محمد باقر قالیباف که به دعوت شهردار تبریز به منظور شرکت در همایش سومین مرحله سراسری سواد IT به این شهر سفر کرده بود، طی سخنانی در این همایش با تاکید بر ضرورت موضوع فناوری اطلاعات و ICT در زندگی تمام انسانها، اظهار داشت: ICT نقش بی بدیلی به دنبال دارد که در کشور ما نه تنها یک اولویت بلکه یک ضرورت است.
وی افزود: در این میان فرصتهای تاریخی که در طول دهههای گذشته برای پیشرفت کشور به دست آمد را از دست دادیم اما امروز فناوری اطلاعات برای یک بار دیگر این فرصت را برای دولتمردان فراهم کرده است تا حرکت رو به جلو را آغاز کرده و تمام گذشته خود را در خط دیجیتالی صفر کنند.
شهردار تهران گفت: اخیرHq توسط بانک شهر به این نتیجه رسیدهایم که کیف پول را در شبکه شهرداری تعریف کنیم و در موضوع حمل و نفل، مردم بتوانند کارت شهروندی را دریافت کرده و در شهرهای مختلف از جمله تبریز، اصفهان؛ شیراز و تهران از تاکسی و اتوبوس استفاده کنند؛ به این ترتیب شبکه حمل و نقل در سطح کشور یکپارچه می شود و در استان ها نیز یکپارچگی اتفاق میافتد.
وی خاطرنشان ساخت: همه مدیران باید بدانند که اگر از این فضای دیجیتالی عقب افتادند، جبران کردن آن برای نسل های بعدی امکانپذیر نیست؛ بنابراین توجه به این موضوع یک ضرورت است نه یک اولویت چرا که محیط های شهری و جوامع شهری به طریق اولی به فناوری اطلاعات نیازمندند.
قالیباف تصریح کرد: حتی اگر امروز مردم و ما مسئولان در یک نظام اسلامی باورها و خواستههایی داریم، باید بررسی کرد که برای حکومت خوب چه شاخصهایی را تعریف میکنیم؛ جامعه خوب را جامعهای میدانیم که در آن کرامت انسانی و عدالت برقرار باشد و همچنین رانتخواری و فساد اداری وجود نداشته باشد. همچنین در جامعه خوب باید اسراف نکنیم، صرفه جویی در بعد وقت و اقتصادی داشته باشیم.
وی با تاکید بر اینکه «یک مدیر در سازمان زیر مجموعه خود به دنبال مدیریت درست و دقیق است»، عنوان داشت: هنگامی که هر کدام از مشخصههای یک سازمان، اداره، شهرداری و دولت خوب را بررسی کنیم، شاهد هستیم که حوزه فناوری اطلاعات به عنوان یک ابزار، سیستم و تکنولوژی به تمام معنی میتواند در خدمت همه این اهداف باشد و این موضوع از توقعات مدیران و مردم است.
شهردار تهران با بیان این نکته که امروز نسبت به دورههای قبلی مقاومتهای نسبت به توسعه فناوری اطلاعات بسیار کم شده است، تصریح کرد: هنگامی که در نیروی انتظامی تصمیم گرفتم روش سنتی صدور گذرنامه را تغییر دهم، از مدیران رده یک تا آخرین رده با این امر مخالفت کردند.
وی ادامه داد: اما به دلیل اینکه احساس داشتم که چنین سامانهای در جهت مبارزه با رانتخواری و فساد اداری ضروری است، آن را اجرا کردیم در حالی که پیش از آن در اداره گذرنامه سیر طولانی و سختی برای دریافت گذرنامه وجود داشت و در راهنمایی و رانندگی نیز به منظور صدور گواهینامه، مراجعه و ازدحام مردم زیاد بود اما به خوبی پاسخگویی نمی شد.
قالیباف افزود: در آن برهه در زمینه استفاده از فناوری اطلاعات نگاههای متفاوتی وجود داشت اما در یک بخش به عنوان بخش حاکمیتی، باید بسترهای لازم، سخت افزار و شبکه مورد نیاز را ایجاد کنیم؛ از سوی دیگر مردم نیز باید فرهنگ آن را پیدا کنند که شبکه الکترونیکی از یک طرف و دولت الکترونیکی از سوی دیگر بتوانند حرکت بزرگی را ایجاد کنند.
وی یادآور شد: اگر امروز شهرداری تهران نسبت به سایر شهرداریهای دنیا در زمینه فناوری اطلاعات عقب است، به همین منظور از ابتدای کار در شهرداری تهران موضوع اسمارت سیتی را در دستور کار قرار داده ایم و امروز 3 سال متوالی است که شهرداری تهران در میان تمام سازمان های دولتی و غیر دولتی رتبه نخست را کسب می کند؛ اما با این وجود به عنوان شهردار تهران خجالت می کشم که بگویم این وضعیت، ظرفیت فناوری اطلاعات تهران نسبت به شهر سئول چگونه است.
شهردار تهران همچنین عنوان داشت : افتخار نیست که موضوعی را در شهر تهران با 10 سال پیش مقایسه کنیم، توقع جوانان ما این است که وقتی وارد مرکز نظام اسلامی میشوند، پایتخت با سئول، کوالالامپور در یک تراز باشد.
وی با تاکید بر اینکه «در این مسیر عقب هستیم و بسیاری از فرصت ها را از دست دادهایم، تاکید کرد: این وضعیت در شان مردم و کشور اسلامی نیست.قالیباف اظهار داشت: زمانی که کارم را در شهرداری تهران شروع کردم، نامهها را به صورت بستهای به دفتر من میرساندند و بسته نامهها را نیز با طناب میبستند، اما در آن زمان احساس کردم که اگر تسلیم این وضعیت شده و کار خود را این گونه آغاز کنم، در واقع تسلیم فرهنگ کهنه و قدیمی سازمان شهردایها شدهام و هرگز به سمت خلاقیت نمیروم؛ این مقاومت تا جایی رسید که امروز هیچ نامه دستی در مجموعه شهردای تهران رد و بدل نمیشود مردم نیز میتوانند آخرین وضعیت نامههای خود را مشاهده کنند.
وی با اشاره به نمایش وضعیت درآمد و هزینه شهرداری تهران به صورت آنلاین از طریق وب سایت شهرداری تهران گفت: شفاف سازی سیستم به منظور جلوگیری از رانت و فساد صورت گرفته است؛ ممکن است برخی شهرداری ها به سبک اتوماسیون اداری پروانه صادر کنند اما من سیستم شهرداری و شهرسازی را تحت وب و GIS در آوردهام و بعد از 56 ماه تلاش شبانه روزی تمام طرح جامع و تفصیلی شهر تهران تحت وب قرار گرفته است.
شهردار تهران ادامه داد: به این ترتیب هیچ عنصری در شهرداری تهران نمیتواند یک خط به طرحها و پروندهها اضافه کند؛ البته در این راه با مقاومتهای بسیار زیادی نیز در سازمان روبرو بودم اما این کار انجام شد.
وی یادآور شد: در حال حاضر هر شهروندی که شماره کد نوسازی خود را در سایت شهرداری تهران وارد کند، تمام وضعیت ملک او به نمایش گذاشته میشود، تا جایی که در این مدت کوتاه بیش از 900 هزار نفر که تقریباً 50 درصد از خانوارهای تهرانی را شامل میشود، وارد سیستم شهرداری تهران شده و وضعیت ملک خود در طرح تفصیلی را چک کرده اند؛ این کار جلوی رانت، فساد، ناعدالتی و رابطه بازی را می گیرد.
به گفته قالیباف باید سیستم هوشمند سازی و استفاده از فناوری اطلاعات در زمینه های دیگر همچون آلودگی هوا، کاهش سفرهای درون شهری نیز دنبال شود.وی بیان داشت: در تهران این کار را دنبال میکنیم که بتوانیم سیتی هالها را در شهر راهاندازی کنیم و همه سازمانها در آنجا باشند تا حتی افرادی که هنوز به این قابلیت نرسیده و آموزش ندیدند بتوانند از این بستر استفاده کنند.
شهردار تهران با اشاره به تجهیز شهر تهران به 800 کیلومتر فیبر نوری از سوی شهرداری، گفت: این حجم فیبر نوری مختص شهرداری تهران است که باید گفت وزارت ارتباطات نیز این حجم فیبر نوری را در تهران ندارد، البته این شبکه در اختیار شهروندان قرار می گیرد.
قالیباف با تاکید بر پیگیری موضوع شهروند الکترونیک در شهرداری تهران، عنوان داشت: البته در این مسیر و در حوزه استفاده از کارت بلیتهای اتوبوسرانی، با وجود تلاش های انجام شده هنوز با مشکل روبهرو هستیم.
وی عنوان داشت: اخیراً توسط بانک شهر به این نتیجه رسیدهایم که کیف پول را در شبکه شهرداری تعریف کنیم و در موضوع حمل و نفل، مردم بتواننند کارت شهروندی را دریافت کرده و در شهرهای مختلف از جمله تبریز، اصفهان؛ شیراز و تهران از تاکسی و اتوبوس استفاده کنند؛ به این ترتیب شبکه حمل و نقل در سطح کشور یکپارچه میشود و در استانها نیز یکپارچگی اتفاق میافتد.
قالیباف بر ضرورت فرهنگ سازی به منظور استفاده از شبکه های هوشمند و الکترونیکی تاکید کرد و گفت: در زمینه فرهنگ سازی مقداری عقب هستیم، البته بیشتر جوان های زیر 35 سال به شبکه آشنایی دارند اما باید آموزش های لازم برای سایر افراد صورت پیرد و این موضوع باعث می شود در حوزه اقتصاد، فرهنگ، ارتباطات، ایمنی، عدالت و مبارزه با مفاسد اداری موفق باشیم.
وی با بیان این نکته که « هم اکنون در میان دولتها رتبه خوبی از نظر سلامت اداری نداریم»، تصریح کرد: این امر زیبنده نظام اسلامی نیست؛ بنابراین باید زمینه فساد در سیستم را از بین برده و این فرصت را با استفاده از فناوری به پیش ببریم.
حلقه گمشده امروز کشور ما مدیریت است
شهردار تهران در ادامه با تاکید بر اینکه «حلقه گمشده امروز در کشور ما مدیریت است که آن را به فراموشی سپرده ایم» عنوان کرد: قدرت و ثروت باید در دست افراد رشید قرار گیرد نه افراد سفیه. در این مسیر ابتدا باید در بستر عقلانیت و معنویت حرکت کنیم تا نصرتهای الهی و صبر و توکل معنی پیدا کند اما گاهی میخواهیم با شعار کار را پیش ببریم که این درست نیست.
شهردار تهران که به دعوت شهردار تبریز به منظور شرکت در همایش سومین طرح سراسری سواد IT به شهر تبریز سفر کرده، در حاشیه این مراسم نیز در دیدار با تعدادی از چهرههای فرهنگی و اجتماعی آذربایجان، مهمترین نعمتهای خداوندی را منابع طبیعی و منابع انسانی توصیف کرد و گفت: بر اساس تمام شاخصهای مورد قبول، از نظر منابع انسانی و طبیعی در وضعیت خوبی قرار داریم. در سوی دیگر کشورهای زیادی وجود دارند که منابع ندارند، اما با مدیریت این خلاء را پر میکنند؛ این در حالی است که ما چنین ظرفیتی را داریم اما گاهی به دلیل نبود مدیریت، فرصت ها را به تهدید تبدیل می کنیم.وی خاطر نشان ساخت: 33 سال از پیروزی انقلاب اسلامی میگذرد و به شرطی که چالشهای مهم را با مدیریت حل کنیم، میتوانیم جهش مناسبی داشته باشیم.
وی با بیان اینکه انقلاب یک دورهای تحت عنوان دوران استقرار قرار داشت و در این دوران، یک دهه را پشت سر گذاشتیم، گفت: پس از دهه استقرار، دنیا فهمید که جمهوری اسلامی هست، چرا که از سال 57 تا 68 دنیا قبول نداشت که جمهوری اسلامی باشد و با همه قوا به میدان آمد که جمهوری اسلامی را از بین ببرد؛ هر کدام از حوادثی که اعم از گروهکها، ترور و دفاع مقدس اتفاق افتاد کافی بود تا برای سایر قدرتها اتفاق بیفتد و آن ها حذف شوند.شهردار تهران افزود: در آن شرایط روزهای سختی را گذراندیم اما به دلیل اینکه جوهر و بنای حرکت بر اساس سنتهای الهی بود، این نهضت مستمر باقی ماند.
قالیباف یادآور شد: طبیعی بود که پس از یک دهه فراز و نشیبهای سخت، یک دهه تحت عنوان دوران تثبیت، خودمان را نوسازی و بازسازی کنیم و شرایط را برای حرکت جدی فراهم کنیم اگر یک آسیب شناسی از گذشته داشته باشیم اینکه بگوییم دهه 70 دهه کادرسازی و نوسازی است و نظامی با عنوان جمهوری اسلامی با این گفتمان در صحنه منطقهای و بین المللی حضور دارد و ما نیز در درون، به یک نوسازی، آماده سازی و پیدا کردن تیم کاری در سطوح مختلف اقدام کنیم، این کار لازم بود.وی تصریح کرد: از دهه 80، انقلاب و نظام جمهوری اسلامی باید وارد دوران شکوفایی و کارآمدی خود میشد و حتی برای تحقق همه باورهایی که برای آن انقلاب کرده و شهید دادیم اقدام می کرد.
شهردار تهران به ماجرای تأسیس بسیج 20 میلیونی اشاره کرد و گفت: روزی که بسیج به فرمان حضرت امام (ره) در سال 58 ایجاد شد، هیچ گاه فکر نمیکردیم که جنگ در سال 59 آغاز شود، به همین جهت اصل حضور بسیج در عرصه سازندگی بود و بسیجیان به دنبال آبادانی کشور حرکت می کردند اما طراحی دشمن ما را در صحنه دفاع مقدس قرار داد که صحنه بسیار پر برکتی بود.
وی با بیان اینکه «دفاع مقدس بود که توانست ابعاد انقلاب را باز کره و فرهنگ انقلاب را معرفی کند»، عنوان داشت: ریشه تمام پیشرفتها در حوزه هوافضا، هسته ای، نانو و سلولهای بنیادین دوران دفاع مقدس و فرهنگ دفاع مقدس است.
قالیباف با تاکید بر اینکه « نظام و انقلاب پس از دهه 80 باید در مسیر شکوفایی و کارآمدی خود قرار می گرفت»، گفت: رسالت آن مدیریت جهادی و انقلابی این است که بتواند تعالی و تولید را در عرصه اجتماعی، با تعادل و توازن پیش ببرد و زندگی مادی و معنوی مردم را تامین کند، این موضوع نیازمند تدبیر در حوزه سیاست داخلی و خارجی است.
وی تصریح کرد: گاهی اوقات انسان متحیر میشود که چرا باید برخی سیاستهای ما در دهه شکوفایی و کارآمدی همانی باشد که در دهه 60 دنبال میشد، حتی در حوزه سیاست داخلی احساس میشود که افراد در لوپ شخصی قرار گرفته و بارها امتحان پس دادند اما در آزمون موفق نبودند و همچنان در این چرخه میچرخند.
شهردار تهران همچنین عنوان داشت: هر کسی که نسبت به شهدا، امام، رهبری و حتی استان، شهر و خانواده خود احساس دین میکند باید کمک کند تا امروز که دین اسلام در مسند قدرت قرار گرفته است، این دین را دینی کارآمد نشان دهد که اگر این کار را نکند به امام، شهدا و آب و خاکمان خیانت کرده است.
وی با بیان اینکه نباید تنها به روشهای نظری بسنده کرد، تاکید کرد: امروز کسانی که راه مجاهدت رزمندگان دفاع مقدس را ادامه میدهند، به جای اینکه از انقلاب و اسلام به روش اثباتی دفاع کنند، باید به روش ثبوتی و عینی از انقلاب دفاع کنند.
شهردار تهران تاکید کرد: هنگامی که بحث عدالت مطرح میشود، مردم باید این موضوع را در زندگی و اجتماع خود ببینند نه اینکه تنها حرفش را بشنوند.وی افزود: در این مسیر ابتدا باید در بستر عقلانیت و معنویت حرکت کنیم تا نصرت های الهی و صبر و توکل معنی پیدا کند اما گاهی میخواهیم با شعار کار را پیش ببریم که این درست نیست.
شهردار تهران خاطر نشان ساخت: اسلامی که از علمای بزرگ و امام راحل (ره) فهمیدیم و گفتمانی که امروز مقام معظم رهبری ترسیم کردهاند بر مبنای عقلانیت است، نه اینکه عقل و معنویت را تعطیل کنیم و احساس کنیم با شعار و احساسات میتوان کار را پیش برد.وی همچنین به برشماری مذمتهای بد اخلاقی در مبانی دینی پرداخت و گفت: انسان هیچ گاه از نردبان تهمت، دروغ، ریا و بیعقلی به بام سعادت نمیرسد و این موارد گم گشتههای ما است.
شهردار تهران تاکید کرد : همه باید همت کنند و اگر انقلابی هستیم باید برخی زوائد اضافه ای که در مسیر انقلاب قرار گرفته است را با شجاعت کنار بگذاریم و مسیر نظام را با همان صداقت، خلوص و صفایی که در دهه 60 تحت هدایت رهبری پیش ببریم.قالیباف با ابراز امیدواری مبنی بر اینکه انقلاب را به صورت خالصانه و آگاهانه تحت هدایت مقام معظم رهبری پیش ببریم، گفت: این رسالت بر عهده یکایک ما است که عرصه را خالی نکنیم و نگذاریم انقلاب به دست کسانی که محرم نظام و انقلاب نیستند، بیفتد.
در ابتدای این مراسم با حضور شهردار تهران و شهرهای تبریز، رشت، اردبیل، قائم مقام وزیر بهداشت، معاون وزیر ورزش و جوانان و نماینده مردم تبریز در مجلس شورای اسلامی، از برترین های طرح سراسری سواد IT تقدیر شد.همچنین در حاشیه این همایش، مراسم رونمایی از شناسنامه شهروند الکترونیکی با حضور شهردار تهران رونمایی و باشگاه تجارت الکترونیک ایران نیز افتتاح شد.