خرگوش
رفتار خرگوش خانگي
*توصيف كلي رفتار:
الگوهاي رفتاري ويژهاي در محيطي خوشايند و شرايط خانگي خوبي قرار دارند. رفتار نوزاد خرگوش به طور كامل تحت تأثير خرگوش ماده قرار ميگيرد.
*رفتار مراقبت كنندگي خرگوش ماده:
طبق قانون ژنتيكي آنها، خرگوش ماده مكاني را براي زايمانش فراهم ميسازد. او در جستجوي مكاني ساكت و آرام است و با مواد قابل دسترس (مثل: كاه، سلولز گياهي) انهاش را ميسازد. او مواد را درون دهانش جمع ميكند و دور يكديگر جمع ميكند تا زماني كه مشاهده كند كه آنجا حالت نشستن بخود بگيرد. او كارش را تا زماني كه اطرافش كامل بشود ادامه ميدهد. اگر برخي از محركها او پريشان و ناراحت كند. (نور مستقيم، صداها، در كنار حيوانات ديگر قرار گرفتن) او دنبال مكان ديگري ميگردد و لانه خودش را آنجا ميسازد. بنابر تغييرات مغزي وي، او چند ساعت قبل از زايمانش (در آخرين مراحل ساخت لانهاش) موهايش به راحتي ميريزد. او از موهايي كه از سينه و شكمش ريخته شده است در ديوارههاي لانه استفاده ميكند. پس از زايمان، خرگوش ماده با دقت نوزادش را مرتب ميكند و او را با لايه موهايي كه از او ريخته ميپوشاند، نوزاد خرگوش در بيرون از لانه تميز ميشود. البته توسط مادرش و طبق قانون آنها را ميخورد و تمام ميكند، خوردن نوزادها بطور ژنتيكي در غريزه مادرانه و وجود دارد و تا يك روز پس از زايمان اين عمل صورت ميگيرد، پس از اين عمل وي مقدار قابل توجهي آب مينوشد و سپس به تميز كردن خودش ميپردازد. بعد از تميز كردن و كمي استراحت او به بچههايش شير ميدهد.
*مراقبت:
گروه بچه خرگوشها در لانه به سرعت رشد ميكند، تا حدود سه هفته شير توسط مادر تأمين ميگردد كه يك منبع غذايي مقوي به حساب ميآيد. هم مادر و هم فرزندان به يك محيط آزاد و بياسترس نياز دارند اگر در حال ساختن لانه يا در طول زايمان عوامل استرس بر او غلبه كند ممكن است به كارش ادامه ندهد و به كلي تلاش را براي لانهسازي رها كند. تأثيرات استرس همچنين ممكن است او را در حال زايمان پريشان كند. در اين مورد خرگوش ماده به كلي مشغو فرايند زايمان ميشود او از اين كه خصوصيات مادرانهاش را نشان بدهد پرهيز ميكند. عوامل ايجاد استرس ممكن است او در زايمان و پذيرش اولادش را دچار هيجان كند و در اين حالت خرگوش مادر بيرون ميماند و بچههايش را نجات ميدهد به سمت يك قفس سيمي شبكهاي پناه ميبرد. اي كودكان ممكن است بيتوجه و يا پراكنده بمانند و خيلي زود آنها خواهند مرد. تهيه نامناسب آب يا مواد مغذي ممكن است او را در مواظبت از فرزندانش منع كند. خرگوشهاي مادر تنها در روز يكبار به بچههايش شير ميدهند آنهم در زمان صبح، در برخي مواقع اين شيردهي به دوبار در روز ميرسد. الگوي شيردهي اين خرگوش ماده متفاوت با گونههاي ديگر هستند. او پشتش را به شكل سقف در ميآورد، شكمش را بلند ميكند چشمهايش را باز و گوشهايش را دراز ميكند و يك چيزي مانند آلارم را نشان ميدهند. موقعيت و حالت اين بچهها در طول شير خوردن شكل خاصي ندارد و تنها هدفشان پيدا كردن و چسبيدن به نوك پستان است. حس بويايي نيز نقش مهمي را در پيدا كردن نوك پستان بازي ميكند. يك بار آن را پيدا ميكند و تنها براي 2 الي 3 ثانيه به آن ميچسبند، مكيدن پستان دقايقي طول ميكشد. شير شكم آنها را پر ميكند و بر مثانه ادرايشان فشار مياورد كه اغلب به ويژه در روز اول تولد ادرار آن فوراً به كار ميافتد.
تأثيرات صدا يا نور زياد آنها را ميترساند. در اين چنين موقعيتها خرگوش ماده از لانه بيرون ميزند و بدون اينكه توجهي به بچههايش بكند كه در حال شير خوردن هستند. در اين موارد بچهها ربوده خواهند شد و در قفسها خواهند افتاد. پس از بهبودي خرگوش ماده با يك دقت خوب مادرانه بچهها را به لانه برميگرداند و به آنها شير ميدهد.
_________________
● نگهداری
خرگوش را میتوان در داخل منزل (بعنوان مثال در حیاط) نگهداری نمود. حداقل سطح مورد نیاز برایخرگوش با وزن kg ۲ حدود ۰/۳ متر مربع است. برای خرگوشهای با وزن بیش از kg ۲ به ازاء هر کیلوگرم وزن اضافهسطح لانه باید حدود ۰/۲ - ۰/۱ متر مربع افزایش یابد و در صورتیکه چند خرگوش با هم نگهداری شوند باید به ازاءهر خرگوش اضافی ۰/۲ متر مربع به سطح لانه افزوده گردد.
ارتقاع لانه باید در حدی باشد که حیوان بتواند بطور کامل بر روی پاهای خود بلند شود که بسته به جثه حیوانمیتواند حدود ۴۵-۹۰ سانتیمتر در نظر گرفته شود. در صورتیکه خرگوش در فضای خارج منزل نگهداری میشودکف لانه باید در مقابل نفوذ رطوبت عایق شود و در صورتیکه نگهداری در داخل منزل صورت میگیرد کف لانهمیتواند مشبک و یا توری باشد که بدین ترتیب ادرار و رطوبت ناشی از آن در کف قفس باقی نمیماند و این مسئلهاجازه میدهد تا تمیز کردن لانه در فواصل طولانیتری انجام گیرد.
جهت جلوگیری از بروز نزاع در بین خرگوشها و عوارض متعاقب آن، خرگوشهای نر را باید جدا از هم نگهدارینمود. همچنین نرها و مادهها نیز جز در هنگام جفتگیری باید در لانههای جداگانه نگهداری شوند. نگهداری چندخرگوش ماده با هم در یک قفس اشکالی ندارد.
خرگوشها میتوانند درجه حرارت بین ۲۷۰ - ۴ درجه را تحمل نمایند که البته متوسط درجه حرارت توصیهشده بین ۲۲ - ۱۶ درجه سانتیگراد است. رطوبت محیط باید حدود ۶۰ - ۴۰ % باشد و حداقل طول مدت روشنائیمورد نیاز ۱۶ - ۱۴ ساعت است. در صورتیکه طول مدت روشنائی محیط از این مقدار کوتاهتر باشد حیوان دچارنقصان فعالیت جنسی پائیزی (Autumnal Sexual depression) میگردد.
● تغذیه
میزان مصرف غذا در خرگوشها بطور متوسط روزانه حدود ۵ گرم به ازاء ۱۰۰ گرم وزن بدن است. بهترین مادهغذائی برای خرگوشها، جیرههای غذائی تجاری است که ترکیبات آن بر اساس نیاز حیوان تنظیم شده است. اینجیرهها معمولا حاوی ۱۷% - ۱۴% پروتئین، ۲۲% - ۱۲% فیبرخام و ۲۵۰۰ - ۲۱۰۰ کیلو کالری انرژی هستند.
در کنار این مواد میتوان از سبزیجات مختلف نیز استفاده نمود و باید توجه کرد که سبزیجات فاسد و کپکزدهنباشند.
این حیوان از نظر فیزیولوژیک شبه نشخوار کننده (Pseudoruminant) بشمار میرود و چون میکروفلور دستگاهگوارش آن نسبت به تغییرات اسمولاریته و PHبسیار حساس است بنابر این تغییر نوع مواد غذائی باید به آهستگی وطی مدت ۵ - ۴ روز انجام گیرد و هرگونه تغییر ناگهانی در محتویات جیره غذائی، بخصوص استفاده از جیرههای غنیاز کربوهیدرات میتواند با ایجاد اختلالات شدید گوارشی سبب مرگ حیوان گردد.
● بهداشت عمومی
هر چند موارد گزارش شده از انتقال بیماریهای خطرناک بین انسان و حیوان در خرگوشهای اهلی و خانگی نادراست با این وجود مهمترین این بیماریها عبارتند از سالمونلوز، تولارمی، هاری، عفونتهای قارچی پوست و مو، سل وتوکسوپلاسموز.
جهت جلوگیری از بروز بیماری در حیوان و کاهش احتمال انتقال آن به صاحب حیوان توصیههای زیر بایدمورد توجه قرار گیرد.
۱) پس از خرید حیوان، جهت معاینه و بررسی وضعیت سلامت آن و دریافت راهنمائیهای لازم به درمانگاههایدامپزشکی مراجعه شود.
۲) حتیالامکان با ساخت جایگاه و لانه مناسب، حیوان در خارج از محیط منزل و به عنوان مثال در حیاط نگهداریگردد.
۳) در صورتیکه حیوان در داخل منزل نگهداری میشود باید دارای جایگاهی خاص و نسبتا محدود باشد و از رفت وآمد آزادانه حیوان در محیط منزل باید جلو گیری شود.
۴) محل نگهداری و لانه حیوان روزانه نظافت گردد.
۵) از تماس حیوان با حیوانات خانگی افراد دیگر و همچنین حیوانات غیرخانگی نظیر گربههای ولگرد جلوگیریشود.
۶) نظافت شخصی علیالخصوص شستن دستها پس از تماس با حیوان از اهمیت زیادی برخوردار است.
۷) در صورت مشاهده هرگونه تغییر در ظاهر و یا رفتار حیوان، جهت بررسی علت آن به درمانگاه دامپزشکی مراجعهشود و بر اساس نظر دامپزشک معالج انجام معاینات دورهای مورد توجه قرار گیرد.
واکسن هاری جز در مواردی که حیوان در معرض هاری قرار دارد و یا در مناطقی که هاری شایع میباشد توصیهنمیشود و برای پیشگیری از بروز سایر بیماریهای متداول در خرگوش نیز تاکنون واکسنی تهیه نشده است
بهداشت خرگوش
خرگوش اهلي (Oryctolagus Cuniculus)حيواني از راسته خرگوش شكلان (Lagomorpha) و خانواده Leporidae است و خاستگاه ابتدائي آن غرب اروپا و شمال غرب آفريقا ميباشد.
در حال حاضر از نژادهاي مختلف آن به منظورهاي گوناگون از جمله توليد پشم و گوشت، انجام تحقيقاتبيولوژيكي و بعنوان حيوانات خانگي استفاده ميشود.
رفتار غير تهاجمي و آرام خرگوش آنرا بعنوان يك حيوان خانگي ايدهآل مطرح نموده است. با اين وجود جهتنگهداري مناسب آن، آشنائي با خصوصيات آناتوميكي، فيزيولوژيكي و رفتاري اين حيوان ضروري است.
ويژگيهاي كالبد شناسي و فيزيولوژيكي
سر: مهمترين ويژگي آناتوميكي حيوان در سر، گوشها ميباشند. بخش خارجي گوشها يعني لاله گوشخصوصيت برجسته اين حيوان بوده و علاوه بر نقش آن در شنوائي، به لحاظ وجود شبكه وسيع عروقي در زير پوستاين ناحيه، تأثير مهمي درتنظيم حرارت بدن دارند. لالههاي گوش نرم و بسيار حساس ميباشند و نبايد از آنها برايگرفتن و مقيد كردن حيوان استفاده نمود.
چشمها به نسبت اندازه سر بزرگ و داراي زاويه ديدي حدود 190 درجه ميباشند. مردمكها قدرت اتساعزيادي دارند و بدين علت حساسيت بينائي حيوان به نور را در مقايسه با انسان 8 برابر افزايش ميدهند. پلك سوم دراين حيوانات رشد قابل ملاحظهاي دارد كه در هنگام خواب از گوشه داخلي چشم حركت نموده و سطح قرنيه راميپوشاند.
دندانهاي خرگوش رشد دائمي دارند، بعنوان مثال دندانهاي پيشين در طول سال بيش از 10-12 سانتيمتر رشدمينمايد بنابراين بيماريهاي دنداني نظير رشد بيش از حد دندانها و يا وجود دندانهاي نابجا و بد شكل از موارد متداولدر خرگوشها ميباشند.
قفسه صدري: حجم قفسه صدري در مقايسه با گنجايش محوطه خيلي كوچك است. قلب نيز كوچك است وبر خلاف ساير پستانداران دريچه دهليزي - بطني سمت راست سه لختي (Tricuspid) نبوده و دو لختي است.
محوطه بطني: طول رودهها حدود 10 برابر طول بدن است و بخش مهمي از آن را (از نظر گنجايش و عملكرد)رودهكور (Cecum)تشكيل ميدهد كه باقيمانده هضم نشده مواد غذائي پس از عبور از روده باريك وارد آن شده وتوسط ميكروفلور موجود در آن مورد تجزيه قرار ميگيرند و تركيبي غني از پروتئين و ويتامين را ايجاد ميكنند.
خرگوش بطور طبيعي و غريزي رفتاري تحت عنوان مدفوع خواري دارد. اين حيوانات دو نوع مدفوع توليدميكنند كه يك نوع آن بشكل دانهاي و نوع ديگر بحالت خميري است. نوع دوم غني از تركيبات پروتئيني و ويتامينياست و حيوان فقط اين نوع مدفوع را مورد تغذيه قرار ميدهد. اين عمل معمولا صبح زود انجام ميشود و حيوانمدفوع را مستقيما از مخرج خود ميگيرد و بدين ترتيب بخشي از نياز بدن به پروتئين و تركيبات ويتاميني را تامينمينمايد.
ادرار خرگوش بواسطه مصرف جيره غذائي گياهي داراي PH قليائي حدود 8/2 است و رنگ آن از زرد روشن تانارنجي پر رنگ يا قهوهاي متمايل به قرمز متغير است كه ميزان رنگ بر اساس دهيدراتاسيون و قليائي بودن ادرار تغييرميكند. همچنين بخاطر وجود نمكهاي كربنات كلسيم و فسفات آمونيم و منيزيم ادرار كدر است. رسوب اين تركيباتبر سطح ميلههاي قفس، تميز كردن لانه را با اشكال روبرو ميسازد.
درجه حرارت طبيعي بدن بين 37 تا 39/4 درجه سانتيگراد و به طور متوسط 38/3 درجه سانتيگراد ميباشد.
با توجه به وجود نژادهاي مختلف وزن حيوان بالغ ميتواند از حداقلkg 0/9 در نژادهاي كوچك (آلماني،لهستاني) تا kg 1/8 در نژادهاي متوسط (نيوزيلند) و kg 7/3 در نژادهاي بزرگ (فلاماندري بزرگ) متغير باشد. متوسططول عمر اين حيوان حدود 5 تا 6 سال و حداكثر طول عمر قابل انتظار 15 سال است.
نگهداري
خرگوش را ميتوان در داخل منزل (بعنوان مثال در حياط) نگهداري نمود. حداقل سطح مورد نياز برايخرگوش با وزن kg 2 حدود 0/3 متر مربع است. براي خرگوشهاي با وزن بيش از kg 2 به ازاء هر كيلوگرم وزن اضافهسطح لانه بايد حدود 0/2 - 0/1 متر مربع افزايش يابد و در صورتيكه چند خرگوش با هم نگهداري شوند بايد به ازاءهر خرگوش اضافي 0/2 متر مربع به سطح لانه افزوده گردد.
ارتقاع لانه بايد در حدي باشد كه حيوان بتواند بطور كامل بر روي پاهاي خود بلند شود كه بسته به جثه حيوانميتواند حدود 45-90 سانتيمتر در نظر گرفته شود. در صورتيكه خرگوش در فضاي خارج منزل نگهداري ميشودكف لانه بايد در مقابل نفوذ رطوبت عايق شود و در صورتيكه نگهداري در داخل منزل صورت ميگيرد كف لانهميتواند مشبك و يا توري باشد كه بدين ترتيب ادرار و رطوبت ناشي از آن در كف قفس باقي نميماند و اين مسئلهاجازه ميدهد تا تميز كردن لانه در فواصل طولانيتري انجام گيرد.
جهت جلوگيري از بروز نزاع در بين خرگوشها و عوارض متعاقب آن، خرگوشهاي نر را بايد جدا از هم نگهدارينمود. همچنين نرها و مادهها نيز جز در هنگام جفتگيري بايد در لانههاي جداگانه نگهداري شوند. نگهداري چندخرگوش ماده با هم در يك قفس اشكالي ندارد.
خرگوشها ميتوانند درجه حرارت بين ۲۷ - 4 درجه را تحمل نمايند كه البته متوسط درجه حرارت توصيهشده بين 22 - 16 درجه سانتيگراد است. رطوبت محيط بايد حدود 60 - 40 % باشد و حداقل طول مدت روشنائيمورد نياز 16 - 14 ساعت است. در صورتيكه طول مدت روشنائي محيط از اين مقدار كوتاهتر باشد حيوان دچارنقصان فعاليت جنسي پائيزي (Autumnal Sexual depression) ميگردد.
تغذيه
ميزان مصرف غذا در خرگوشها بطور متوسط روزانه حدود 5 گرم به ازاء 100 گرم وزن بدن است. بهترين مادهغذائي براي خرگوشها، جيرههاي غذائي تجاري است كه تركيبات آن بر اساس نياز حيوان تنظيم شده است. اينجيرهها معمولا حاوي 17% - 14% پروتئين، 22% - 12% فيبرخام و 2500 - 2100 كيلو كالري انرژي هستند.
در كنار اين مواد ميتوان از سبزيجات مختلف نيز استفاده نمود و بايد توجه كرد كه سبزيجات فاسد و كپكزدهنباشند.
اين حيوان از نظر فيزيولوژيك شبه نشخوار كننده (Pseudoruminant) بشمار ميرود و چون ميكروفلور دستگاهگوارش آن نسبت به تغييرات اسمولاريته و PHبسيار حساس است بنابر اين تغيير نوع مواد غذائي بايد به آهستگي وطي مدت 5 - 4 روز انجام گيرد و هرگونه تغيير ناگهاني در محتويات جيره غذائي، بخصوص استفاده از جيرههاي غنياز كربوهيدرات ميتواند با ايجاد اختلالات شديد گوارشي سبب مرگ حيوان گردد.
توليد مثل
تعيين جنسيت در خرگوشهاي نابالغ بسيار مشكل بوده و به تجربه نياز دارد. بنابراين در اين مورد از دامپزشككمك بگيريد.
خرگوشها در حدود سن 24 - 16 هفتگي به بلوغ ميرسند. نژادهاي كوچكتر زودتر ازنژادهاي بزرگتر و مادههازودتر از نرها بالغ ميشوند. خرگوش ماده سيكل اوستروس منظمي ندارد ولي مرحله پذيرش جنسي طولاني و حدود7-10 روز است. در صورتيكه جفتگيري انجام نگيرد ظرف 1-2 روز حالت پذيرش از بين رفته و پس از آن حيوانمجددٹ وارد مرحله پذيرش جنسي ميگردد.
خرگوش مادهاي كه وارد اين مرحله شده است به ساير خرگوشهاي ماده داخل قفس اجازه ميدهد كه بر پشتوي بجهند كه اين نشانه در جهت تشخيص حيوان آماده جفتگيري حائز اهميت است. همانگونه كه در مبحث لانه ذكرشد نرها و مادهها بايد جدا از يكديگر نگهداري شوند و فقط هنگام پذيرش جنسي خرگوش ماده براي مدت حدود10 دقيقه در قفس خرگوش نر قرار داده شود.
در صورتيكه جفتگيري منجر به لقاح نگردد، ممكن است آبستني كاذب (Pseudopregnancy) رخ دهد. در اينمرحله حيوان ماده كليه حالات حيوان آبستن را دارد و حتي پستانها نيز بزرگ ميشوند ولي اين مرحله حداكثر پس ازحدود 18 روز خاتمه مييابد.
طول مدت آبستني حدود 33 - 30 روز است. رشد پستانها سريع بوده و طي هفته آخر آبستني صورت ميگيرد.طي روزهاي آخر حيوان ماده شروع به ساخت لانه مينمايد و براي اين منظور اقدام به كندن موهاي ناحيه شكمميكند. تعداد بچهها بين 4-12 و بطور متوسط 7 عدد است. بچهها معمولا صبح زود و طي حدود يك ساعت و ياكمتر متولد ميشوند. طول مدت شيردهي حدود 4-6 هفته است. مادر در طول روز فقط يكبار و معمولا صبحها بهبچهها شير ميدهد و بقيه ساعات روز لانه بچهها را ترك مينمايد كه اين مسئله نبايد بعنوان عدم پذيرش بچههاتوسط مادر قلمداد شود. در صورت مرگ مادر و يا هنگامي كه مادر قادر به شيردادن بچهها نباشد ميتوان آنها رابصورت دستي تغذيه نمود. جهت تغذيه بچهها شير با فرمولهاي مختلفي توصيه شده است كه يكي از سادهترينفرمولها بشرح زير ميباشد:
شير گاو 240 سيسي
زرده تخم مرغ 1 عدد
عسل 5 سيسي
موليتي ويتامين كودكان 5 سيسي
شير دادن هر 12 تا 24 ساعت انجام ميگيرد. البته بايد در نظر داشت كه تغذيه دستي بچه خرگوشها بندرتموفقيتآميز بوده و ممكن است با مشكلات و عوارض متعدد گوارشي و تنفسي در بچه خرگوشها همراه باشد
__________________
علوم دامی ... باغبانی ... گیاهپزشكی .. منابع طبیعی و جنگلداری .. علوم آب و خاك..صنایع غدایی .. ماشین آلات كشاورزی و...
بزرگترين سايت كشاورزي ايران
بانك
مقالات تمامي گرايش هاي كشاورزي در ...
رفتار شناسي خرگوش خانگي
رفتار خرگوش خانگي:
با توجه به طبقهبندي، خرگوشهاي خانگي متعلق به خانواده لپوريداي ميباشد، هر چند آنها از جنس ليپوس خلق شدهاند، اما اين شكل ابتدايي متعلق به جنس اوريكتولاگوس ميباشد و بطور مستقيم از خرگوشها مشتق شده است. الگوهاي رفتاري ارثي خرگوش خانگي نوشته شده و مطيع تأثيرات عوامل محيط قرار ميگيرد. پس از 30 روز بارداري خرگوش و خرگوش خانگي به صورت خوابيده ميباشد. خلاف اين امر، بچه خرگوش صحرايي به زودي پس از گذشت 42 روز از عمر خود لانه را ترك ميكند. آنها همچنين با چشمان باز، پوست پوشيده از مو و با حركتي سازمان يافته ميباشند. خرگوش خانگي متعلق به گونهاي ميباشد كه قبل از زايمان براي خود لانه ميسازد. اين مكان محدود از پراكندگي پوشالها جلوگيري ميكند. نوزاد خرگوش خانگي برهنه است، پلكهايش بسته و اجزاي رفتاري ابتدايي آن در ده روزگي كسب ميشود. فعاليتهاي حركتي خرگوش در ساعات شب محدود ميباشد. هر چند مواد تغذيه او در هنگام عصر و غروب ميباشد، در ساعات روز اكثراً آنها استراحت ميكنند. بر خلاف اين امر خرگوشهاي خانگي بيشتر در ساعات عصر فعاليت ميكنند. فعاليت حركتي خرگوشها در ساعت غذا خوردن، خوردن ميباشد.
*توصيف كلي رفتار:
الگوهاي رفتاري ويژهاي در محيطي خوشايند و شرايط خانگي خوبي قرار دارند. رفتار نوزاد خرگوش به طور كامل تحت تأثير خرگوش ماده قرار ميگيرد.
رفتار مراقبت كنندگي خرگوش ماده:
طبق قانون ژنتيكي آنها، خرگوش ماده مكاني را براي زايمانش فراهم ميسازد. او در جستجوي مكاني ساكت و آرام است و با مواد قابل دسترس (مثل: كاه، سلولز گياهي) انهاش را ميسازد. او مواد را درون دهانش جمع ميكند و دور يكديگر جمع ميكند تا زماني كه مشاهده كند كه آنجا حالت نشستن بخود بگيرد. او كارش را تا زماني كه اطرافش كامل بشود ادامه ميدهد. اگر برخي از محركها او پريشان و ناراحت كند. (نور مستقيم، صداها، در كنار حيوانات ديگر قرار گرفتن) او دنبال مكان ديگري ميگردد و لانه خودش را آنجا ميسازد. بنابر تغييرات مغزي وي، او چند ساعت قبل از زايمانش (در آخرين مراحل ساخت لانهاش) موهايش به راحتي ميريزد. او از موهايي كه از سينه و شكمش ريخته شده است در ديوارههاي لانه استفاده ميكند. پس از زايمان، خرگوش ماده با دقت نوزادش را مرتب ميكند و او را با لايه موهايي كه از او ريخته ميپوشاند، نوزاد خرگوش در بيرون از لانه تميز ميشود. البته توسط مادرش و طبق قانون آنها را ميخورد و تمام ميكند، خوردن نوزادها بطور ژنتيكي در غريزه مادرانه و وجود دارد و تا يك روز پس از زايمان اين عمل صورت ميگيرد، پس از اين عمل وي مقدار قابل توجهي آب مينوشد و سپس به تميز كردن خودش ميپردازد. بعد از تميز كردن و كمي استراحت او به بچههايش شير ميدهد.
*مراقبت:
گروه بچه خرگوشها در لانه به سرعت رشد ميكند، تا حدود سه هفته شير توسط مادر تأمين ميگردد كه يك منبع غذايي مقوي به حساب ميآيد. هم مادر و هم فرزندان به يك محيط آزاد و بياسترس نياز دارند اگر در حال ساختن لانه يا در طول زايمان عوامل استرس بر او غلبه كند ممكن است به كارش ادامه ندهد و به كلي تلاش را براي لانهسازي رها كند. تأثيرات استرس همچنين ممكن است او را در حال زايمان پريشان كند. در اين مورد خرگوش ماده به كلي مشغو فرايند زايمان ميشود او از اين كه خصوصيات مادرانهاش را نشان بدهد پرهيز ميكند. عوامل ايجاد استرس ممكن است او در زايمان و پذيرش اولادش را دچار هيجان كند و در اين حالت خرگوش مادر بيرون ميماند و بچههايش را نجات ميدهد به سمت يك قفس سيمي شبكهاي پناه ميبرد. اي كودكان ممكن است بيتوجه و يا پراكنده بمانند و خيلي زود آنها خواهند مرد. تهيه نامناسب آب يا مواد مغذي ممكن است او را در مواظبت از فرزندانش منع كند. خرگوشهاي مادر تنها در روز يكبار به بچههايش شير ميدهند آنهم در زمان صبح، در برخي مواقع اين شيردهي به دوبار در روز ميرسد. الگوي شيردهي اين خرگوش ماده متفاوت با گونههاي ديگر هستند. او پشتش را به شكل سقف در ميآورد، شكمش را بلند ميكند چشمهايش را باز و گوشهايش را دراز ميكند و يك چيزي مانند آلارم را نشان ميدهند. موقعيت و حالت اين بچهها در طول شير خوردن شكل خاصي ندارد و تنها هدفشان پيدا كردن و چسبيدن به نوك پستان است. حس بويايي نيز نقش مهمي را در پيدا كردن نوك پستان بازي ميكند. يك بار آن را پيدا ميكند و تنها براي 2 الي 3 ثانيه به آن ميچسبند، مكيدن پستان دقايقي طول ميكشد. شير شكم آنها را پر ميكند و بر مثانه ادرايشان فشار مياورد كه اغلب به ويژه در روز اول تولد ادرار آن فوراً به كار ميافتد.
تأثيرات صدا يا نور زياد آنها را ميترساند. در اين چنين موقعيتها خرگوش ماده از لانه بيرون ميزند و بدون اينكه توجهي به بچههايش بكند كه در حال شير خوردن هستند. در اين موارد بچهها ربوده خواهند شد و در قفسها خواهند افتاد. پس از بهبودي خرگوش ماده با يك دقت خوب مادرانه بچهها را به لانه برميگرداند و به آنها شير ميدهد.
__________________رفتار نوزادي:
رفتار نوزاد بصورت ژنتيكي ميباشد هر چند مطيع تأثيرات محيطي مادرانه و قبل و بعد از تولد ميباشد. اين بصورت نزديك بستگي به رفتار مراقبتي خرگوش مادر دارد. از نظر ژنتيكي رفتار نوزادي در رفتار نظارتي محدود ميباشد. در ارتباط با ميزان رشد تمركز، وزن نوزاد خرگوش طي 6 روز به دو برابر ميرسد. در روز دهم نيز او داراي مو، حركت عرضي و چشماني باز ميباشد. نوزادهاي خرگوش قادر به واكنش نشان دادن در برابر درجه حرارت محيطي و تغييرات آنها ميباشد. در ارتباط با اين امر آنها كنترل گرمايي رفتاري را نيز از خودشان نشان ميدهند. بهترين درجه حرارت محيطي بچههاي خرگوش 35 درجه سانتيگراد است. در سلسله مراتب درجه پايينتر خرگوش مادر بچهها را با يك لايه ميپوشانند تا زماني كه آنها به هم بچسبند، چسبيدن به يكديگر نفوذ گرما را در گروه كند ميكند در يك درجه حرارت خيلي خوب خرگوش مادر آن لايه را از روي آنها برميدارد و آنها را متفرق ميكندو احتياجات درجه حرارت بچه خرگوشها و خرگوشهاي مادر متفاوت است (15 درجه- 35 درجه).
بنابراين احتياجات آب و هوايي بچه خرگوشها با تيه لانههاي عايق گرما دبرخورد مينمايد. همچنين تلاشهايي براي رساندن درجه حرارت داخل لانه به 15 درجه صورت ميگيرد كه به صورت دقيق براي شيردهي خرگوش مادر بررسي شده است. درجه حرارت بالاتر از اين ممكن است همچنين بر ميزان رشد بچه خرگوشها از طريق توليد شير كم مادر تأثير بگذارد. در گرما مصرف غذايي مادر كاهش مييابد، كه توليد شير مادر را كم ميكند. آزمايشات نشان داده است كه هر درجه بيش از 15 درجه 8 گرم از شير مادر را كم ميكند. اين كاهش در شير مادر قابل توجه ميباشد.
كاهش توليد شير ممكن است آشفتگي و ناراحتي خرگوش مادر را نگه دارد و گرسنه ماندن كودكان وي را دچار عصبانين دائما مي كند و باعث التهاب در پستان او ميشود. كودكان دچار سوءتغذيه ممكن است داراي انرژي و پروتئين ناقص شوند. خرگوش مادر از كودكانش با دور شدن از بچههايش كه نوك پستانش چسبيدهاند و آوردن آنها از قفس، مراقبت مينمايد. خرگوشهاي ضعيف و كم وزن توانائيشان در پيدا كردن نوك پستان كمتر ميشود، بنابراين مصرف شير آنها كمتر ميشود و سرانجام از گرسنگي ميميرند. پس از 10 روز تولد خرگوشها سعي در شناخت محيط اطراف خود ميكند. خرگوشهايي كه داراي تغذيه مناسب هستند و داراي شرايط بدني خوبي نيز هستند در ابتدا لانه را ترك ميكنند. در حدود 14-15 روز عمر آنها اگر درجه حرارت بيشتر از 20-25 درجه سانتيگراد باشد، ممكن است آنها را در قفس ديده باشند، اگرچه درجه حرارت خانه 15 درجه ميباشد و توليد شير خرگوش مادر خوب ميباشد، خرگوشها تا زمان قبل از 20-22 روزگيشان لانه را ترك نميكنند.
در حدود 14 روز پس از زايمان توليد شير خرگوش مادر روبه كم شده ميكند و به تدريج مقدار آن كاهش مييابد و مواد مغذي آن نيز براي احتياجات بچه خرگوشهاي جوان كاهش مييابد. خرگوشهاي جوان در هفته سوم سنشان از غذاهاي جامد مصرف ميكنند. هر چند مصرف غذاهاي جامد در اين دوره وابسته به درجه حرارت محيط دارد تا به توليد شير خرگوش مادر.
مشاهدات ما نشان داده است كه خرگوشهاي سن سه هفته بيشتر در دماي 20 درجه سانتيگراد از غذاهاي جامد مصرف ميكند. در هر دو درجه حرارت بالاتر و پائينتر رژيم غذايي، غذاي جامد به نسبت كاهش مييابند.
در هفته چهارم سن خرگوشها مصرف غذاي جامد بستگي زيادي به نيازهاي مواد مغذي دارد. اگرچه تأثير درجه حرارت هنوز مشاهده ميشود، يعني كاهش درجه حرارت مصرف غذاي جامد را افزايش ميدهد. رفتار خوردن خرگوش بايد به دقت در توجه بدست آوردن غذاهاي حبهاي شكل صورت گرفته باشد. اگر قطر اين حبهها بالاتر از 5 ميليمتر باشد، خرگوشها بايد حبهها را دوباره گاز بزنند كه ممكن است مقدار ضايعات غذايي را افزايش دهد. ضايعات غذايي ممكن است بالا باشد. اگر بافت حبه اسفنجي باشد و خرگوشهاي جوان هم با حبه هاي بزرگ تغذيه كرده باشند. بنابراين از هر دو نقطه فيزيولوژيكي و اقتصادي حداقل 13 درصد محتواي بافتي و 3 ميليمتر قطر مطلوب به نظر ميرسد. در اين زمان وقتي خرگوشها شروع به خوردن ميكنند آنها در پي آب هم ميباشند. در مورد استفاده وسايل آب دهنده در يك فضاي باز در اين اتفاق بيشمار رخ ميدهد كه دستهاي خرگوش خيس شود. براي تميز كردن آنها به دستهايشان ليس ميزنند و با استفاده از دستها به دقت براي تميز كردن پوست اطراف دهان، چشمها و گوشها استفاده ميكنند. افزايش خردن غذاي جامد، نياز آب را نيز افزايش ميدهد. در مزارع خرگوشي جديد از پستونكهاي آبدهنده بطور گستردهاي استفاده ميشود. آب از پستونكهاي آبي پائين ميآيد، مخصوصاً در طول آب خوردن، تمامي حواس خرگوش مادر جمع توجه بچه خرگوشهايش ميشود و شرايط را براي آب رساندن به آنها تسهيل مينمايد. اگر يك پستونك آبدهنده در قفس استفاده شود و اگر متناسب با قد باشد(يعني قد آنها به آن برسد) رفتارهاي آب خوردن تغيير خواهد كرد. در اين مثال خرگوشهاي مادر ممكن است آب را از پستونكها نخورند، اگرچه آنها بايد دولا شوند و گردنشان را بچرخانند، در اين فرم بدني طبيعي مصرف آب محدود ميباشد كه ممكن است در كاهش توليد شير نقش داشته باشند. از طرفي ديگر بندي وسايل آبدهنده براي بچه خرگوشها نامناسب ميباشد، زيرا آنها مجبورند روي دو پاي عقبيشان بيشتر بايستند و بدن كشيدهشان را بلند كنند در حالي كه توسط پنجه هاي جلويشان بر خلاف ديوار شبكهاي قفس خم ميشوند. اگر طرح اين قفس بد شد، آنها هيچ حفاظتي براي خم شدن ندارند و مصرف آب تقريباً غير ممكن ميشود. مصرف كاهش يافته آب او را بيحوصله ميكند و آنها سعي در ايجاد مزاحمت براي يكديگر ميكنند، سيمهاي قفس را گاز ميگيرند و سعي مجدد براي آب خوردن مي كنند.
رفتار نوشيدن همچنين بصورت قانوني ژنتيكي ميباشد (مثال آنها مثل سگها ليس نميزنند)، هر چند مصرف آب از وسايل آبدهنده گوناگون آموخته شده است.مصرف غذاي جامد در زندگي برابر با خوردن شير، هر چند رشد كردن خرگوشها بيشتر در لانه انجام ميشود. اين، رفتار گروه را تغيير ميدهد يعني آنها بيشتر از لانه استفاده ميكنند و الگوهاي رفتاري از شير گرفتن آغاز ميشود. زماني كه خرگوشها از شير گرفته ميشوند خرگوش مادر در رأس اين هرم قرار ميگيرد. پس از، از شير گرفتن وقتي كه خرگوشهاي از شير گرفته شده در گروه چاق شدهاند، اين گروه از قرار گرفتن خرگوشهاي بيگانه و غريبه در كنارشان نگران و مضطرب ميشوند. غريبهها- طبق قانون- رفتار فرمانبرداري را نشان ميدهند آنها كه ژنتيكي پرخاشگر هستند جان سالم به در نخواهند برد و در بيشتر موارد تجديد سازمان ميشوند. پرخاشگري تازه واردها بر سر جايگاه ميجنگند، هر چند آنها ممكن است شديداً زخمي شند و زخم عميق آنها نيز ميتواند منجر به مرگ شود.
*رفتار دفع كردن:
در زندگي عادي بچه خرگوشها مكان خاصي در مكانشان را براي دفع (دفع ادرار و تخليه شكم) انتخاب نميكنند زيرا در اين زندگي آنها بيشتر در لانه قرار دارند. وقتي كه آنها شروع به خوردن غذاي جامد ميكنند، اين بطور زياد مشاهده است كه خرگوشها از ظرف غذايشان بالا ميروند و غذاي كمي مي خورند و همانجا مدفوع ميكنند. اين، هر چند نميتواند به عنوان يك عمل يك عمل غريزي تلقي شود و هيچ كوششي را نيز براي پيدا كردن يك مكان براي دفع نميكنند. به خاطر اينكه اين خرگوشها ممكن است حتماً در شبكههاي توري كف قفس هم مدفوع كنند.
نظافت قفس نقش مهمي را در دوره پيش از شير گرفتن بازي ميكند. اگر اين قفسها شامل زوايايي باشد كه آثار مدفوع و ادرار وجود داشته باشد خرگوشهاي از شير گرفته شده آنجا را پيدا ميكنند و همانجا عمل دفع را انجام مي دهند. در يك قفس كاملاً تميز شده، بچه خرگوشها معمولاً قسمت پشتي قفس و يا اطراف زير وسايل آبدهنده را براي مدفوع كردن انتخاب ميكنند.
خرگوشهايي كه در قفسهاي همجوار نگهداشته شدهاند ممكن است بر رفتار مدفوع و ادرار كردن تأثير بگذارند و از طريق حس بويايي، اين منطقه ممكن است با خرگوشهايي كه در قفس مدفوع ميكنند، تلقي شده باشد.
*مدفوع كردن در ظروف غذا اغلب در عمل خرگوشها ميباشد:
تميز كردن و گندزدايي هميشگي ظروف غذا ممكن است از اين رفتار نامطلوب جلوگيري نمايد. پس از اينكه اين رفتار يك بار انجام شد، خلاص شدن از اين مسئله كار سختي است. ظروف غذا را هميشه بالاتر قرار دهيم، هر چند حتي در اين مورد هم اين رفتار به طول نمي انجامد، معني و مقصود حس بويايي در انتخاب جا براي مدفوع ممكن است توسط مشاهدات ما روشن شود. در ابتداي آزمايش با خرگوشهاي از شير گرفته ما نديديم كه آنها در ظرفهاي غذا خوريشان مدفوع كنند. بعد ما بصورت غير قابل انتظار ديديم كه خگوشهاي در يك گروه سعي دارند در ظرف غذا ادرار و مدفوع بكنند. پس ما مكان ظرفها را تغيير داديم و هيچ نتيجه مفيدي حاصل نشد. ما نتوانستيم كه آن موقعيت را شرح دهيم تا اينكه پي برديم كه ظروف غذا از ورقههاي حلبي ساخته شده است كه به سه قسمت تقسيم شدهاند. به اين پيبرديم كه مميزهايي كه براي جوشش اين ورقهها بكار ميرود همان بوهاي مدفوع را توليد ميكنند و همين امر موجب جذب كردن خرگوشها به آن نقطه بر
رفتار توليدمثل:
خرگوشهاي ماده زماني كه به وزن و سن جواني ميرسند بلوغ جنسي ميشوند. آنها داراي شهوت هستند آنها ممكن است خرگوش نر را بپذيرند، اما در اين سن آنها قادر به آميزش جنسي و بارداري نميباشند. ماده خرگوشها براي جفت زماني مناسب هستند كه وزن بدن آنها در حدود 80 تا 85 درصد جواني برسد. خرگوشهاي نر اولين نشانههاي رفتار نري را در 9 ال 10 هفتگي سنشان نشان ميدهند. فعاليتهاي زيادي در اين سن ديده شده است. عليرغم بيحوصلگي خرگوشهاي نر آنها قادر به جفتگيري در سن 15-16 هفتگيشان خواهند بود، حضور و بوي خرگوشهاي نر، خرگوشهاي ماده را تحريك مينمايند. هر چند تنها خرگوشهاي ماده چرخهاي، خرگوشهاي نر را ميپذيرند، خرگوشهاي نر بينهايت در زمان جفتگيري حساس ميشوند. بنابراين تدارك محيط تميز و آرام اهميت حياتي دارد. به همين دليل است كه خرگوشهاي ماده را براي جفتگيري در قفس خرگوشها قرار ميدهند. قبل از جفتگيري، آلات تناسلي خرگوش ماده بايد مورد بررسي قرار گيرد. خرگوشهاي ماده دوست دارند كه جفتگيري اندكي حالت استثنائي داشته باشد. ديوانگي آني نيز ممكن است براي 2 تا 3 روز به طول بيانجامد. خرگوشهاي ماده دورهاي در هنگام جفتگيري حالتي مثل قوس در كمرشان را بخود ميگيرند.
شهوت ممكن است خوب واضح باشد و تلاش زياد را شامل شود، ژست جفتگيري و تحريكپذيري خرگوشهاي نر خسته اين امر را نشان ميدهد. خرگوشهاي خانگي ماده تحريك تخمك گذاري را در اختيار دارند. جفتگيري خودش باعث تخمك گذاري ميشود. هر چند ديگر محركهايي مانند ترشح ماده تحريك كننده ديگر خرگوشهاي ماده زماني كه در مكان شلوغ كوچكي قرار ميگيرند ممكن است باعث تخمك گذاري شود كه – با توجه به قانون- منجر به بارور كردن آن ميشود. رفتار خرگوش ماده حامله تغيير ميكند. پس از تخمك گذاري آنها نزديكهاي خرگوشهاي نر را رد ميكنند در ارتباط با عملكرد اين مجموعه پيچيده تا 14 الي 18 روز پس از تخمك گذاري غدد پستاني متورم و ترشح مواد لزجي رحمي مشاهد شده است. در انتهاي دورهي بارداري وي آماده براي زايمان ميشود او در اين دوره بيخواب ميشود، شروع به لانه سازي ميكند و موهايش را ميكند. رفتار غده وذي با رور كردن را در 2 الي 3 روز متوقف ميكند. تلاش موجود جفتگيري خرگوش ماده دو رور پس از اولين جفتگيري اغلب از حاملگي جلوگيري ميكند. همچنين اين وجود دارد كه خرگوش ماده حامله تكرار جفت گيري را رد ميكند. ميزان بالاي پروژستون در بيشتر خرگوشهاي ماده باردار مانع چرخه جنسي ميباشد. هر چند استثناءهايي وجود دارد. برخي از خرگوشهاي ماده حامله قوي (درنيمه دوم بارداري) مايل به جفتگيري ميشوند و اين قضيه همچين اتفاق ميافتد. در حدود 10 روز پس از جفتگيري نطفه ها ممكن است به خوبي حس شود. خرگوشهاي ماده نابارور، بارور و باردار بايد از يكديگر جداشده باشند، خرگوشهاي ماده ممكن است همچنين پس از عملكردهاي هورموني مناسب بارور شده باشد.
ترجمه: دكتر محمد جعفر احمدي بزرگ
منبع: جزوه آموزشي دانشگاه بوداپست
بهداشت و سلامت خرگوش ها
عواملی که می توانند بر سلامت خرگوش تاثیر گذارند عبارتند از:
ادرار قرمز رنگ
ادرار خرگوش می تواند بین رنگ های سفید (بی رنگ) تا زرد رنگ و یا قهوهای تا قرمز روشن متغیر باشد.
هیچ کدام از این رنگ ها نشانه بیماری نیستند مگر اینکه علائمی مثل دفع ادرار همراه با زور، از دست دادن اشتها و یا نوسانات قابل توجه دمای بدن به رفتارهای خرگوش اضافه گردد.
مشاهده ادرار قرمز حتما به معنای وجود خون در ادرار نیست بلکه می تواند به علت وجود رنگدانه هایی در غذا باشد که معمولا در تعدادی از گیاهان و سبزیجات وجود دارند. اما همواره باید هوشیار بود و سایر علائمی را که احتمال دارد دال بر بیماری باشد از دید دور نگه نداشت. ادرار قرمز رنگ در اکثر اوقات برای یک الی دو روز تداوم دارد ولی گاهی دیده می شود که برای مدت طولانی نیز می تواند ادامه داشته باشد.
وجود خون واقعی شبیه ادراری با لکه های خونی است. که در صورت مشاهده حتما باید موضوع جدی گرفته شود و با دامپزشک مشورت نمود.
ریزش موی بدن
موهای خرگوش معمولا هر 3 ماه یکبار میریزد و موهای جدید جای آن ها را می گیرد. از آنجائیکه خرگوش ها حیوانات تمیزی هستند، دوست دارند خود یا همدم خود را تیمار کنند. معمولا شانه زدن باعث جدا شدن موهای اضافی بدن شده و پوشش بدن را سالم نگه می دارد و مانع از بلع بیش از اندازه مو در هنگام تیمار کردن می شود.
برای شانه زدن موهای خرگوش می توان از برس هایی با دندانه های فاصله دار که در برس کشیدن سگ ها و گربه ها به کار می رود، استفاده کرد.
همچنین این عمل می تواند گلوله های موئی تشکیل شده بین موها را به آرامی جدا کند.
استفاده میزان زیادی از سبزیجات در جیره غذایی خرگوش می تواند در دفع موهای لیسیده شده هنگام تیمار از دستگاه گوارش کمک بسزایی کند.
توقف عمل دستگاه گوارش
کاهش عملکرد دستگاه گوارش می تواند بنا به دلایل مختلفی صورت گیرد که اگر بدون در مان رها گردد حتما باعث وقوع مرگی دردناک در عرض زمانی کوتاه می شود.یکی از علائم آن عدم تولید مدفوع و یا وجود مدفوع بسیار اندک می باشد. در برخی از موارد، ذرات کوچکی از مدفوع درون یک موکوس زرد رنگ یا بی رنگ احاطه شده است.
نفخ معده و علائم درد ( مثل ساییدن دندان ها به همدیگر، بی حالی، ناراحت نشستن و عدم خوردن و آشامیدن) نیز نشانه هایی از وجود مشکل گوارشی می باشند.
دندان ها
دندان های خرگوش همیشه در حال رشد کردن است و این مهمترین دلیل خرگوش ها در جویدن اشیاء است تا بدین ترتیب طول دندان های خود را در یک حد مناسب نگه دارند. بعضی از خرگوش ها دارای دندان های منظم نبوده و رشد دندان ها همواره به طور پیوسته ادامه دارد ( یک ناهنجاری محسوس می شود). خرگوشی با چنین شرایط دندانی نیاز به کوتاه کردن دوره ای دندان ها دارد تا قادر به غذا خوردن باشد. دامپزشک می تواند این عمل را برای آن ها به بهترین نحوه ممکن انجام دهد.
به ندرت ممکن است در شرایطی نیاز به برداشت کامل دندان های جلویی خرگوش باشد. برای این خرگوش ها دادن علوفه و غذایی که در اندازه کوچک قطعه قطهه شده است بسیار مطلوب می باشد.
به راحتی می توان هرگونه ناهنجاری در دندان های جلویی خرگوش را مشاهده کرد ولی معاینه دندان های عقبی حیوان نیاز به دقت و تجربه مناسب دارد. از جمله نشانه های وجود مشکل در دندان های عقبی خرگوش، مرطوب شدن پوزه حیوان به علت ترشح بزاق، ساییدن با صدای بلند دندان ها و سختی در خوردن غذا می باشد. هر زمان که خرگوش خود را تیمار می کند می توان دندان های او را مورد برسی قرار داد.
عطسه کردن
عطسه کردن نمی تواند دلیلی بر وجود مشکل و بیماری باشد. اگر که عطسه کردن همراه با آب ریزش بینی و یا ریزش اشک از چشم باشد مخصوصا اگر که کاهش اشتها هم دیده شود باید برای درمان اقدام نمود. اگر حیوان عطسه می کند ولی از سایر علائم بیماری نشانی نیست و اشتهای حیوان تغییر نکرده است، این امر می تواند به علت وجود یک سری حساسیت ها باشد.
انگل ها
خرگوش ها می توانند آلوده به انواعی از انگل های جلدی ( کک، شپش، کنه و ...) گردند اما از آنجا که به سم های شیمیایی خیلی حساس هستند باید هنگام استفاده از این مواد دفع انگل ها بسیار دقت نمود. بعضی از محصولات تجاری که بر علیه کنه و کک ساخته شده اند می توانند برای خرگوش ها مرگبار باشند و نباید سر خود و بدون تجویز دامپزشک مورد استفاده قرار گیرند.
در صورت استفاده از این سموم برای پیشگیری از آلودگی های انگلی در محیط (حیاط، باغچه، محل بازی و...) حداقل برای مدت یک هفته نباید به حیوان اجازه گشت و گذار در این مناطق داده شود.
بیماری های رایج انگلی در خرگوش
جرب پوست
جرب ها معمولا در روی پوست زندگی می کنند و باعث خارش می شوند. اگر این عارضه به سرعت درمان نشود، باعث افزایش ضخامت محل درگیر و ایجاد دلمه در سرتاسر پوست خرگوش می شود.
جرب گوش
در صورت ابتلاء، خرگوش به طور متناوب سر خود را تکان داده و گوش های خود را می خاراند. ادامه آلودگی به عفونت گوش میانی و بروز مشکلاتی در حفظ تعادل خرگوش می رسد.
انگل های داخلی
از جمله این انگل ها می توان به کوکسیدیا اشاره کرد که روده کوچک را آلوده می کند و نشانه هایی چون کاهش اشتها تا اسهال مزمن را پدیدار می کند در این شرایط زندگی حیوان به مخاطره افتاده و باید سریع درمان شود. دامپزشک با گرفتن نمونه مدفوعی و آزمایش آن می تواند به وجود کوکسیدیا در بدن پی ببرد.
پاک بودن خرگوش از هر گونه انگل، دلیلی بر پاک بودن محیط زندگی حیوان بوده و در این مکان نگهداری حیوانات دیگر نیز هیچ گونه خطری ندارد.
توکسوپلاسموز
توکسوپلاسموز توسط خرگوش منتقل نمی شود. این یک بیماری در انسان است که می تواند به شدت به سیستم عصبی مرکزی آسیب برساند، مخصوصا در نوزادان، بسیاری از زنان باردار و البته پزشکان معالج آنها به اشتباه بر این باورند که این بیماری می تواند از مدفوع خرگوش منتقل شود. خرگوش قادر به حمل و یا تولید سم بیماری رای این انگل به انسان نیست. متاسفانه بسیاری از خرگوش ها به علت ترس ناشناس از توکسوپلاسموز طرد می شوند.
خطر ناشی از داروی آموکسی سیلین
آموکسی سیلین برای خرگوش بسیار سمی است، از این رو دامپزشک هرگز این دارو را برای خرگوش تجویز نمی کند. آموکسی سیلین و سایر فرم های پنی سیلین باکتری های مفید موجود در روده خرگوش را از بین برده و باعث اختلال در عملکرد ارگان های بدن می شوند.
آنتی بیوتیک های دیگر نیز هستند که استفاده از آن ها در خرگوش ضرری ندارند مانند کلرومایستین، تتراسایکلین، انروفلوکساسین. گاهی خرگوشی قادر به تحمل یک آنتی بیوتیک نمی باشد( علائمی چون کاهش اشتها و اسهال) که می توان از یک آنتی بیوتیک جایگزین استفاده کرد.
حالات نیاز به اقدامات اورژانسی
اسهال، حالت بی قراری و عدم استراحت، کاهش اشتها یا ایجاد نفخ شکمی، کاهش اشتها با سختی در تنفس، کاهش اشتها همراه با آب ریزش چشم و بینی، حرکات سر به اطراف و از دست دادن تعادل و هماهنگی بدن، فلجی، ضعف، وجود آبسه و یا تورم، هرگونه تغییر رفتار ناگهانی، ترشحات غلیظ از چشم و بینی، هرگونه نشانه از درد شدید (ساییدن شدید دندان ها)، تنفس سریع، تیمار کردن بیش از اندازه و کاهش فعالیت بدنی، نشستن در گوشه ای و پایین انداختن سر.
دمای نرمال بدن خرگوش 101 تا 103 درجه فارنهایت معادل تقریبا 40 درجه سانتیگراد است. دمای بالا می تواند به دلیل وجود عفونت و دمای پایین می تواند به معنای وجود شوک باشد.
اگر که خرگوش دچار افت دمای بدن شده است باید از یک شیشه محتوی آب گرم به عنوان منبع حرارتی استفاده نمود و یا پارچه ای را به دور حیوان پیچید و فورا به دامپزشک مراجعه کرد.
__________________
خصوصيات آناتوميكي خرگوش
تاريخ فسيل كشف شده خرگوش 40 ـ 30 ميليون سال پيش ميباشد ولي زمان واقعي اهلي شدن اين حيوان به دوران راهبان كاتوليك فرانسوي اوليه، بازميگردد. آنها نژادهايي از خرگوش را كه امروزه با عنوان نقره شامپاني (Champagne De Argent)ميشناسيم، با اصلاح نژاد، ايجاد نمودند
چشمها
چشمها در خرگوش بسيار درشت بوده و در كنار سر قرار گرفتهاند كه اين امر موجب ميگردد تا زاويه ديد وي بسيار وسيع باشد (هر چشم حدود 190 درجه از زاويه ديد را پوشش ميدهد)، بنابراين خرگوش براحتي ميتواند پشت سر خود را نيز ببيند. توانايي تشخيص رنگها در خرگوش بسيار محدود است، اما ميتواند حركات را به راحتي از فواصل دور تشخيص دهد. قدرت ديد خرگوش در نور كم بسيار بيشتر از انسان است، بدليل اينكه مردمك چشم اين حيوان قابليت استاع بيشتري (حدود 8 برابر) نسبت به چشم انسان دارد. خرگوش براي شناسايي صاحبش از شكل، بو و صداي او براي بدست آوردن تصويري از وي استفاده مينمايد. در ضمن چشمهاي نوزاد خرگوش، 10 ـ 7 رزو پس از تولد گشوده ميشوند.
گوشها
گوشهاي خرگوش خيلي بزرگ است كه به حيوان كمك ميكند تا بتواند اصوات را از جهات مختلف بشنود، در ضمن خرگوش قادر است در آن واحد، اصوات را از دو جهت مختلف بشنود. از مزاياي ديگر اين گوشهاي برگ و پر عروق اين است كه در تنظيم درجه حرارت بدن خرگوش نقش دارند، بدين ترتيب كه در دماي بالا، عروق گوش متسع شده و حرارت از اين طريق دفع ميشود، دامنه شنوايي گوش خرگوش نسبت به انسان كمتر ميباشد. بدليل ظرافت و عروق فراوان گوش در اين حيوان توصيه ميشود كه هيچ وقت براي بلند كردن وي از گوشهايش استفاده نگردد.
بيني
خرگوشها حدود 100 ميليون گيرنده براي درك بوهاي مختلف دارند، پس حس بويايي آنها نسبت به انسان (كه فقط 6 ـ 5 ميليون گيرده دارد) بسيار قويتر است.
خرگوش ميتواند از طريق بو كشيدن صاحب خود را شناسايي كند و يا وقتي حيواني غريبه وارد قلمرواش ميگردد، آنرا تشخيص دهد. اين حيوان به منظور افزايش ميزان در معرض بودن گيرندههاي بيني خود، حدود 120 ـ 20 بار در دقيقه بيني خود را تكان ميدهد.
دندانها
فرمول دنداني خروگش بصورت )33M ( و )23P ( و C
و )121( ميباشد. تمامي دندانهاي اين حيوان در تمام طول عمر آن رشد دائم دارند. ميزان رشد دندانهاي قامي حدود 5/12 سانتيمتر و دندانهاي آسيا حدود 10 ـ 5/7 سانيتمتر در سال ميباشد. خرگوش احتياج به جويدن چيزهاي سخت مانند قطعات چوب و شاخههاي درخت سيب دارد تا بتواند از رشد بيش از حد دندانهاي خود جلوگيري كند.
زبان
زبان خرگوش حدود 800 جوانه چشايي دارد، بنابراين از خوردن غذاهاي خوشمزه و متفاوت لذت ميبرد.
قفسه سينه
قفسهئ سينه و قلب اين پستاندار، نسبتآ كوچك بوده و دريچه دهليزي ـ بطني سمت راست نيز 2 لتي ميباشد.
محوطه شكمي
شكم در خرگوش نسبت به بدن خيلي حجيم بوده و طول رودههايش 10 برابر طول بدن است. وي داراي معده غدهاي، با ترشح اسيد و آنزيم، ميباشد. سكوم در خرگوش بزرگ بوده و عقدههاي لنفاوي اطراف آن برجسته و مشخصند.
خرگوشها براي هضم غذا نياز به مقداري علوفه با كيفيت در جيره غذايي خود دارند آنها شبيه نشخواركننده (Pseudorominant) هستند، يعني فيبرهايي كه با هضم آنزيمي در معده و روده تجزيه نميشوند، توسط ميكروفلور سكوم (كه از نظر عملكرد مشابه شكمبه در نشخواركنندگان است) هضم ميشوند. اين حيوان دو نوع مدفوع، مدفوع نرم كه با موكوس پوشيده شده است و مدفوع به صورت پلتهاي سفت، از خود دفع ميكند. خرگوشها مدفوع نرم خود را كه حاوي مواد غذاييغني شده است و معمولا در شب آنرا توليد ميكنند، جهت تأمين بخشي از نيازهاي غذايي خود، مستقيمآ از مقعد خود ميخورند كه به اين فعاليت، كوپروفاژي (مدفوعخواري) گفته ميشود. در ضمن مدفوع سفت خرگوشها از بهترين كودهاي باغچه، بشمار ميرود.
پاها
در مورد قدرت پاهاي خرگوش جالب است بدانيد كه نيروي حاصل از لگد زدن اين حيوان ميتوند باعث شكستن استخوان پشت آن گردد. يك خرگوش وحشي به هنگام فرار از دست شكارچي ميتواند تا حدود 6/3 متر بپرد. خرگوشها به منظور خسته نمودن شكارچي ميتوانند بصورت زيگزاگ بدوند.
ادرار
ادرار حيوان در حالت طبيعي، غليظ و كدر است كه اين امر بدليل وجود مواد كريستالي مانند فسفات كلسيم و فسفات آمونيوم است. PH ادرار در حالت طبيعي، قليايي (حدود 2/8) ميباشد كه بدليل عفلخوار بودن آن است. رنگ آن نيز زرد روش تا قهوهاي تيره است
وليد مثل در خرگوش
خرگوشهاي تخمكگذاري القايي دارند. اين بدين معني است كه براي تخمكگذاري حضور جنس نر و يا تحريك جفتگيري لازم است. سيكل فحلي در خرگوشها خيلي واضح نيست، بلكه آنها يك ريتم توليد مثلي دارند كه شامل دو فاز است: يك فاز پذيرش 14 ـ 12 روزه كه در اين مدت خرگوشها تمايل به جفتگيري دارند و يك فاز عدم پذيرش 2 ـ 1 روزه كه در اين مدت اجازه جفتگيري داده نميشود.
تخمكگذاري تقريبآ 10 ساعت پس از جفتگيري و در نتيجه تحريك انجام شده، صورت ميپذيرد. در هنگام جفتگيري ميبايست خرگوش ماده را به قفس نر منتقل نمود، در غير اينصورت ممكن است نزاع صورت گرفته و يا اينكه خرگوش نر تمايلي به جفتگيري نداشته باشد. عواملي وجود دارند كه بر طول اين دو فاز مؤثر هستند كه از جمله آنها ميتوان به وارد زير اشاره نمود:
تغذيه: كه اگر مناسب نبوده و انرژي، پروتئين و مواد معدني كافي را تأمين ننمايد، باعث طولانيتر گشتن فاز عدم پذيرش ميگردد. نور، با افزايش طول روز فعاليت جنسي آغاز ميگردد. اصولا براي اينكه فاز پذيرش آغاز گردد حداقل به 14 ساعت روشنايي نياز ميباشد و اين امر نشاندهنده آنستروس فصلي در خرگوش است، بدين ترتيب كه در شرايط نگهداري حيوان در خارج از منزل، حول و حوش ماههاي اسفند و فروردين توليد مثل آغاز گرديده و حوالي ماههاي شهريور و مهر خاتمه مييابد. در شرايط نگهداري حيوان داخل منزل محدوديت توليد مثلي فوق وجود ندارد و در تمام طول سال ريتم توليد مثلي ميتواند حضور داشته باشد. درجه حرارت، با افزايش درجه حرارت، فعاليت جنسي افزايش مييابد كه البته مناسبترين دما در اين حالت 20 ـ 15 درجه سانتيگراد ميباشد. تحريكات جنسي، در گلههايي كه خرگوشهاي نر و ماده توأمان نگهداري شده و حضور يكديگر را حس م يكنند، فاز پذيرش جنسي زودتر آغاز ميگردد. اندازه، خرگوشهاي نژاد كوچك زودتر (حدود 4 ماهگي) از
نژادهاي بزرگ (حدود 6 ـ 5 ماهگي) به بلوغ جنسي ميرسند. جنس، خرگوشهاي ماده نسبت به نرها زودتر بالغ ميشوند.
آبستني و زايمان
طول دوره آبستني در خرگوش 32 ـ 30 روز است. حدود روز 28 پس از جفتگيري ميبايست يك جعبه زايمان (Nest box) در داخل قفس خرگوش ماده قرار داد، چرا كه در هفته آخر آبستني خرگوش ماده، موهاي ناحيه شكم خود را كنده و بعنوان بستر در داخل جعبه زايمان قرار ميدهد. در اين حالت دهان حيوان پر از گلولههاي مو ميباشد و اين عمل لانهسازي (Nest building) وي ممكن است با خارش اشتباه گردد. زايمان معمولا در طول شب صورت ميگيرد و نوزادان بدون مو و فاقد قدرت بينايي و شنوايي و به تعداد 8 ـ 5 عدد بدنيا ميآيند. چشمهاي آنها در حدود 10 روزگي گشوده ميشود و از روز سوم پوشش بدنشان شروع به رشد ميكند. بچه خرگوشها معمولا در حدود 3 هفتگي از جعبه زايمان خارج شده و بتدريج شروع به خوردن غذاهاي جامد ميكنند. طول شيرخوارگي معمولا 6 ـ 4 هفته است.
آبستني كاذب
طول آبستني در خرگوش 32 ـ 30 روز است، حال اگر خرگوش ماده جفتگيري نكند ولي به علت تحريك جنسي، تخم آزاد گردد، در اينصورت جسم زرد ايجاد شده و بر روي تخمدان باقي ميماند كه باعث ايجاد علايم آبستني در حيواني كه جفتگيري نكرده ميگرد.. اين حالت معمولا 18 روز طول ميكشد.
._
پرورش خرگوش دو منظوره
اغاز اهلی نمودن خرگوش در یک سده پیش از میلاد مسیح صورت پذیرفته است در ان زمان خرگوش وحشی را در مکانهای ویژه ای به نامleporariaنامیده می شد نگهداری میکردند در چنین شرایطی زادو ولد خرگوش به طور دلخواه انجام می گرفت وبعد انها را شکار و از گوشت انها استفاده میکردند.
● تاریخچه پرورش خرگوش دومنظوره
اغاز اهلی نمودن خرگوش در یک سده پیش از میلاد مسیح صورت پذیرفته است در ان زمان خرگوش وحشی را در مکانهای ویژه ای به نامleporariaنامیده می شد نگهداری میکردند در چنین شرایطی زادو ولد خرگوش به طور دلخواه انجام می گرفت وبعد انها را شکار و از گوشت انها استفاده میکردند
● نژادهای رایج گوشتی
هم اکنون ۲۸ نژاد و۷۷ گونه شناسایی شده است رایج ترین این نژادها خرگوش سفید نیوزلندی می باشد نژادهای رایج دیگر میتوان به خرگوش البینو خرگوش قرمز نیوزلندی .نژاد کالیفرنیایی(به رنگ سفید و گوشهای سیاه ونژاد رکس که دارای پوست نرم وخیلی زیبا میباشداشاره کرد
در پرورش خرگوش دومنظوره ما دارای ۲ محصول می باشیم ۱ گوشت ۲پوست
● طرق پرورش
پرورش خرگوش را به دو صورت سنتی و صنعتی انجام میپذیرد که هر کدام دارای روشهای مختلفی می باشد
▪ پرورش سنتی
پرورش سنتی به سه روش تایلندی کوزه ای قفسی تقسیم میشود
▪ روش تایلندی
این روش نزدیک ترین روش به روش نوین می باشد در این روش حیوان را در قفس های چوبی نگهداری می شد.
عیوب روش تایلندی۱ جویده شدن قفس توسط حیوان ۲عدم بهداشتی بودن چوب به علت نفوذ ادرار در ان و اشایعه بیماری در سطح مزرعه.
▪ روش کوزه ای
در این روش حیوان را در اتاقکهایی کوچک که در هر یک از انها حدود ۱۰۰ تا ۱۵۰ حیوان جا میگرفت رها کرده و کوزه هایی گلی دهان گشاد در اختیار حیوان قرار داده میشد که حیوان در ان لانه گیزینی میکرد.
عیوب روش کوزه در این روش برای جلوگیری از ورود سایر جانوران کلیه منافذ پوشانده میشد وجریان هوا وجود نداشت ودر تابستانها به علت کمبود هوا دچار تلفات بالا میشد وبه علت نبود تهویه اشاعه بیماری تنفسی در گله میشد
▪ روش قفسی
این روش به ۲ سورت انجام میپذیرفته
۱) متحرک
۲) روش ثابت
در روش متحرک حیوان در قفسهایی که دارای کف توری بوده که دارای چرخهایی کوچک وکم ارتفاعی بوده به صورتی که کف قفس با سطح زمین تماس داشته باشد که قفس را در فصول تابستان و بهار و پاییز به مزرعه برده وبر روی علفها گذاشته و حیوان از انها تغذیه کرده و در زمستانهابا علوفه تغذیه می شد . روش ثابت نیز به این صورت میباشد که در فضای باز محیطی محصور بزرگی ایجاد نموده و حیوان را در پرورش میدهند
عیوب این روش در روش متحرک ۱ استرس زیادی به حیوان وارد میشود و علفها زیر پای حیوان با ادرار حیوان الوده شده و باعث ایجاد بیماری شده و دیگر اشکال ان در صورت وجود بچه در لانه ماده خرگوش اجازه ورود به دیگران را نمیداد و حیوان در زیر نور مستقیم افتاب و دیگر شرایط جوی باعث به وجود امدن مشکلات برای حیوان . در نهایت تلف شدن ان میشود
▪ روشهای صنعتی
این روش نیز به دو نوع سیستم باز و بسته تقسیم بندی میشود
سیستم باز این سیستم بیشتر در مناطقی که دارای اب و هوای معتدلی میباشد صورت مگیرد در این روش ۳ ردیف قفس در روی هم قرار میگیرن که دارای کفهای مشبکی برای خروج کود حیوان می باشد زیر هر قفسبه وسیله صفحه با شیب ۴۵ درجه ای به پشت قفس زیرین اتصال پیدامیکند.بهتر است قفسسها را در جاییی قرار داد که که دور از باد و جریانهای هوایی باشد ودر بالای قفسها باید سطحی شیب دار ایجاد کرد که مانع ورود باران به داخل قفسها شود.
و در مورد خرگوشهای مولد باید در مراحل اخر ابستنی به قفس مولدین انتقال پیدا کنند که بعدا توضیح داده خواهد شد
● ظروف غذایی در سیستم باز
دراین سیستم از روش ابخوری نیپلی استفاده میشود یا ظروف پیمانه ای در مورد ظروف غذا خوری باید در پشت قفس تابیه گردد به صورتی که اندازه نصف طول سر حیوان باشد که حیوان نتواند وارد ان شود
ححسنهای این سیستم عدم هزینه اولیه ساخت سالن
عیوب این سیستم عدم کنترل دما و بیماریهای منطقه ای
● پرورش در سیستم بسته
در این روش قفسها در داخل سالن نگهداری میشوند در این روش کلیه عوامل تحت کنترل می باشد این سیستم دارای بازده خوبی میباشد.ظروف اب خوری از روش نیپلی استفاده میشود و در مورد ظروف غذا به دوصورت تغذیه پیلتی و علوفهای میباشد در مورد غذای پیلتی میتوان از ظروف پیمانه ای استفاده کرد و در موردتغذیه علوفه از ظروفی مشبکی استفاده میشود که حیوان از علوفه هایی که از بین این شبکه بیرون امده است استفاده میکند . در این صورت مواد غذایی الوده نمیشوند
● قفس اندازه قفس برای پروار بندی
اندازه قفس برای هر ۵ قطه خرگوش ۵۰ در ۳۰ به ارتفاع ۲۵ میباشد .
▪ قفس مولدین
قفس مولدین برای هر راس خرگوش مولد با توجه به وزن ان در نظر گرفته میشود به طور مثال بر هرجفت خرگوش مولدبه وزن ۷ پند(کیلوگرم۳.۱۷۵۲)قفسی ۴۵در۴۰ به ارتفاع۴۰ مورد نیاز است.
▪ قفس زایمان
قفس زایمان به ۲ بخش اطاق نگهداری نوزاد و محوطه تقسیم میشود اندازقفس اندازه قفس مولدین است با این تفاوت محوطه به اندازه ۲۰ در ۲۵ در پشت قفس ایجاد شده که به وسیله دری به قطر ۱۵ سانتیمتر به محوطه وصل میشود که باید ظرف زایمان ظرفی پلاستیکی که در که در کف ان مقداری کاه قرار داده باشیم باشد البته در موقع نزدیک شدن زایمان ماده خرگوش باکندن مقداری از موهای خود سطح بستر را افزایش داده یک نکته دیگر در مورد قفس زایمان باید به گونه ای تابیه گردد که در مواقع لازم اطاق زایمان از محوطه به وسیله صفحه ای از هم جدا شوند.
● سیستم جمع اوری اوری کود
در سیستم بسته بهداشتی ترین و بهترین روش روش سطح شیب دار می باشد . که با زاویه ۴۵ درجه از زیر قفس کود را در ظرف مورد نظر میریزد روش دیگر روش چالی میباشد در این روش گودالی شیب دار در زیر قفس حیوان تابیه میگردد که و در زیر قفس حیوان توری نسب مگردد در این روش ادرار و مدفوع از هم جدا شده و کود خشک به دست میاید روش بعدی روش سینی میباشد در این روش در زیر قفس سینی به عمق۵ سانتیمر قرار داده میشود که کود در داخل ان ریخته و روزانه جمع اوری شده
● شرایط سالن
دمای مناسب برای خرگوش ۱۸-۲۴ درجه سانتیگراد می باشد هوادهی مناسب برای کاهش بو در سالن لازم می باشد اگر دمای محیط ۲۹درجه سانتیگراد یا بالا تر برسد پالایش هوا کمکی نیز ضروری است تعویض هوا در سالن ۵ الی۱۵باردر ساعت باشد رطوبت منناسب سالن در حدود۵۰درصد می باشد نور مورد نیاز خرگوش در طول روز ۱۴ ساعت می باشد و اگر از این زمان کمتر بشود موجب اختلالت جنسی مخصوصا در گله مولدین میشود .
● تغذیه حیوان
میزان مصرف غذا در خرگوشها بطور متوسط روزانه حدود ۵ گرم به ازاء ۱۰۰ گرم وزن بدن است . بهترین ماده غذائی برای خرگوشها، جیره های غذائی تجاری است که ترکیبات آن بر اساس نیاز حیوان تنظیم شده است . این جیره ها معمولا حاوی ۱۷% - ۱۴% پروتئین ، ۲۲% - ۱۲% فیبرخام و ۲۵۰۰ - ۲۱۰۰ کیلو کالری انرژی هستند.
در کنار این مواد می توان از سبزیجات مختلف نیز استفاده نمود و باید توجه کرد که سبزیجات فاسد و کپک زده نباشند.
این حیوان از نظر فیزیولوژیک شبه نشخوار کننده (Pseudoruminant) بشمار میرود و چون میکروفلور دستگاه گوارش آن نسبت به تغییرات اسمولاریته و PHبسیار حساس است بنابر این تغییر نوع مواد غذائی باید به آهستگی وطی مدت - ۴ روز انجام گیرد و هرگونه تغییر ناگهانی در محتویات جیره غذائی ، بخصوص استفاده از جیره های غنی از کربوهیدرات می تواند با ایجاد اختلالات شدید گوارشی سبب مرگ حیوان گردد
در مورد تغذیه خرگوش ما میتوانیم از انواع ضایعات کشاورزی و کارخانهای صنایع غذایی استفاده کنییم.هزینه خوراک خرگوش بسیار پایین میباشد به صورتی که هر کیلو غذای ان به طور متوسط به کیلویی ۱۰۰ تومان میرسد نکته دیگر که در مورد تغذیه خرگوش باید به ان اشاره کرد مدفوع خواری ان استخرگوشها
خرگوشها معمولا برخی از موادی که خورده اند بدون انکه هضم شود شبها دفع میکنند و دوباره با واکنش لیس زدن معقد انها را میخورند. خرگوشها معمولا دو نوع ماده غذایی را دفع میکنند یکی مواد مخاطی کهاز سکوم میاید و خرگوشها ان را میخورند این عمل برای ذخیره کردن اب و ویتامین انجام میپذیرد نوع دیگر مدفوع که خشک است چهار تا ۸ ساعت پس از غذا خوردن تولید میشود این ماده معمولا هضم نمیگردد در واقع در خرگوش مواد غذاییدر مدت ۲۴ ساعت ۲بار از لوله گوارشی عبور میکند
● سیکل تولید مثل خرگوش
دوره فحلی در خرگوش خیلی روشن نیست ولی این نکته مشخص شده است که خرگوش ماده برای چندین هفته گرایش به دجفت گیری داررد تخمک گذاری در خرگوش وابسته به ازاد شدن هورمون لوتئینی کننده می باشد وتقریبا ده ساعت پس از جفت گیری و در نتیجه تحریک ناشی از ان تخمکذاری انجام میپذیرد این تخمک گذاری را اصطلاحا تخمک گذاری القایی مینامند .میانگین طول دوره ابستنی۳۱ روز و تعداد نوزاد در هر زایمان بین ۶-۸ عدد می باشد .سن نخستین جفت گیری در خرگوش نر ۶-۷ ماه و در خرگوش ماده بین۸-۹ماه میباشد دوره ابستنی خرگوش۳۱ روز میباشد که حدود ۳۵ روز بعد از زایمان دوباره جفت گیری میکن که ۱ روز قبل از این زمان خرگوش نر را باید وارد جایگاه ماده کرددهر خرگوش ماده ۴ بار در سال زایمان میکند که وزن بچه ها هنگام تولد ۱۰۰ گرم میباشد که فاقد مو با گوش و چشمانی بسته می باشند که در سن۵-۸هفتگی از شیر گرفته میشوند طول مدت جنسی خرگوش ۳سال میباشد
● تمایز جنسی خرگوش
▪ سوراخ تناسلی گرد میباشد
▪ غبغب حیوان (چین پوستی جلوی گردن)پدیدار میباشد
▪ سر پستانک های پستالن اشکار نیست
بیضه ها به اسانی دیده میشوند فقط به این نکته باید توجه داشت که خرگوش که مجرای کشاله رانی در خرگوش در سراسر زندگی حیوان باز است در نتیجه بیضه ها به اسانی وارد محوطه شکمی میشوند و ممکن است نتوان انها را در کیسه بیضه یافت
● حیوان ماده
▪ سوراخ تناسلی بیضوی می باشد
غبغب حیوان بزرگ واشکاراتر دیده میشود سر پستانکهای پستان های حیوان پدیدار و اشکار می باشند
پلاک زنی در مورد بچه خرگوشهای تازه متولد شده بهترین موقع هفته اول تولد می باشد ولی در مورد گله مولد باید گوش نها را خال کوبی کرد
● طرز گرفتن خرگوش
خرگوش رانباد از گوش یا ۲پای عقب ان گرفت باید از پوست شل شانه ان را با یک دست وبادست دیگر قسمت خلفی حیوان را گرفت اگر مراقب قسمت خلفی حیوان نباشیم حیوان برگشته و موجب شکستن کمر حیوان میشود
● حمل ونقل
حیوان را باید در سبدهای حمل مرغ قرار داد در هر سبد ۱۰ خرگوش
● کشتار
سیستم کشتار صنعتی خرگوش مانند مرغ می باشد فقط در قسمت پر کنی باید پوست کنی انجام میپذیرد و بعد از کشتار حیوان باید به مدت ۱۲ ساعت اویزران گردد تا خون اتز بدن ان خارج گردد وبعدا به صورت تک تک بسته بندی شده و به صورت منجمد راهی بازار مصرف میشود
● بیماریهای شایع خرگوشپاستورلوز خرگوشی
به صورذت ترشحات بینی که معمولاابه رنگکرم چسبنده می باشد بروز میکند وحیوان دارای تنگی نفس شده
▪ پنتومونی انزئوتیک
دارای علاعم بالینی نمیباشد ولی در زمان کشتاار در ششها معلوم میشود و در حدود۲۰ در صد خرگوشهای پرورشس درگیر این بیماری میباشند
▪ اوتیت مدیا(عفونت گوش میانی)
نشانه های این بیماری عفونت گوش میانی همراه با پیچ خوردگی گردن است که پرورش دهندگان خرگوش اصطلاحا به این نشانه گردن کج میگویند
▪ تایزر
این بیماری بیشتر خرگوش ها در سنینی که از شیر گرفته میشوند (بین هفته های ۵تا۱۰)گرفتار میکند البته ممکن است خرگوش های بزرگسال نیز گرفتار شوند این بیماری با شروع اسهال شدید بروز نموده و خرگوش ها به زودی طلف میگردد.
اسرار خرگوش
مهم ترین ویژگی آناتومیکی سر خرگوش مربوط به گوش های اوست.
زیر پوست لاله گوش این حیوان شبکه وسیع عروقی وجود دارد که در تنظیم حرارت نقش مهمی ایفا می کند. این لاله ها بسیار نرم و حساس است که نباید از آن ها برای گرفتن و مقید کردن حیوان استفاده نمود.
چشم ها به نسبت اندازه سر بزرگ و دارای زاویه دید حدود 190 درجه است. قدرت اتساع مردمک چشم زیاد بوده، که همین امر حساسیت بینایی حیوان را 8 برابر انسان می کند. پلک سوم خرگوش رشد قابل ملاحظه ای دارد و هنگام خواب از گوشه داخلی چشم حرکت نموده و سطح قرنیه را می پوشاند.
دندان های خرگوش رشد دایمی دارد. دندان های پیشین او در طول سال بیش از ده تا دوازده سانتی متر رشد می کند به همین دلیل بیماری های دندانى نظیر رشد بیش از حد، دندان های بد شکل و نامساوی از موارد متداول در خرگوش ها است.
_________________
اصول نگهداري از خرگوش
معرفي
خرگوش اهلي (Oryctolagus Cuniculus)حيواني از راسته خرگوش شكلان (Lagomorpha) و خانواده Leporidae است و خاستگاه ابتدائي آن غرب اروپا و شمال غرب آفريقا ميباشد.
در حال حاضر از نژادهاي مختلف آن به منظورهاي گوناگون از جمله توليد پشم و گوشت، انجام تحقيقاتبيولوژيكي و بعنوان حيوانات خانگي استفاده ميشود.
رفتار غير تهاجمي و آرام خرگوش آنرا بعنوان يك حيوان خانگي ايدهآل مطرح نموده است. با اين وجود جهتنگهداري مناسب آن، آشنائي با خصوصيات آناتوميكي، فيزيولوژيكي و رفتاري اين حيوان ضروري است.
ويژگيهاي كالبد شناسي و فيزيولوژيكي
سر: مهمترين ويژگي آناتوميكي حيوان در سر، گوشها ميباشند. بخش خارجي گوشها يعني لاله گوشخصوصيت برجسته اين حيوان بوده و علاوه بر نقش آن در شنوائي، به لحاظ وجود شبكه وسيع عروقي در زير پوستاين ناحيه، تأثير مهمي درتنظيم حرارت بدن دارند. لالههاي گوش نرم و بسيار حساس ميباشند و نبايد از آنها برايگرفتن و مقيد كردن حيوان استفاده نمود.
چشمها به نسبت اندازه سر بزرگ و داراي زاويه ديدي حدود 190 درجه ميباشند. مردمكها قدرت اتساعزيادي دارند و بدين علت حساسيت بينائي حيوان به نور را در مقايسه با انسان 8 برابر افزايش ميدهند. پلك سوم دراين حيوانات رشد قابل ملاحظهاي دارد كه در هنگام خواب از گوشه داخلي چشم حركت نموده و سطح قرنيه راميپوشاند.
دندانهاي خرگوش رشد دائمي دارند، بعنوان مثال دندانهاي پيشين در طول سال بيش از 10-12 سانتيمتر رشدمينمايد بنابراين بيماريهاي دنداني نظير رشد بيش از حد دندانها و يا وجود دندانهاي نابجا و بد شكل از موارد متداولدر خرگوشها ميباشند.
قفسه صدري: حجم قفسه صدري در مقايسه با گنجايش محوطه خيلي كوچك است. قلب نيز كوچك است وبر خلاف ساير پستانداران دريچه دهليزي - بطني سمت راست سه لختي (Tricuspid) نبوده و دو لختي Bicuspid))است.
محوطه بطني: طول رودهها حدود 10 برابر طول بدن است و بخش مهمي از آن را (از نظر گنجايش و عملكرد)رودهكور (Cecum)تشكيل ميدهد كه باقيمانده هضم نشده مواد غذائي پس از عبور از روده باريك وارد آن شده وتوسط ميكروفلور موجود در آن مورد تجزيه قرار ميگيرند و تركيبي غني از پروتئين و ويتامين را ايجاد ميكنند.
خرگوش بطور طبيعي و غريزي رفتاري تحت عنوان مدفوع خواري دارد. اين حيوانات دو نوع مدفوع توليدميكنند كه يك نوع آن بشكل دانهاي و نوع ديگر بحالت خميري است. نوع دوم غني از تركيبات پروتئيني و ويتامينياست و حيوان فقط اين نوع مدفوع را مورد تغذيه قرار ميدهد. اين عمل معمولا صبح زود انجام ميشود و حيوانمدفوع را مستقيما از مخرج خود ميگيرد و بدين ترتيب بخشي از نياز بدن به پروتئين و تركيبات ويتاميني را تامينمينمايد.
ادرار خرگوش بواسطه مصرف جيره غذائي گياهي داراي PH قليائي حدود 8/2 است و رنگ آن از زرد روشن تانارنجي پر رنگ يا قهوهاي متمايل به قرمز متغير است كه ميزان رنگ بر اساس دهيدراتاسيون و قليائي بودن ادرار تغييرميكند. همچنين بخاطر وجود نمكهاي كربنات كلسيم و فسفات آمونيم و منيزيم ادرار كدر است. رسوب اين تركيباتبر سطح ميلههاي قفس، تميز كردن لانه را با اشكال روبرو ميسازد.
درجه حرارت طبيعي بدن بين 37 تا 39/4 درجه سانتيگراد و به طور متوسط 38/3 درجه سانتيگراد ميباشد.
با توجه به وجود نژادهاي مختلف وزن حيوان بالغ ميتواند از حداقلkg 0/9 در نژادهاي كوچك (آلماني،لهستاني) تا kg 1/8 در نژادهاي متوسط (نيوزيلند) و kg 7/3 در نژادهاي بزرگ (فلاماندري بزرگ) متغير باشد. متوسططول عمر اين حيوان حدود 5 تا 6 سال و حداكثر طول عمر قابل انتظار 15 سال است.
نگهداري
خرگوش را ميتوان در داخل منزل (بعنوان مثال در حياط) نگهداري نمود. حداقل سطح مورد نياز برايخرگوش با وزن kg 2 حدود 0/3 متر مربع است. براي خرگوشهاي با وزن بيش از kg 2 به ازاء هر كيلوگرم وزن اضافهسطح لانه بايد حدود 0/2 - 0/1 متر مربع افزايش يابد و در صورتيكه چند خرگوش با هم نگهداري شوند بايد به ازاءهر خرگوش اضافي 0/2 متر مربع به سطح لانه افزوده گردد.
ارتقاع لانه بايد در حدي باشد كه حيوان بتواند بطور كامل بر روي پاهاي خود بلند شود كه بسته به جثه حيوانميتواند حدود 45-90 سانتيمتر در نظر گرفته شود. در صورتيكه خرگوش در فضاي خارج منزل نگهداري ميشودكف لانه بايد در مقابل نفوذ رطوبت عايق شود و در صورتيكه نگهداري در داخل منزل صورت ميگيرد كف لانهميتواند مشبك و يا توري باشد كه بدين ترتيب ادرار و رطوبت ناشي از آن در كف قفس باقي نميماند و اين مسئلهاجازه ميدهد تا تميز كردن لانه در فواصل طولانيتري انجام گيرد.
جهت جلوگيري از بروز نزاع در بين خرگوشها و عوارض متعاقب آن، خرگوشهاي نر را بايد جدا از هم نگهدارينمود. همچنين نرها و مادهها نيز جز در هنگام جفتگيري بايد در لانههاي جداگانه نگهداري شوند. نگهداري چندخرگوش ماده با هم در يك قفس اشكالي ندارد.
خرگوشها ميتوانند درجه حرارت بين 270 - 4 درجه را تحمل نمايند كه البته متوسط درجه حرارت توصيهشده بين 22 - 16 درجه سانتيگراد است. رطوبت محيط بايد حدود 60 - 40 % باشد و حداقل طول مدت روشنائيمورد نياز 16 - 14 ساعت است. در صورتيكه طول مدت روشنائي محيط از اين مقدار كوتاهتر باشد حيوان دچارنقصان فعاليت جنسي پائيزي (Autumnal Sexual depression) ميگردد.
تغذيه
ميزان مصرف غذا در خرگوشها بطور متوسط روزانه حدود 5 گرم به ازاء 100 گرم وزن بدن است. بهترين مادهغذائي براي خرگوشها، جيرههاي غذائي تجاري است كه تركيبات آن بر اساس نياز حيوان تنظيم شده است. اينجيرهها معمولا حاوي 17% - 14% پروتئين، 22% - 12% فيبرخام و 2500 - 2100 كيلو كالري انرژي هستند.
در كنار اين مواد ميتوان از سبزيجات مختلف نيز استفاده نمود و بايد توجه كرد كه سبزيجات فاسد و كپكزدهنباشند.
اين حيوان از نظر فيزيولوژيك شبه نشخوار كننده (Pseudoruminant) بشمار ميرود و چون ميكروفلور دستگاهگوارش آن نسبت به تغييرات اسمولاريته و PHبسيار حساس است بنابر اين تغيير نوع مواد غذائي بايد به آهستگي وطي مدت 5 - 4 روز انجام گيرد و هرگونه تغيير ناگهاني در محتويات جيره غذائي، بخصوص استفاده از جيرههاي غنياز كربوهيدرات ميتواند با ايجاد اختلالات شديد گوارشي سبب مرگ حيوان گردد.
توليد مثل
تعيين جنسيت در خرگوشهاي نابالغ بسيار مشكل بوده و به تجربه نياز دارد. بنابراين در اين مورد از دامپزشككمك بگيريد.
خرگوشها در حدود سن 24 - 16 هفتگي به بلوغ ميرسند. نژادهاي كوچكتر زودتر ازنژادهاي بزرگتر و مادههازودتر از نرها بالغ ميشوند. خرگوش ماده سيكل اوستروس منظمي ندارد ولي مرحله پذيرش جنسي طولاني و حدود7-10 روز است. در صورتيكه جفتگيري انجام نگيرد ظرف 1-2 روز حالت پذيرش از بين رفته و پس از آن حيوانمجددٹ وارد مرحله پذيرش جنسي ميگردد.
خرگوش مادهاي كه وارد اين مرحله شده است به ساير خرگوشهاي ماده داخل قفس اجازه ميدهد كه بر پشتوي بجهند كه اين نشانه در جهت تشخيص حيوان آماده جفتگيري حائز اهميت است. همانگونه كه در مبحث لانه ذكرشد نرها و مادهها بايد جدا از يكديگر نگهداري شوند و فقط هنگام پذيرش جنسي خرگوش ماده براي مدت حدود10 دقيقه در قفس خرگوش نر قرار داده شود.
در صورتيكه جفتگيري منجر به لقاح نگردد، ممكن است آبستني كاذب (Pseudopregnancy) رخ دهد. در اينمرحله حيوان ماده كليه حالات حيوان آبستن را دارد و حتي پستانها نيز بزرگ ميشوند ولي اين مرحله حداكثر پس ازحدود 18 روز خاتمه مييابد.
طول مدت آبستني حدود 33 - 30 روز است. رشد پستانها سريع بوده و طي هفته آخر آبستني صورت ميگيرد.طي روزهاي آخر حيوان ماده شروع به ساخت لانه مينمايد و براي اين منظور اقدام به كندن موهاي ناحيه شكمميكند. تعداد بچهها بين 4-12 و بطور متوسط 7 عدد است. بچهها معمولا صبح زود و طي حدود يك ساعت و ياكمتر متولد ميشوند. طول مدت شيردهي حدود 4-6 هفته است. مادر در طول روز فقط يكبار و معمولا صبحها بهبچهها شير ميدهد و بقيه ساعات روز لانه بچهها را ترك مينمايد كه اين مسئله نبايد بعنوان عدم پذيرش بچههاتوسط مادر قلمداد شود. در صورت مرگ مادر و يا هنگامي كه مادر قادر به شيردادن بچهها نباشد ميتوان آنها رابصورت دستي تغذيه نمود. جهت تغذيه بچهها شير با فرمولهاي مختلفي توصيه شده است كه يكي از سادهترينفرمولها بشرح زير ميباشد:
شير گاو 240 سيسي
زرده تخم مرغ 1 عدد
عسل 5 سيسي
موليتي ويتامين كودكان 5 سيسي
شير دادن هر 12 تا 24 ساعت انجام ميگيرد. البته بايد در نظر داشت كه تغذيه دستي بچه خرگوشها بندرتموفقيتآميز بوده و ممكن است با مشكلات و عوارض متعدد گوارشي و تنفسي در بچه خرگوشها همراه باشد.
خرگوش و بهداشت عمومي
هر چند موارد گزارش شده از انتقال بيماريهاي خطرناك بين انسان و حيوان در خرگوشهاي اهلي و خانگي نادراست با اين وجود مهمترين اين بيماريها عبارتند از سالمونلوز، تولارمي، هاري، عفونتهاي قارچي پوست و مو، سل وتوكسوپلاسموز.
جهت جلوگيري از بروز بيماري در حيوان و كاهش احتمال انتقال آن به صاحب حيوان توصيههاي زير بايدمورد توجه قرار گيرد.
1 - پس از خريد حيوان، جهت معاينه و بررسي وضعيت سلامت آن و دريافت راهنمائيهاي لازم به درمانگاههايدامپزشكي مراجعه شود.
2 - حتيالامكان با ساخت جايگاه و لانه مناسب، حيوان در خارج از محيط منزل و به عنوان مثال در حياط نگهداريگردد.
3 - در صورتيكه حيوان در داخل منزل نگهداري ميشود بايد داراي جايگاهي خاص و نسبتا محدود باشد و از رفت وآمد آزادانه حيوان در محيط منزل بايد جلو گيري شود.
4 - محل نگهداري و لانه حيوان روزانه نظافت گردد.
5 - از تماس حيوان با حيوانات خانگي افراد ديگر و همچنين حيوانات غيرخانگي نظير گربههاي ولگرد جلوگيريشود.
6 - نظافت شخصي عليالخصوص شستن دستها پس از تماس با حيوان از اهميت زيادي برخوردار است.
7 - در صورت مشاهده هرگونه تغيير در ظاهر و يا رفتار حيوان، جهت بررسي علت آن به درمانگاه دامپزشكي مراجعهشود و بر اساس نظر دامپزشك معالج انجام معاينات دورهاي مورد توجه قرار گيرد.
واكسن هاري جز در مواردي كه حيوان در معرض هاري قرار دارد و يا در مناطقي كه هاري شايع ميباشد توصيهنميشود و براي پيشگيري از بروز ساير بيماريهاي متداول در خرگوش نيز تاكنون واكسني تهيه نشده است
منبع: نشريه انجمن حمايت از حيوات
__________________
فرق انسان و سگ در آن است كه اگر به سگي غذا دهي هرگز تو را گاز نخواهد گرفت
تولستوي
|
طالبی مربوط به خرگوش
مطالبی مربوط به خرگوش
خرگوش اهلي (Oryctolagus Cuniculus)حيواني از راسته خرگوش شكلان (Lagomorpha) و خانواده Leporidae است و خاستگاه ابتدائي آن غرب اروپا و شمال غرب آفريقا ميباشد.
در حال حاضر از نژادهاي مختلف آن به منظورهاي گوناگون از جمله توليد پشم و گوشت، انجام تحقيقاتبيولوژيكي و بعنوان حيوانات خانگي استفاده ميشود.
رفتار غير تهاجمي و آرام خرگوش آنرا بعنوان يك حيوان خانگي ايدهآل مطرح نموده است. با اين وجود جهتنگهداري مناسب آن، آشنائي با خصوصيات آناتوميكي، فيزيولوژيكي و رفتاري اين حيوان ضروري است.
ويژگيهاي كالبد شناسي و فيزيولوژيكي
سر: مهمترين ويژگي آناتوميكي حيوان در سر، گوشها ميباشند. بخش خارجي گوشها يعني لاله گوشخصوصيت برجسته اين حيوان بوده و علاوه بر نقش آن در شنوائي، به لحاظ وجود شبكه وسيع عروقي در زير پوستاين ناحيه، تأثير مهمي درتنظيم حرارت بدن دارند. لالههاي گوش نرم و بسيار حساس ميباشند و نبايد از آنها برايگرفتن و مقيد كردن حيوان استفاده نمود.
چشمها به نسبت اندازه سر بزرگ و داراي زاويه ديدي حدود 190 درجه ميباشند. مردمكها قدرت اتساعزيادي دارند و بدين علت حساسيت بينائي حيوان به نور را در مقايسه با انسان 8 برابر افزايش ميدهند. پلك سوم دراين حيوانات رشد قابل ملاحظهاي دارد كه در هنگام خواب از گوشه داخلي چشم حركت نموده و سطح قرنيه راميپوشاند.
دندانهاي خرگوش رشد دائمي دارند، بعنوان مثال دندانهاي پيشين در طول سال بيش از 10-12 سانتيمتر رشدمينمايد بنابراين بيماريهاي دنداني نظير رشد بيش از حد دندانها و يا وجود دندانهاي نابجا و بد شكل از موارد متداولدر خرگوشها ميباشند.
قفسه صدري: حجم قفسه صدري در مقايسه با گنجايش محوطه خيلي كوچك است. قلب نيز كوچك است وبر خلاف ساير پستانداران دريچه دهليزي - بطني سمت راست سه لختي (Tricuspid) نبوده و دو لختي Bicuspid))است.
محوطه بطني: طول رودهها حدود 10 برابر طول بدن است و بخش مهمي از آن را (از نظر گنجايش و عملكرد)رودهكور (Cecum)تشكيل ميدهد كه باقيمانده هضم نشده مواد غذائي پس از عبور از روده باريك وارد آن شده وتوسط ميكروفلور موجود در آن مورد تجزيه قرار ميگيرند و تركيبي غني از پروتئين و ويتامين را ايجاد ميكنند.
خرگوش بطور طبيعي و غريزي رفتاري تحت عنوان مدفوع خواري دارد. اين حيوانات دو نوع مدفوع توليدميكنند كه يك نوع آن بشكل دانهاي و نوع ديگر بحالت خميري است. نوع دوم غني از تركيبات پروتئيني و ويتامينياست و حيوان فقط اين نوع مدفوع را مورد تغذيه قرار ميدهد. اين عمل معمولا صبح زود انجام ميشود و حيوانمدفوع را مستقيما از مخرج خود ميگيرد و بدين ترتيب بخشي از نياز بدن به پروتئين و تركيبات ويتاميني را تامينمينمايد.
ادرار خرگوش بواسطه مصرف جيره غذائي گياهي داراي PH قليائي حدود 8/2 است و رنگ آن از زرد روشن تانارنجي پر رنگ يا قهوهاي متمايل به قرمز متغير است كه ميزان رنگ بر اساس دهيدراتاسيون و قليائي بودن ادرار تغييرميكند. همچنين بخاطر وجود نمكهاي كربنات كلسيم و فسفات آمونيم و منيزيم ادرار كدر است. رسوب اين تركيباتبر سطح ميلههاي قفس، تميز كردن لانه را با اشكال روبرو ميسازد.
درجه حرارت طبيعي بدن بين 37 تا 39/4 درجه سانتيگراد و به طور متوسط 38/3 درجه سانتيگراد ميباشد.
با توجه به وجود نژادهاي مختلف وزن حيوان بالغ ميتواند از حداقلkg 0/9 در نژادهاي كوچك (آلماني،لهستاني) تا kg 1/8 در نژادهاي متوسط (نيوزيلند) و kg 7/3 در نژادهاي بزرگ (فلاماندري بزرگ) متغير باشد. متوسططول عمر اين حيوان حدود 5 تا 6 سال و حداكثر طول عمر قابل انتظار 15 سال است.
نگهداري
خرگوش را ميتوان در داخل منزل (بعنوان مثال در حياط) نگهداري نمود. حداقل سطح مورد نياز برايخرگوش با وزن kg 2 حدود 0/3 متر مربع است. براي خرگوشهاي با وزن بيش از kg 2 به ازاء هر كيلوگرم وزن اضافهسطح لانه بايد حدود 0/2 - 0/1 متر مربع افزايش يابد و در صورتيكه چند خرگوش با هم نگهداري شوند بايد به ازاءهر خرگوش اضافي 0/2 متر مربع به سطح لانه افزوده گردد.
ارتقاع لانه بايد در حدي باشد كه حيوان بتواند بطور كامل بر روي پاهاي خود بلند شود كه بسته به جثه حيوانميتواند حدود 45-90 سانتيمتر در نظر گرفته شود. در صورتيكه خرگوش در فضاي خارج منزل نگهداري ميشودكف لانه بايد در مقابل نفوذ رطوبت عايق شود و در صورتيكه نگهداري در داخل منزل صورت ميگيرد كف لانهميتواند مشبك و يا توري باشد كه بدين ترتيب ادرار و رطوبت ناشي از آن در كف قفس باقي نميماند و اين مسئلهاجازه ميدهد تا تميز كردن لانه در فواصل طولانيتري انجام گيرد.
جهت جلوگيري از بروز نزاع در بين خرگوشها و عوارض متعاقب آن، خرگوشهاي نر را بايد جدا از هم نگهدارينمود. همچنين نرها و مادهها نيز جز در هنگام جفتگيري بايد در لانههاي جداگانه نگهداري شوند. نگهداري چندخرگوش ماده با هم در يك قفس اشكالي ندارد.
خرگوشها ميتوانند درجه حرارت بين ۲۷ - 4 درجه را تحمل نمايند كه البته متوسط درجه حرارت توصيهشده بين 22 - 16 درجه سانتيگراد است. رطوبت محيط بايد حدود 60 - 40 % باشد و حداقل طول مدت روشنائيمورد نياز 16 - 14 ساعت است. در صورتيكه طول مدت روشنائي محيط از اين مقدار كوتاهتر باشد حيوان دچارنقصان فعاليت جنسي پائيزي (Autumnal Sexual depression) ميگردد.
تغذيه
ميزان مصرف غذا در خرگوشها بطور متوسط روزانه حدود 5 گرم به ازاء 100 گرم وزن بدن است. بهترين مادهغذائي براي خرگوشها، جيرههاي غذائي تجاري است كه تركيبات آن بر اساس نياز حيوان تنظيم شده است. اينجيرهها معمولا حاوي 17% - 14% پروتئين، 22% - 12% فيبرخام و 2500 - 2100 كيلو كالري انرژي هستند.
در كنار اين مواد ميتوان از سبزيجات مختلف نيز استفاده نمود و بايد توجه كرد كه سبزيجات فاسد و كپكزدهنباشند.
اين حيوان از نظر فيزيولوژيك شبه نشخوار كننده (Pseudoruminant) بشمار ميرود و چون ميكروفلور دستگاهگوارش آن نسبت به تغييرات اسمولاريته و PHبسيار حساس است بنابر اين تغيير نوع مواد غذائي بايد به آهستگي وطي مدت 5 - 4 روز انجام گيرد و هرگونه تغيير ناگهاني در محتويات جيره غذائي، بخصوص استفاده از جيرههاي غنياز كربوهيدرات ميتواند با ايجاد اختلالات شديد گوارشي سبب مرگ حيوان گردد.
توليد مثل
تعيين جنسيت در خرگوشهاي نابالغ بسيار مشكل بوده و به تجربه نياز دارد. بنابراين در اين مورد از دامپزشككمك بگيريد.
خرگوشها در حدود سن 24 - 16 هفتگي به بلوغ ميرسند. نژادهاي كوچكتر زودتر ازنژادهاي بزرگتر و مادههازودتر از نرها بالغ ميشوند. خرگوش ماده سيكل اوستروس منظمي ندارد ولي مرحله پذيرش جنسي طولاني و حدود7-10 روز است. در صورتيكه جفتگيري انجام نگيرد ظرف 1-2 روز حالت پذيرش از بين رفته و پس از آن حيوانمجددٹ وارد مرحله پذيرش جنسي ميگردد.
خرگوش مادهاي كه وارد اين مرحله شده است به ساير خرگوشهاي ماده داخل قفس اجازه ميدهد كه بر پشتوي بجهند كه اين نشانه در جهت تشخيص حيوان آماده جفتگيري حائز اهميت است. همانگونه كه در مبحث لانه ذكرشد نرها و مادهها بايد جدا از يكديگر نگهداري شوند و فقط هنگام پذيرش جنسي خرگوش ماده براي مدت حدود10 دقيقه در قفس خرگوش نر قرار داده شود.
در صورتيكه جفتگيري منجر به لقاح نگردد، ممكن است آبستني كاذب (Pseudopregnancy) رخ دهد. در اينمرحله حيوان ماده كليه حالات حيوان آبستن را دارد و حتي پستانها نيز بزرگ ميشوند ولي اين مرحله حداكثر پس ازحدود 18 روز خاتمه مييابد.
طول مدت آبستني حدود 33 - 30 روز است. رشد پستانها سريع بوده و طي هفته آخر آبستني صورت ميگيرد.طي روزهاي آخر حيوان ماده شروع به ساخت لانه مينمايد و براي اين منظور اقدام به كندن موهاي ناحيه شكمميكند. تعداد بچهها بين 4-12 و بطور متوسط 7 عدد است. بچهها معمولا صبح زود و طي حدود يك ساعت و ياكمتر متولد ميشوند. طول مدت شيردهي حدود 4-6 هفته است. مادر در طول روز فقط يكبار و معمولا صبحها بهبچهها شير ميدهد و بقيه ساعات روز لانه بچهها را ترك مينمايد كه اين مسئله نبايد بعنوان عدم پذيرش بچههاتوسط مادر قلمداد شود. در صورت مرگ مادر و يا هنگامي كه مادر قادر به شيردادن بچهها نباشد ميتوان آنها رابصورت دستي تغذيه نمود. جهت تغذيه بچهها شير با فرمولهاي مختلفي توصيه شده است كه يكي از سادهترينفرمولها بشرح زير ميباشد:
شير گاو 240 سيسي
زرده تخم مرغ 1 عدد
عسل 5 سيسي
موليتي ويتامين كودكان 5 سيسي
شير دادن هر 12 تا 24 ساعت انجام ميگيرد. البته بايد در نظر داشت كه تغذيه دستي بچه خرگوشها بندرتموفقيتآميز بوده و ممكن است با مشكلات و عوارض متعدد گوارشي و تنفسي در بچه خرگوشها همراه باشد.
خرگوش و بهداشت عمومي
هر چند موارد گزارش شده از انتقال بيماريهاي خطرناك بين انسان و حيوان در خرگوشهاي اهلي و خانگي نادراست با اين وجود مهمترين اين بيماريها عبارتند از سالمونلوز، تولارمي، هاري، عفونتهاي قارچي پوست و مو، سل وتوكسوپلاسموز.
جهت جلوگيري از بروز بيماري در حيوان و كاهش احتمال انتقال آن به صاحب حيوان توصيههاي زير بايدمورد توجه قرار گيرد.
واكسن هاري جز در مواردي كه حيوان در معرض هاري قرار دارد و يا در مناطقي كه هاري شايع ميباشد توصيهنميشود و براي پيشگيري از بروز ساير بيماريهاي متداول در خرگوش نيز تاكنون واكسني تهيه نشده است. v v v v 1 - پس از خريد حيوان، جهت معاينه و بررسي وضعيت سلامت آن و دريافت راهنمائيهاي لازم به درمانگاههايدامپزشكي مراجعه شود. v 2 - حتيالامكان با ساخت جايگاه و لانه مناسب، حيوان در خارج از محيط منزل و به عنوان مثال در حياط نگهداريگردد. 3 - در صورتيكه حيوان در داخل منزل نگهداري ميشود بايد داراي جايگاهي خاص و نسبتا محدود باشد و از رفت وآمد آزادانه حيوان در محيط منزل بايد جلو گيري شود. 4 - محل نگهداري و لانه حيوان روزانه نظافت گردد. 5 - از تماس حيوان با حيوانات خانگي افراد ديگر و همچنين حيوانات غيرخانگي نظير گربههاي ولگرد جلوگيريشود. 6 - نظافت شخصي عليالخصوص شستن دستها پس از تماس با حيوان از اهميت زيادي برخوردار است. 7 - در صورت مشاهده هرگونه تغيير در ظاهر و يا رفتار حيوان، جهت بررسي علت آن به درمانگاه دامپزشكي مراجعهشود و بر اساس نظر دامپزشك معالج انجام معاينات دورهاي مورد توجه قرار گيرد.
__________________
به خرگوش خود اموزش دهید تا به یک نقطه برود
مراحل:
1.ابتدا یک وسیله مانند توپ پینگ پنگ و غیره را به ته یک چوب بچسبانید.
2.وسیله را نزدیک به خرگوش خود بگیرید.لازم نیست به او دستور دهید اینکار فقط برای جلب توجه خرگوش است.
3.اگر به وسیله نگاه کرد و به آن خیره شد به او یک جایزه اعم از خوراکی مورد علاقه اش بدهید. 4.به او یک غذای دیگر بدهید اگر وسیله را لمس کرد. 5.حال وسیله را تکان دهید.اگر خرگوش به آن نگاه کرد یا دوباره آنرا لمس کرد به او غذای مورد علاقه اش را بدهید.
6.اینکار را پندین بار در طول هر روز تکرار کنید و بدینوسیله میتوانید خرگوش خود را به هرجا که دوست دارید منتقل کنید درون یک جعبه کنار موانع و ان را بچرخانید تا او نیز حرکت کند.
ترجمه:کاوه آرانیان
منبع
با تشکر
به خرگوش خود اموزش دهید تا بلند شود
مراحل:
1.ابتدا غذای مورد علاقه او را بالای سرش در حالی که هر چهار پایش روی زمین است بگیرید.
2.به او یک دستور بدهید مانند:فلافی بلندشو
3.اگر او بلند شد به او غذایش را بدهید و او را تشویق کنید.
4.اینکار را چند مرتبه در هر روز تکرار کنید.این یک اموزش بسیار ساده است اگر بخواهید بیشتر به او اموزش دهید غذا را در یک مکان غیر قابل دسترس بگذارید و ابتدا از غذای کوچک شروع کنید تا غذای بزرگ و بزرگتر و او را پس از گرفتن غذا تشویق کنید.
ترجمه:کاوه آرانیان
منبع
___________________
چطور به خرگوش بیاموزیم چنگ نزند ؟
1. بعد از آوردن خرگوش به خانه بلندش نکنید. او را روی زمین قرار دهید و اجازه بدهید که خود خرگوش برای بازی پیش شما بیاید. فقط وقتی لازم است او را بلند کنید . وقتی خرگوش شما یاد گرفت که به شما اعتماد کند شما میتوانید او را بلند کنید بدون اینکه نگران خراشیده شدن دستتان باشید.
2.اگر میخواهید خرگوشتان را از خراشیدن فرشهایتان منع کنید برای او محیطی را اختصاص دهید تا به حفاری مشغول شود .قسمتی از فرش را در این محیط محدود قرار دهید. مشاهده میکنید که خرگوشتان آن را می کشد و به قسمتی که حفر کرده منتقل میسازد تا کاملا روی حفره را بپوشاند. مرتبا جای فرش را عوض کنید تا خرگوشتان وسوسه نشود به راه قدیمش برگردد.
3. وقتی خرگوشتان چنگ میزند مدتی او را تنها بگذارید. خرگوشها عاشق توجهی هستند که صاحبانشان به آنها نشان میدهند . پس اگر میخواهید آنها را آموزش دهید که چنگ نزنند باید مدتی آنها را تنها بگذارید.
4.این را به خاطر داشته باشید که خرگوش ها به طور طبیعی چنگ میزنند. پس تمرکز خود را برای آموزش دادن چنگ نزدن بر روی چیزهایی بگذارید که خراشیده شدن آنها واقعا مشکلزاست. قرار دادن چیزهایی که میتوانند آنها را بخراشند باعث داشتن یک خرگوش خوشحال و همچنین یک صاحب خوشحال خواهد شد !
نکات و اخطارها :
هیچ موقع وقتی خرگوش چنگ میزند او را نزنید. این عمل به خرگوش شما هیچ چیز نمی آموزد. بلکه بیشتر باعث می شود خرگوش از شما بترسد و مجبور شوید زمانی بیشتر از میانگین آموزش خرگوش برایش اختصاص دهید.
مترجم : dooni66
غذیه و رژیم غذایی خرگوش(ترجمه)
__________________
لیست سبزیجات پیشنهادی
تربچه
ریحان
برگ چغندر
براکلی
هویج
کرفس
کلم
آندیو
اسناج
برگ تمشک
فلفل سبز
کلم پیچ
جعفری
برگ خردل
پوست نخود فرنگی
شاهی
برگ نعناع
کاهو ( غیر کاهو پیچ) یا قسمتهای روشن کاهو
برگ تربچه
کلم کوچک
کلم قرمز
جوانه گندم
__________________
چطور از یک خرگوش گمشده مراقبت کنیم
خب پس یک خرگوش کوچولوی گم شده پیدا کرده اید ؟ یا شاید هم سگتان یکی از آنها را گرفته ؟ خب راجع به مردنش نگران نباشین چون به شما میگوییم چطور خودتان از او مواظبت کنید :
1 . مقداری پوشال در قفس خرگوش یا لانه ی مرغها قرار دهید . اول مطمئن شوید که تمیز باشند . شاید شما بخواهید خرگوشتان را درون یک کارتن مقوایی بگذارید مطمئن شوید که نمیتواند خارج شود اما میتواند نفس بکشد .
2. یک جای خواب خارج از پوشالها با مقداری کرک که به صورت حقه در آمده اند بسازید ( مانند لانه ی پرندگان )
3. در آن مقداری غذا بگذارید مثلا قطعه ای سیب .
4. خرگوش را در آن قرار دهید . اجازه دهید یک یا دو ساعت در آن بماند قبل از آنکه دوباره درش بیارید .
5.تا زمانیکه کمی بزرگتر شود و در طبیعت رهایش کنید مواظبش باشید .
نکات :
* به خاطر داشته باشید که خرگوش یک حیوان وحشی است و نباید به عنوان پت نگهداری شود .
هشدارها :
* در قفس را باز نگذارید به طوریکه خرگوش بتواند بیرون بیاید .
* همیشه بعد از لمس خرگوش دستهایتان را بشویید چون ممکن است ناقل بیماری باشد .
* غذایی که از پت شاپ میخرید را به خرگوش ندهید چون نمیدانید که میتواند آنرا بخورد یا نه .
ترجمه : dooni66
__________________
موزش ادرار و دفع به خرگوش (ترجمه)
خرگوش ها موجودات بسیار باهوش و حیوانات خانگی فوق العاده ای برای افراد هستند.اگر شما منابع تمرین ادرار را فراهم کنید و آموزشی صحیح را انجام دهید، خرگوشتان به احتمال زیاد خود را به انجام دادن تمریناتش عادت میدهد.خرگوش های بالغ استعداد بیشتری در یاد گیری این تمرینات دارند.شما برای اینکار میتوانید از یک ظرف پلاستیکی بزرگ استفاده کنید.این ظرف باید به اندازه کافی عمیق باشد و حیوان بتواند براحتی به آن داخل و از آن خارج شود.برای کف پوش آن میتوانید از روزنامه و یا یونجه استفاده کنید.
قدم اول : در محوطه ی کوچک و بسته ای به همراه خرگوشتان بنشینید.ظرف را در گوشه ای از اتاق قرار بدهید.
قدم دوم : مشتی یونجه در ظرف بریزید.خرگوش ها دوست دارند که حین استفاده از ظرف مقداری یونجه بجوند.
قدم سوم : یک دستمال کاغذی را با ادرار حیوان مرطوب کنید و سپس دستمال را در ظرف قرار دهید.
قدم چهارم : خرگوش را درون ظرف قرار دهید و به او اجازه ی بو کردن دستمال را بدهید.در این حین بگویید : جیش " اسم خرگوش" جیش!
قدم پنجم : خرگوش را آزاد بگذارید که اگر خواست از ظرف بیرون بیاید.
قدم ششم : مقداری از مدفوع حیوان را بردارید و سپس دوباره خرگوش را درون ظرفش قرار بدهید.
قدم هفتم : مدفوع حیوان را زیر بینی اش قرار داده و عبارتی مانند عبارتی را که برای ادرار وی به کار بردید،استفاده کنید.
قدم هشتم : خرگوش را آزاد بگذارید.
قدم نهم : این تمرینات را در زمان معینی در روز به مدت چند وقت ادامه دهید.این کار باید تا زمانی که از خرگوش اطمینان حاصل کردید ادامه داشته باشد.
قدم دهم : پس از یادگیری،به خرگوش جایزه دهید.
__________________
بهترین برنامه غذایی سبزیجات برای خرگوشها
سوال:
آیا خرگوش من میتواند تربچه بخورد؟
جواب:
سبزیجات برای سلامتی خرگوش ضروری هستند و روزانه حداقل 2 پیمانه سبزیجات از 3 نوع مختلف نسبت به هر 3 کیلو وزن بدن خرگوش باید تغذیه شود.
انواع مختلفی از سبزیجات در سلامتی خرگوش نقش دارند،و بهتر است این سبزیجات ترکیبی باشد از سبزیجات سبزتیره و یک سبزی ریشه ای(ریشه دار).
ثابت نگهداشتن رژیم غذایی خرگوش در دانه ها یا ریواس یا ریوند چینی میتواند باعث ایجاد بیماری در خرگوش شود.
به علاوه بهترین گزینه ها برای انتخاب،سبزیجاتی است که دارای ویتامین بالا،بخصوص ویتامین A هستند.
برای مطمئن شدن از اینکه خرگوش میتواند سبزیجات خاصی را بخورد،باید یک سبزی را در یک زمان خاص به غذای او اضافه کنید.
اگر خرگوش هر گونه واکنشی مبنی بر اذیت شدنش را نشان دهد،از قبیل شل شدن مدفوع،باید بلافاصله استفاده از سریجات جدید را متوقف کرد.
قسمت های بالایی تربچه(مانند برگها و ساقه) واقعا برای بسیاری از خرگوشها لذتبخش است و آنها به عنوان بخشی از سالمترین برنامه غذایی خرگوشها مطرح شده اند.
مترجم:bita.b.m
منبع:petpeopleplace
فیبر چیست؟
فیبر ماده غذایی است که غیر قابل هضم بوده و در پوسته گیاهان وجود دارد.
فیبر نوعی کربو هیدرا ت است که عمل گوارش را تسهیل می کند.
فیبر باعث می شود غذا بیشتر جویده شود و سرعت غذا خوردن کاهش یابد.
فیبر باعث لذیذ تر شدن غذا می شود.
فیبر با تاثیری که روی کندی گوارش می گذارد باعث می شود شکر غذا دیرتر وارد خون شود.
غذا های حاوی فیبر:
نان گندم کامل
غلات و حبوبات
میوه ها
سبزیجات
آجیل ها
رژیم حاوی فیبر زیاد باید همراه با نوشیدن 8 لیوان آب باشد.
**********
غذاهایی که فیبر بالایی دارند سرشاراز مواد مغذی هستند و کالری کمتری هم دارند.
یعنی ترکیبی فوق العاده از مواد مغذی که درعین حال باعث کاهش وزن نیز می شود.
. فیبر،هورمونهای کنترل کننده ی اشتها را آزاد می کند تا به کاهش وزن کمک کنند.
علاوه بر آن،هر دو نوع فیبر محلول و غیر محلول به کنترل قند خون کمک می کنند.
نوع محلول آن در آب حل می شود و در طول هضم غذا مانند یک ژله ضخیم باقی می ماند که می تواند باعث جذب کند کربوهیدرات و گلوکز در روده بشود .
نوع غیر محلول آن غیر قابل حل در آب است . به صورت جامد باقی می ماند و در طول هضم غذا سریع حرکت می کند بنابراین روده فرصت کمی برای جذب کربوهیدرات دارد و قند خون ثابت می ماند.
منابع غذایی فیبر :
نان و غلات سبوس دار،برنج سبوس دار،آرد و سبوس جو دو سر ، سیب ، گلابی ، مرکبات ، هویج ، لوبیا و کنگر فرنگی .
منبع:سیمرغ ..با تلخیص
رنگ غیر طبیعی ادرار در خرگوشها
ما در حال حاضر یک خرگوش ماده کوتوله عقیم نشده 2 ساله داریم.ادرار اون نارنجی خیلی تیره بوده و اخیرا هم تیره تر شده است،تقریبا شبیه خون.اون سالم به نظر میرسد.
آیا این خون،و چیزی که در اون هست مربوط به عقیم نشدن اوست؟یا اون بیمار است؟
جواب:
ادرار خرگوشها رنگ های متفاوتی از زرد روشن تا قرمز تیره دارد.و این معمولا دلیلی برای نگرانی ندارد،مگر اینکه علائم دیگری همچون :فشار هنگام ادرار کردن یا از دست دادن اشتها هم در او دیده شود.
مرقب باشید و نسبت به علائم دیگر هشیار باشید،چون ممکن است است این علائم برای خرگوشتان ایجاد مشکل کند.
اگر شما درباره این علائم تردید دارید،یا فکر میکنید که میتوانید اثری از خون را در ادرار او ببینید،لطفا با دامپزشک مشورت کنید.
مترجم:bita.b.m
منبع:petpeopleplace
_________________
سستی گوش در بچه خرگوشها(ترجمه)
سستی گوش در بچه خرگوشها
سوال:
ما 3 بچه خرگوش داریم.دیروز،در یکی از بچه خرگوشها گوش آویخته یا سستی گوش دیدم.(یکی از گوشهایش طبق عادت همیشگی بالا نمانده بود.به جز در مواردی که پسر کوچکم با آن بازی میکرد و در گوشش آواز میخواند همچین موردی تاکنون اتفاق نیفتاده بود).آیا خرگوش ما مشکلی دارد؟
جواب:
اگر شما این بچه خرگوش را خریده اید (و آنها را از پرورش خرگوشهای دیگر تولید نکرده اید)،ممکن است شما واقعا نژاد او را نمیدانید یا خیلی کم در مورد نژاد او اطلاع دارید.
اگر آنها دارای گوشهای آویخته خرگوشی (مانند نژاد خرگوشهای هلندی)هستند،گوشهای آنها همزمان با بالا تر رفتن سنشان شروع به آویخته شدن میکنند(آنها با گوشهای آویخته به دنیا نمی آیند).اگر آنها از نژا گوش آویخته ها هستند،هر یک از گوشهای آنها بطور جداگانه آویخته میشوند و منحصر به خود خرگوش در زمان خاصی است،اما کلا هر گوش حدود 5 هفته طول میکشد و بطور کامل در مدت 10 هفته هر دو گوش آویخته میشود.
اگر خرگوش از نژد مخلوط است ،این امکان وجود دارد که فقط یکی از گوشها و یا هر دو گوش خرگوش آویخته شوند.
همچنین این امر غیر معمولی برای خرگوشها نیست که یک گوش آویخته داشته باشند،احتمال دارد که در اثر ضعیف پودن پایه و قاعده گوشها،نمیتوانند وزن تمام گوش را تحمل کنند.
بعید به نظر میرسد که به خاطر مشکلات بهداشتی باشد و اغلب به عنوان یک مشخصه بسیار زیبا در نظر گرفته میشود.
مترجم:bita.b.m
منبع:petpeopleplace
______________
علت کم شدن وزن در خرگوشها(ترجمه)
علت کم شدن وزن در خرگوشها
سوال:
با وجود اینکه خرگوش من اشتهای خوبی دارد(نژاد کوتوله گوش آویخته) ولی مقدار زیادی از وزنش را از دست اده است.رفتار او تغییری نکرده است.دامپزشک هم دندانهای او را چک کرده و آنها را تائید کرده است.
در واقع شایع ترین علت وزن کم کردن در خرگوشها دندانهای آنهاست،پس دامپزشک شما به درستی دندانهای او را بررسی کرد است.
علت دیگر میتواند مربوط به عفونت های انگلی باشد.نوع شدیدی از عفونت های باکتریایی؛Tyzzer ها هستند؛که باعث :
- تصلب شرائین
- بیماری عروق خونی
- وجود دسته های مو در معده به علت تمیز کردن بیش از حد مو
میشوند.
اینکه خرگوشتان را بطور منظم وزن کنید تا ببینید وزنش کم شده یا نه و در مورد اینکه غذای کافی میخورد یا نه فکر کنید،بسیار کار خوبی است.
برای مثال ،آیا بیش از یک خرگوش نگه میدارید؟اگر اینطور است،آیا آنها همدیگر را اذیت نمیکنند؟یا یکی حق دیگیر را نیخورد یا قلدری نمیکند؟
شما همچنین باید خرگوشتان را در مورد اینکه در محدوده وزن طبیعی خود برای تولید مثل قرار دارد یا نه بررسی کنید.
من از شما میخواهم که با دامپزشک خرگوشتان تماس بگیرید و با او در مورد وزن خرگوشتان مشاوره کنید،به خصوص اگر خرگوشتان کماکان در حال وزن کم کردن است.
ممکن است که لازم باشد دامپزشک دوباره خرگوشتان را معاینه کند.
مترجم:bita.b.m
منبع:petpeopleplace
__________________
آموزش ادرار و دفع به خرگوش (ترجمه)
خرگوش ها موجودات بسیار باهوش و حیوانات خانگی فوق العاده ای برای افراد هستند.اگر شما منابع تمرین ادرار را فراهم کنید و آموزشی صحیح را انجام دهید، خرگوشتان به احتمال زیاد خود را به انجام دادن تمریناتش عادت میدهد.خرگوش های بالغ استعداد بیشتری در یاد گیری این تمرینات دارند.شما برای اینکار میتوانید از یک ظرف پلاستیکی بزرگ استفاده کنید.این ظرف باید به اندازه کافی عمیق باشد و حیوان بتواند براحتی به آن داخل و از آن خارج شود.برای کف پوش آن میتوانید از روزنامه و یا یونجه استفاده کنید.
قدم اول : در محوطه ی کوچک و بسته ای به همراه خرگوشتان بنشینید.ظرف را در گوشه ای از اتاق قرار بدهید.
قدم دوم : مشتی یونجه در ظرف بریزید.خرگوش ها دوست دارند که حین استفاده از ظرف مقداری یونجه بجوند.
قدم سوم : یک دستمال کاغذی را با ادرار حیوان مرطوب کنید و سپس دستمال را در ظرف قرار دهید.
قدم چهارم : خرگوش را درون ظرف قرار دهید و به او اجازه ی بو کردن دستمال را بدهید.در این حین بگویید : جیش " اسم خرگوش" جیش!
قدم پنجم : خرگوش را آزاد بگذارید که اگر خواست از ظرف بیرون بیاید.
قدم ششم : مقداری از مدفوع حیوان را بردارید و سپس دوباره خرگوش را درون ظرفش قرار بدهید.
قدم هفتم : مدفوع حیوان را زیر بینی اش قرار داده و عبارتی مانند عبارتی را که برای ادرار وی به کار بردید،استفاده کنید.
قدم هشتم : خرگوش را آزاد بگذارید.
قدم نهم : این تمرینات را در زمان معینی در روز به مدت چند وقت ادامه دهید.این کار باید تا زمانی که از خرگوش اطمینان حاصل کردید ادامه داشته باشد.
قدم دهم : پس از یادگیری،به خرگوش جایزه دهید.
بهترین برنامه غذایی سبزیجات برای خرگوشها
سوال:
آیا خرگوش من میتواند تربچه بخورد؟
جواب:
سبزیجات برای سلامتی خرگوش ضروری هستند و روزانه حداقل 2 پیمانه سبزیجات از 3 نوع مختلف نسبت به هر 3 کیلو وزن بدن خرگوش باید تغذیه شود.
انواع مختلفی از سبزیجات در سلامتی خرگوش نقش دارند،و بهتر است این سبزیجات ترکیبی باشد از سبزیجات سبزتیره و یک سبزی ریشه ای(ریشه دار).
ثابت نگهداشتن رژیم غذایی خرگوش در دانه ها یا ریواس یا ریوند چینی میتواند باعث ایجاد بیماری در خرگوش شود.
به علاوه بهترین گزینه ها برای انتخاب،سبزیجاتی است که دارای ویتامین بالا،بخصوص ویتامین A هستند.
برای مطمئن شدن از اینکه خرگوش میتواند سبزیجات خاصی را بخورد،باید یک سبزی را در یک زمان خاص به غذای او اضافه کنید.
اگر خرگوش هر گونه واکنشی مبنی بر اذیت شدنش را نشان دهد،از قبیل شل شدن مدفوع،باید بلافاصله استفاده از سریجات جدید را متوقف کرد.
قسمت های بالایی تربچه(مانند برگها و ساقه) واقعا برای بسیاری از خرگوشها لذتبخش است و آنها به عنوان بخشی از سالمترین برنامه غذایی خرگوشها مطرح شده اند.
مترجم:bita.b.m
منبع:petpeopleplace
سستی گوش در بچه خرگوشها
سوال:
ما 3 بچه خرگوش داریم.دیروز،در یکی از بچه خرگوشها گوش آویخته یا سستی گوش دیدم.(یکی از گوشهایش طبق عادت همیشگی بالا نمانده بود.به جز در مواردی که پسر کوچکم با آن بازی میکرد و در گوشش آواز میخواند همچین موردی تاکنون اتفاق نیفتاده بود).آیا خرگوش ما مشکلی دارد؟
جواب:
اگر شما این بچه خرگوش را خریده اید (و آنها را از پرورش خرگوشهای دیگر تولید نکرده اید)،ممکن است شما واقعا نژاد او را نمیدانید یا خیلی کم در مورد نژاد او اطلاع دارید.
اگر آنها دارای گوشهای آویخته خرگوشی (مانند نژاد خرگوشهای هلندی)هستند،گوشهای آنها همزمان با بالا تر رفتن سنشان شروع به آویخته شدن میکنند(آنها با گوشهای آویخته به دنیا نمی آیند).اگر آنها از نژا گوش آویخته ها هستند،هر یک از گوشهای آنها بطور جداگانه آویخته میشوند و منحصر به خود خرگوش در زمان خاصی است،اما کلا هر گوش حدود 5 هفته طول میکشد و بطور کامل در مدت 10 هفته هر دو گوش آویخته میشود.
اگر خرگوش از نژد مخلوط است ،این امکان وجود دارد که فقط یکی از گوشها و یا هر دو گوش خرگوش آویخته شوند.
همچنین این امر غیر معمولی برای خرگوشها نیست که یک گوش آویخته داشته باشند،احتمال دارد که در اثر ضعیف پودن پایه و قاعده گوشها،نمیتوانند وزن تمام گوش را تحمل کنند.
بعید به نظر میرسد که به خاطر مشکلات بهداشتی باشد و اغلب به عنوان یک مشخصه بسیار زیبا در نظر گرفته میشود.
مترجم:bita.b.m
منبع:petpeopleplace
_________________تغذیه خرگوشها
تغذیه مهمترین جنبه نگهداری خرگوشهاست.در اینجا برخی از پرسش های متداول در مورد تغذیه خرگوش ها را بررسی میکنیم.
تغذیه صحیح چقدر مهم است؟
این قانون بهداشت و رفاه عمومی برای خرگوش شماست.بیشتر مبتدیانی که از خرگوش نگهداری میکنند بیش از حد به خرگوش غذا میدهند،و آنها را بیمار میکنند.
به غیر از خرگوشهای باردار،بیشتر خرگوشها باید فقط یکبار در روز تغذیه شوند.
اگر شما در طول روز در یک زمان مشخص به خرگوشتان غذا دهید،خرگوش شما به زودی به این ساعت عادت خواهد کرد و برایش امری عادی خواهد شد و بنابراین هر روز در همان ساعت منتظر غذایش میشود.
مترجم:bita.b.m
==فرمان 'بیا' برای خرگوش==
==فرمان 'بیا' برای خرگوش==
آموزش فرمان بیا بخ خرگوش میتواند راحت باشد.قاعده ی کلی آن صدا کردن خرگوش و در صورت آمدن او تشویق کردنش است.میتوانید برای تشویق از خوراکی مورد علاقه ی خرگوش خود استفاده کنید.
اولین قدم این آموزش استفاده از خوراکی مورد علاقه اش برای جذب او به سمت شما است.
شما میتوانید به خرگوش نزدیک شوید و او را به سمت خود جذب کنید.
در هنگامی که خرگوش به سمت شما میآید اسم او یا فرمان بیا را تکرار کنید و در آخر تشویقی را به او بدهید. بعد از این تمرین میتوانید کم کم فاصله را بیشتر کنید.
بعضی از خرگوش ها سریع تر این آموزش را یاد میگیرند.اگر خرگوش شما مدت بیشتری لازم دارد ناامید نشوید و آموزش را ادامه دهید.
شما میتوانید بلافاصله آموزش را شروع کنید.ممکن است در اول خرگوشتان کمی گیج شود و منظورتان را نفهمد,ولی پس از مدتی متوجه میشود که با آمدن به سمت شما,به او خوراکی خواهید داد.
در ابتدا خرگوش فقط برای خوراکی میآید ولی این فقط شروع است.ولی با وقت گذاشتن برای او رابطه ی شما با خرگوشتان بهتر میشود و او شما را همه جا دنبال میکند.سعی کنید از فرمان کوتاهی استفاده کنید.هرچه فرمان و یا اسم او کوتاه تر باشد خرگوش سریع تر یاد میگیرد.
ترجمه:درسا
_
::برای سلامتی خرگوش او را شانه بزنید::.
.::برای سلامتی خرگوش او را شانه بزنید::.
شاید برای شما تعجب آور باشد که شانه زدن خرگوش به جز زبیا و مرتب کردن او برای حفظ سلامتی او نیز مهم است.این به خاطر این است که خرگوش ها هم مثل گربه ها روزانه با لیسیدن خود را تمییز میکنند و این باعث میشود مقداری از پشم خود را ببلعند.بر عکس گربه ها,خرگوش ها نمیتوانند پشم بلعیده شده را از دهان خود خارج کنند و این پشم از طریق مدفوع از بدن آنها خارج میشود,ولی اگر مقدار پشم بلعیده شده زیاد باشد ممکن است مسدود شدن روده و مرگ حیوان را به دنبال داشته باشد.
در کنار تغذیه ی مناسب شانه زدن پشم خرگوش مبتواند برای جلوگیری از این اتفاق موثر باشد.متوانید در هفته 3 یا 4 بار پشم خرگوش خود را شانه بزنید و اگر خرگوش شما مو بلند است و قصد کوتاه کردن آن را ندارید باید روزانه او را شانه بزنید.
شانه زدن مخصوصا در زمانی که خرگوش شما دوره ی ریزش موی خود را دارد بسیار مهم است.خرگوش ممکن است هر 3 ماه یک بار مقدار زیادی از پشم خود را از دست دهد و حتی امکان دارد کاملا پشم ها یش بریزد.در این دوره باید تا جایی که میتوانید پشم او را شانه بزنیدو دقت کنید که از شانه های مخصوص خرگوش استفاده کنید.
خرگوش ها پوست نازک و بسیار حساسی دارند که به راحتی تحریک میشود.معمولا دو نوع شانه برای خرگوش وجود دارد:1-petting brushes وsilcker brushes.نوع اول لطیف تر هستند و برای خرگوش احساس خوبی ایجاد میکنند و نوع دون از سیم ها محکم تر تشکیل شده است که پشم ها را سریع تر جمع میکند.
اگر خرگوش شما حساس و بداخلاق است یا شما میخواهید با شانه کردن خرگوش خود رابطه ی محکمی با او ایجاد کنید بهتر است از شانه های نوع اول استفاده کنید و اگر خرگوش شما مو بلند است باید از شانه ی نوع دوم استفاده کنید تا موی بیشتری جمع کند.
به هر حال شما باید از شانه زدن خرگوش استفاده کنید و با او بیشتر آشنا شوید.اگر خرگوش شما علاقه ای به شانه زدن ندارد زیاد مفاومت نکنید و سعی کنید با صدای آرام و دادن خوراکی مورد علاقه اش این تجربه را برای او دلپذیر کنید.
ترجمه:درسا
))انتخاب خرگوش سالم و شاداب((0
همیشه سعی کنید خرگوش خود را از پت شاپ های معتبر و یا پرورشدهندگان خرگوش خریداری کنید.هیچ وقت خرگوشی را که زیر 8 هفته سن داشته باشد, خریداری نکنید زیرا برای جدا شدن از مادر زود است.برای مطمئن شدن از سلامتی خرگوش به نکات زیر توجه کنید.
چشم ها:
چشم های خرگوش باید تمییز , شفاف , باز باشند و هیچ ترشحی وجود نداشته باشد.
بینی:
بینی خرگوش باید بدون هیج خشکی و ترشح باشد.
تنفس:
تنفس خرگوش باید صاف و بدون صدا باشد.میتوانید برای گوش دادن به تنفس او سر خود را بر سینه ی خرگوش قرار دهید فقط توجه داشته باشید که او را محکم فشار ندهید.
گوش ها:
درون گوش های خرگوش باید تمییز و بدون ترشحات عجیب باشد.
بدن:
خرگوش ها باید بدن پری داشته باشند و استخوان های پشت آنها نباید معلوم باشد.برای پک کردن این مورد دست خود را بر پشت او گذاشته و در جهت موها بکشید.بدن خرگوش باید پرورده باشد.
پشم:
پشم خرگوش باید تمییز باشد و سالم به نظر آید.دقت کنید که دونه های سفید و پوست جدا شده لابه لابه ی پشم های او نباشد در غیر این صورت ممکن است مشکل انگلی داشته باشد.
دندان ها:
دندان های بالایی خرگوش باید کمی بر زوی دندان پایینی بیافتد و دقت کنید که نشانه ای از پوسیدگی نباشد.
پشت خرگوش:
اطراف مقعد خرگوش باید تمییز باشد و چسبندگی مشاهده نشود.
رفتار:
خرگوش سالم باید متوجه صداها و اتفاقات اطراف خود باشد.اگر خرگوش در گوشه ای کز کرده باشد ممکن است در استرس یا مریض باشد.پس چند دقیقه را صرف نگاه کردن خرگوش کنید.
ترجمه:درسا
مشکل جویدن وسایل توسط خرگوش
چویدن وسایل توسط خرگوش یک مشکل بزرگ است.خرگوش ها میتوانند خسارت زیادی به وسایل خانه بزنند.
خرگوش ها دلایل زیادی برای علاقه ی خود به جویدن وسایل خانه دارند.دندان خرگوش ها مثل دندان انسان ها نیست.دندان های خرگوش ها همیشه رشد میکند برای همین آنها نیاز دارن از دندان های خود استفاده کنند.خرگوش ها برای جویدن لبه های فرش,سیم های برق,سیم های تلفن,پایه های چوبی و وسایل دیگر معروف اند.
نباید اچازه بدهید که خرگوشتان سیم های برق را بجود.جویدن سیم های برق میتواند برای خرگوش و حتی شما خطرناک باشد.خرگوش با جویدن سیم های برق میتواند خانه ی شما را آتش بزند.اگر خرگوش خود را داخل خانه نگهداری میکنید میتواند مشکل بزرگی باشد.در این صورت بایدرفت و آمد خرگوش خود را به چند اتاق محدود بکنید.
دقت کنید که این اتاق ها باید برای خرگوش آماده شود تا به او صدمه ای نرسد.خرگوش ها دوست دارند جاهای جدید را بگردند و به گوشه ها سرک بکشند.اتاق را طوری آماده کنید که خرگوشتان نتواند در جایی گیر کند.مطمئن باشید که سم و گیاهان سمی در دسترس او نباشد.هیچ وقت خرگوش خود را بدون سرپرست تنها نگذارید.میتوانید پایه های چوبی را با کیسه های پلاستیکی بپوشانید.
خرگوش شما به جویدن نیاز دارد و برای جلوگیری از صدمه رسیدن به وسایل میتوانید اسباب بازی های مخصوص برای آن ها تهییه کنید.خرگوش ها برای سلامت دندان های خود نیاز به جویدن دارند.
تهییه ی این اسباب بازی ها از صدمه رسیدن به وسایل خانه و خرگوش جلوگیری میکند.
رسیدگی به دندان های خرگوش
خرگوش ها مانند گربه ها سگها و انسانها دو دسته دندان دارند.دسته ی اول دندان های شیریست که در سنین پایین میریزد و دندان های دائمی جای آنها در می آید.در خرگوش ها دندان های شیری را به ندرت میتوان مشاهده کرد چون معمولا قبل ار تولد و یا مدت کوتاهی پس از آن میریزند.بر خلاف دندانهای گربه ها و سگ ها,دندان های خرگوش ها دائما رشد میکنند.
تغذیه ی مناسب در سلامتی دندان خرگوش تاثیر زیادی دارد.تغذیه یی که از لحاظ جویدنی برای خرگوش ها مناسب نباشد باعث میشود دندانها بلند شود و میتواند برای خرگوش درد و ترشح بیش از اندازه ی بزاق دهان ایجاد کند یا مشکلات دیگری مثل بسته نشدن دهان و بی میلی خرگوش را به همراه داشته باشد.
در بعضی از نژاد ها رشد دندان های عقبی میتواند باعث کشیدگی و رشد ریشه های دندان در لثه شود و اگر این اتفاق در دندان های بالایی بیوفتد ممکن است ریشه های رشد کرده به چشم های خرگوش نزدیک شود.
درمان این مسئله دشوار و محدود است برای همین پیشگیری مناسب تر است.تغذیه ی خرگوش باید مناسب باشد و دندان ها ی او باید توسط دامپزشک چک شود تا در صورت مشاهده ی تغییر درمان شود.اگر خرگوش شما کم اشتها بود ,بزاق او افزایش پیدا کرده بود,دردی در قسمت دهان داشت و در دندان های او تغییر عجیبی مشاهده کردید حتما به دامپزشک مراجعه کنید.
در صورت مراجعه ی به موقع به دامپزشک از مشکلات دیگر جلوگیری میشود.
ترجمه:درسا
(به کودک خود مراقبت از خرگوش را یاد دهید)
به کودک خود مراقبت از خرگوش را یاد دهید
کودکان حیوان ها کوچک و نرم و ناز را دوست دارند.مشکل اینجاست که خرگوش ها به هر کسی اجازه نمی دهند که به آها دست بزنند.آموزش نحوه ی صیح رفتار و رسیدگی به خرگوش هم برای کودک و هم برای خرگوش لذت بخش است.
خرگوش ها موجودات اجتناعی هستند.خرگوش ها در طبیعت در گروه زندگی میکنند و از برقراری ارتباط با انسان ها لذت میبرند...وقتی که با آنها درست رفتار شود.خرگوش ها با انسان ها فرق دارند و به همین طور به چیز های متفاوتی علاقه دارند.آنها دوست ندارند که از زمین فاصله داشته باشند و در دست نگه داشته شوند.آنها دوست ندارند که هر ساعتی بازی کنند. بعضی اوقات خرگوش ها دوست دارند آرامش داشته باشند و استراحت کنند.
وقتی کودکان حیوان جدیدی میخرند دوست دارند که تمام وقت با او بازی کنند.خرگوش دوست ندارد همیشه بازی کند و ممکن است کودک را گاز بگیرد و یا چنگ بزند و اگر کودک او را بندازد به خرگوش هم صدمه وارد میشود.خرگوش ها حساس اند و دست و پاهای آنها به سادگی میشکند.
محیطی که خرگوش را در آن قرار میدهید هم مهم است.بینی خرگوش ها بسیار حساس است و آنها همیشه در حال بو کشیدن هستند.عطر ها برای بینی آنها قوی است و آنها از بوی عطر خوششان نمیآید.گوش های خرگوش هم به صداهای بلند حساس است و نباید در معرض موسیقی های بلند قرار بگیرند.
کودکان بایند بفهمند که طرز رفتار با خرگوش با رفتار با سگ و گربه متفاوت است و حرکت های سریع به جای به هیجان آوردن او,خرگوش را میترساند.
ترجمه:درسا
|
نحوه ی تعیین جنسیت خرگوش
تعیین جنسیت در خرگوش ها امری مهم است.مخصوصا اگر یک جفت (یا بیشتر) خرگوش خریداری کرده اید.اگر خرگوش هایتان جوان هستند، باید تا رسیدن به دوره ی سه ماهگی آنها را جدا نگه داشت.
برای شروع بهتر است به مسائل اولیه بپردازیم : به کدام قسمت بدن حیوان نگاه بی اندازیم؟
اگر شما خرگوشتان را روی پشتش بخوابانید و به قسمت پایینی بدنش ، مابین دو پای عقبی اش و نزدیک دم نگاه کنید،دو سوراخ در آن ناحیه قابل مشاهده است.(گاهی اوقات براحتی دیده نمیشوند)
برای باز کردن این ناحیه، شما باید انگشتان خود را به آرامی در اطراف آنها قرار داده و آنها را از هم باز کنید :
|
|
قسمت پایینی که نزدیک دم قرار دارد مقعد است و قسمت بالایی که مورد بررسی ما قرار خواهد گرفت اندام تناسلی است.
خرگوش های نر
بیضه ها در خرگوش های نر در بین 9 تا 20 هفتگی نمایان میشوند.بهترین کار برای تشخیص جنسیت خرگوش نر پیدا کردن بیضه هایش است.آنها در جایی نزدیک آلت تناسلی و در کنار پاها قرار دارند.بیضه ها اغلب توسط موهای حیوان پوشیده شده اند.در این حالت شما باید با دست خود موها را کنار بزنید.
اگر خرگوش شما جوان یا اخته شده است، شما نیاز به بررسی آلت تناسلی دارید.برای این کار، انگشتهای خود را اطراف آن قرار داده و فشار ملایمی را به اطرافش وارد آورید.اندامی که خارج میشود را بررسی کنید.در اکثر مواقع این آلت تناسلی است که به سرعت خارج میشود.
در سایر موارد، که ممکن است آلت تناسلی نمایان نشود، شما اندامی لوله ای شکل که سواخی در قسمت نوک خود دارد را میبینید. این هم نشانه ای از نر بودن حیوان شماست.
خرگوش های ماده
برای تعیین جنسیت خرگوش های ماده لازم است که شما مراحل قبل را تکرار کنید.انگشتان خود را در اطراف ناحیه تناسلی گذاشته و فشار ملایمی وارد کنید.ماده ها از طریق داشتن شکافی در ناحیه ی بیرون آمده شناسایی میشوند.رنگ این ناحیه قرمز یا صورتی رنگ است.
<<<همه چیز در مورد خرگوش(ترجمه)>>>>>
چگونه یه خرگوش را انتخاب کنیم ؟
وقتیکه میخواهی یک خرگوش را انتخاب کنید ،جستجو دنبال چیز های ساده میتواند کمک کند که حیوان جدید شما یک خرگوش سالم باشد .
نکاتی برای چگونه انتخاب کردن :
1-به حالت کلی بدن نگاه کنید –خرگوش نباید به طور غیر معمولی چاق یا خیلی لاغر یا دارای پوستی ورم کرده باشد .
2-خز خرگوش باید مرتب و اراسته باشد و بدون لختی و زخم باشد . خاکی که در ان دستشویی کرده است را چک کنید این ممکن است نشان دهنده این باشد که اسهال دارد یا مشکلی وجود ندارد .
3-به گوشهایش نگاه کنید ،انها باید صورتی باشند و قرمز بودن نشان دهنده بیماری است و برامدگی نداشته و صاف باشند . گوش هایی که از یک طرف اویخته یا چسبیده باشند نشان دهنده بیماری خرگوش است .
4- چشم ها باید براق و بدون ترشح باشند .خز دور چشم را بررسی کنید برای اینکه باید نشان دهنده رطوبت و اشک هستند .
5-بینی را چک کنید –بینی باید بدون ترشحات باشد .
6- سعی کنید که به دندان های هرگوش نگاه کنید ،انها نباید بسیار بلند و دارای رشد بی رویه باشند و باید رشد متعادلی داشته باشند .همچین چک کنید که خز زیر چانه خیس است یا نه .
قسمت 2
7-دم خرگوش را ارام نگه دارید ،او باید دردی حس نکند و اگه تکان خورد یا جیغ زد نشانه درد است و این خرگوش بیمار می باشد .
8-ناحیه حرکت خرگوش را نگاه کنید –این باید بدون لنگ زدن ،سختی و بی میلی باشد .
9- به محیط اطراف خرگوش نگاه کنید –خرگوش باید تمیز باشد و در محیط بدون ازدحام نگهداری شود – اینها باعث کاهش استرس و ناخوشی میشود .
10-نگاه کنید که واکنش خرگوش در برابر مردم چگونه است – چیز معمولی در هنگام بلند کردن خرگوش نسبتا باید ارام و دستی باشد .
1-اگرچه بچه خر گوش ها بامزه هستند ،خرگوش ها بالغ بسیار زیاد یافت شده و خرگوش های بالغ نیاز بیشتری به خانه دارند ،
پس بنابراین در ملاقاب با یک کسی که خرگوش را بد نگه میدارد خرگوش را ازاد کرده و به خوبی از او نگهداری کنید .
2-اگر از یک پرورش دهنده یا رام کنند حیو.انات خرگوش را میخرید با مراجعه به دامپزشکی از سلامتش مطمئن شوید
مترجم :پارنیا.خ
دستشویی خرگوش
جعبه :
برای جعبه دستشویی،جعبه دستشویی گربه بهترین کار را انجام میدهد اگر چه جعبه های کوچک را میتوانید برای خرگوش استفاده کنید اما فقط برای خرگوش های کوچک کارایی دارد .
اگر خرگوش شما علاقه به برگرداندن از کنار ظرف دارد یا در کنار ان دستشویی میکند یک مقدار خلاقیت لازم است .
سرپوش گذاشتم برای ظرف دستشویی گربه بسیارمناسب است ،یا یک دستشویی سنگیت تر انتخاب کنید .
دستشویی در سایز بزگ میتواند حتی برای خرگوش های کوچک هم کارامد باشد و وزنش باعث میشود که دستشویی بر نگردد.
اگر خرگوشتان سعی بر برگداندن یک دستشویی میکندشمادستشویی سنگین تر ی برایش تهیه کنید .
برای شروع ،خرگوش را در محلی گذاشته و بر کارش نظارت کنید . هر جا که خرگوش شما شروع به ادرار و مدفوع کردن را انتخاب کنید ،در غیر این صورت کار شما بسیار مشکل میشود ،در ابتدا خرگوش را در قفس خود نگه دارید ابتدا با یک ظرف محدود دریک فضای محدود شروع کنید .
_
هرجا که خرگوش دستشویی کرده است را ضدعفونی کنید تا خرگوش ظرف دستشویی را انتخاب کند یا اینکه گوشه دیگری از قفس را انتخاب کند .
اگر این مورد را دیدید ،توالت را جا به جا کنید و در جایی قرار دهید که خرگوش انجا را میپسندد.
توالت را در جایی قرار دهید که خرگوش هم ترجیح بدهد هم از لحاظ شما جای مناسبی باشد هر دو این ها ضروری هستند و باید رعایت شوند .
اولین بار که خرگوش شما از ظرف دستشویی خود استفاده کرد ،ان ناحیه را قبول کنید و خرگوش را به همان ناحیه محدود کنید . و در ظرف دستشویی خرگوش اسباب بازی مورد علاقه اش را در ظرف دستشویی قرار دهید .
علائم ادرار و مدفوع خرگوش را در محل مشاهده کنید (معمولا در پشت دم کمی علامت برجا میماند ).خرگوش شما در چند جا دستشویی میکند سعی کنید این تعداد جاها را محدود به یک مکان کنید . اگر خرگوش شما از جعبه دستشویی استفاده کرد به او یک تشویقی بدهید .
__________________
وقتی که اتفاق افتاد ، شما خرگوش را محود به یک جای دستشویی کردید .
خرگوش شما کاملا نمیتواند به دستشویی کردن در ظرف عادت کند و ممکن است گاهی اوقات اینکار را در مکان دیگری انجام دهد .
اگر شما خرگوش خود را به طور ارام به عادت کردن به دستشویی در ظرف دستشویی میکنید فورا یاد میگیرد .
اما اگر شما قصد دارید خرگوش ادرار خود را هم در ظرف بکند کمی باید بیشتر صبر و تحمل داشته باشید و فقط تمیز کنید و به خرگوش خود نگاه کنید که در دفعه بعدی که در کجا دستشویی میکند .
جعبه دستشویی را قبل از رفتن خرگوش به مکان مورد نظر انتقال دهید ،انتقال ظرف دستشویی هر 10 دقیقه یکبار در زمان بازی میتواند بسیار بسیار مفید واقع شود .
هر زمانی ،که خرگوش خواهان افزایش تمایل به دستشویی کردن است و میخواهد بیشتر از دستشویی استفاده کند به او غذاهایی که دوست دارد بدهید و مکان خرگوش را وسیع تر کنید .
__________________
شما باید از بیش از یک جعبه استفاده کنید تا خرگوش یکی را از بین جعبه ها بپذیرد و انتخاب کند.
دوباره ،اگر خرگوش شما یک محوطه بیرون از مکان دستشویی در اتاق را برای دستشویی خود انتخاب کرد جعبه را حرکت دهید در انجا قرار بدهید .
سعی کنید ان چیزی را که خوگوش طبیعتا میپسندد تا انجام دهد را انجام دهید . ،اما اگر مکانی که خرگوش انتخاب کرده است مکان بد وناجوری است میتوانید مدتی در انجا قرار دهید و سپس جای ان را عوض کنید .
برخی اوقات ظرف غذا را به عنوان ظرف دستشویی انتخاب میکند همان ظرف را برای اینکار بگذارید .
بیشتر مواقع سریعا خرگوش یاد میگیرد ،اما برخی اوقات این یاد گیری به طوول میانجامد و صبر و حوصله زیادی می طلبد .
__________________
_*