده است که از این مقدار 10 درصد آن به ادامه انجام مطالعات اکولوژیک تالاب و 90 درصد به پرذوژه های اجرایی خواهد رسید که با توجه به محدودیت رقم تنها صرف پروژه های نیمه تمام سال قبل می شود.
مدیر کل حفاظت محیط زیست گیلان در پاسخ به سبز پرس مبنی بر اینکه نوع اجرایی کار چقدر مورد قبول حفاظت محیط زیست یه عنوان دستگاه بهره بردار است گفت : به عنوان یک کارشناس روش فعلی را خالی از اشکال نمی دانم . همیشه معتقدیم که احیای تالاب باید از بالادست آغاز شود و پس ازآن جلوی آلودگی ورودی به تالاب را بگیریم . این چندان منطقی نیست که پیش از آنکه جلوی آلاینده ها و رسوبات را بگیریم از داخل تالاب شروع کنیم چون گمانه زنی های کارشناسی نشان می دهد تله های رسوبگیری که با این ابعاد و اعتبار اجرا می شود شاید به سختی پاسخ گوی تحمل 3 سال رسوب ورودی باشد لذا می شد با توجه به منشا رسوبات ورودی انتخاب اجرای بهتری داشت.
عبدوس افزود: به هرحال این طرحی است که مورد تصویب شورای برنامه ریزی استان و معاونت برنامه ریزی و نظارت راهبردی ریاست جمهوری است و ما بعنوان دستگاه ناظر و بهره بردار موظف به تمکین روند فعلی هستیم و امیدواریم بتوانیم متمم های بهبود را در اجرا بگنجانیم
The underlying connection was closed: Could not establish trust relationship for the SSL/TLS secure channel.