فردا: فرهاد مجیدی كاپیتان استقلال كه در دو اردوی قبلی تیم ملی از سوی كارلوس كیروش به تیم ملی دعوت شده بود از فوتبال ملی خداحافظی كرد تا به گفته خودش جا را برای جوانان باز كرده و بلایی كه در دوران جوانی بر سر خود آمده بود بر فوتبالیست های حال حاضر پیش نیاید.
در طول نیم قرن اخیر بازیكنان بزرگی در فوتبال ایران مطرح شده اند و بعد از پایان دوران فوتبالی خود نامی از آنها باقی نماند. از سوی دیگر نیز بازیكنان دیگری بودند كه سال های سال از دوران جوانی تا میانسالی خود را در كنار تیم ملی فوتبال گذرانده و بیش از یكدهه در خدمت فوتبال ملی بوده اند.
در این بین ستاره هایی وجود دارند كه تعداد بازی های ملی آنان نیز زیاد نیست ولی در طول سال های متمادی در كنار فوتبال ملی بوده اند و هیچ گاه دعوت یا عدم دعوت شدنشان گام های استوار آنها را برای خدمت به تیم ملی فوتبال سست نكرد.
خداحافظی كاپیتان موفق استقلال بهانه ای شد تا نام ده نفر از ستارگان نیم قرن اخیر فوتبال كه بیش از یك دهه در تیم ملی فوتبال ایران بازی كرده اند را در لیست ده ساله های ملی قرار دهیم.
فرهاد مجیدی و حقی كه از وی خورده شد
از سوی سرمربی پرتغالی تیم ملی فوتبال كشور بار دیگر به تیمملی دعوت شد. فرهاد مجیدی برای اولین بار در سال76 توسط مایلی كهن حضور در تیمملی را تجربه کرد.
مجیدی جزو نسل جوان زیر 21سال بود که طی سالهای 75 و 76 حضور در تیمهای فوتبال را تجربه کرد. مهدی مهدویکیا، نیما نکیسا، مهرداد میناوند، داریوش یزدانی و فرهاد مجیدی؛ این گروه 5نفره بسیار مستعد بودند که محمد مایلیکهن آنها را به فوتبال ایران معرفی کرد.
البته فرهاد مجیدی، طی 14سال گذشته روزگار باشکوهی را در تیمملی نداشت و طبق نوشته خود در نامه خداحافظی اش روزگار جوانی را زیر سایه بازیكنان سن بالای تیم ملی گذرانده است.
مجیدی، 45بازی ملی دارد. او در 5سال اخیر 6بازی ملی داشته است. 9گل زده ملی دارد و از 45بازی ملیاش، تنها 23بار از ابتدای بازی به میدان رفته است. فرهاد در 45بازی خود 5بار کارت زرد گرفته است. او هیچگاه در بازیهای ملی کارت قرمز دریافت نکرده است.
علی کریمی 13 ساله
علی کریمی مهرماه سال77 در جریان دیدار دوستانه تیمهای ملی فوتبال ایران و کویت برای اولین بار برای تیمملی بازی کرد. کریمی که درحالحاضر از حیث تعداد بازی ملی رتبه دوم را درتمام ادوار فوتبال ایران دارد، صاحب این شانس است که در دوسال آینده به رکورد 150بازی ملی برسد و از این حیث رکورد علی دایی را بشکند.
او در سال2004 مرد سال فوتبال آسیا شد. کریمی در جام ملتهای 2004 آسیا با زدن 5گل عنوان آقای گل رقابتها را به نام خود ثبت کرد. او در تاریخ فوتبال ملی ما با 115بازی بعد از دایی صاحب رتبه دوم است، از حیث گل زده ملی هم با به ثمر رساندن 36گل بعد از دایی و کریم باقری سوم است. کریمی در صورتی كه مانند مجیدی از تیم ملی كناره گیری نكند میتواند تا 2، 3سال دیگر برای تیم ملی فوتبال کشورمان بازی کند.
علی دایی، ركورددار بازی ملی
رکورددار تعداد بازی ملی و گلزده و ملی در فوتبال ماست. او که متولد سال48 است خیلی دیر یعنی در 24سالگی از خردادماه سال72 پیراهن تیم ملی را بر تن کرد. تعداد بازیهای دایی در 3سال اول حضورش در تیمملی به 20دیدار هم نمیرسد، اما از ابتدای سال75 به بعد غوغا کرد.
از آن پس او تقریبا در تمام بازیهای تیم ملی حاضر بود. دایی تا خرداد سال85 یعنی 13سال پیراهن تیمملی را بر تن کرد. در این مدت 149بازی انجام داد و 109گل ملی زد. تعداد گلهای او چه در ایران و چه در دنیا دستنیافتنی است، اما بازیهای او قابلدسترسی است? چنانچه اگر مهدی مهدویکیا مثل او در تمام بازیهای ملی آن سالها حاضر میشد امروز به رکورد 150بازی ملی رسیده بود.
مهدی مهدوی کیا
یکی از بازیکنانی است که با سابقه بالاتر از 10سال حضور ملی، هنوز مشغول بازی است و بدنش در درجات بالایی از آمادگی قرار دارد. مهدی مهدویکیا در آذرماه سال75 زمانی که 19ساله بود برای اولین بار به تیمملی دعوت شد و در دیدار ملی بین 2تیم ایران-عراق، حماسه ملی خود را آغاز کرد.
مهدویکیا، به علت حضور طولانیمدت در بوندسلیگا بازیهای زیادی را در تیمملی فوتبال از دست داد، وگرنه امروز به جای یکصد و 12بازی ملی، رکورد او از 150بازی گذشته بود. مهدویکیا در سال1997 جوان اول آسیا شد. آخرین بازی ملی او در خرداد88 انجام شد یعنی طول مدت حضور او در تیمملی به 13سال نمیرسد.
احمد رضا عابدزاده
بازیکنی که فوتبال ما او را بهترین دروازهبان بعد از انقلاب شکوهمند اسلامی دانسته تا تیرماه سال77 به مدت 12سال و 6ماه ملیپوش بود و اگر مصدومیت گریبانش را نمیگرفت میتوانست حتی تا 40سالگی یعنی 8سال بعد ملیپوش باشد.
کریم باقری؛ ركوردار حضور در تیم ملی
رکورددار حضور در فوتبال ملی است. هیچکس به اندازه او حضور در تیمملی فوتبال را از حیث طول مدتزمان تحربه نکرده است. کریم باقری که در تیمهای باشگاهی تراکتورسازی، کشاورز تهران و پرسپولیس بازی کرده و سال قبل رسما کفشها را در رده ملی آویخت، در جام بینالمللی اکو در سال72 و در ماه خرداد برای اولین بار پیراهن تیمملی را برتن کرد.
باقری در آذرماه سال80، از کسوت ملی کنارهگیری کرد و بعد از 7سال در سال87 به درخواست علی دایی سرمربی وقت تیمملی بار دیگر به تیمملی آمد. در این مقطع 7بازی ملی دیگر انجام داد و 3?گل ملی دیگر زد تا کارنامهاش از 80بازی و 47گل زده ملی به 87بازی و 50گل زده برسد.
همگان حضور باقری را با اضافه شدن این 7بازی و سهگل، رکورد 15سال و 6ماهه در تیمملی میدانستند، اما این پایان ماجرا نبود چراکه 2سال بعد فدراسیون فوتبال، در زمان حضور تیمملی برزیل در امارات، بازی دوستانه ایران-برزیل را برای خداحافظی کریم تدارک دید.
باقری در این بازی که زمستان سال89 انجام شد بار دیگر پیراهن تیمملی را برای آخرین بار بر تن کرد و سبقه خود را به 17سال و 8ماه رساند. اتفاقی که در تاریخ فوتبال کشورمان کمنظیر یا حتی میتوان گفت بینظیر بوده است.
همایون بهزادی
سال51، 2بازی ملی انجام داد تا دهمین سال حضورش در تیمملی با بازی رسمی ثبت شود. بهزادی اولین بار در سال1341 ملیپوش شد و آخرین حضورش در تیمملی فوتبال را سال51 تجربه کرد.
ناصر حجازی
از نسلی که در جامجهانی 1978 آرژانتین تیمملی فوتبال کشورمان را همراهی کردند فقط ناصر حجازی بود که از حیث بازیهای ملی از مرز 10سال گذشت. علی پروین هم کمتر از 10سال عضو تیمملی بوده است.
ناصر حجازی در سال48، فوتبال ملی را از حضور در جام بینالمللی سنتو شروع کرد و تا سال59، که تیمملی فوتبال را در مسابقات جام ملتهای 1980 آسیا همراهی کرد، عضو تیمملی بود و در این سال به کسوت پربارش در عرصه ملی خاتمه داد.
جواد زرینچه
در اسفند65، در جریان بازیهای مقدماتی المپیک 1988 سئول، درحالیکه 20ساله بود ملیپوش شد. زرینچه در اولین بازی ملی دفاع چپ بود، اما عمری دفاع راست و بعدها به پیستون راست و دفاع آخر رفت.
زرینچه طی سالهای 74 و 75، به علت اختلاف با مایلیکهن از تیمملی دور شد، اما بعد از رفتن مایلیکهن، او دوباره پیراهن تیمملی را بر تن کرد. تعداد بازیهای ملی او به 80دیدار میرسد. بین ملیپوشان استقلال، بیشترین تعداد بازی ملی در اختیار اوست.
محمد رضا پنجعلی
بازیکنی که ابتدا مدافع چپ بود، اما یک توفیق اجباری او را به وسط برد. پای کاظم سیدعلیخانی که در پرسپولیس و تیمملی به عنوان بک وسط ثبت شده بود، شکست و پنجعلی در هر 2تیم، از چپ به وسط آمد.
او از فروردین57، پیراهن تیمملی را رسما بر تن کرد و برابر یوگسلاوی که سال1978 برگزار شد، البته در دوران افت خود بازی کرد. پنجعلی که متولد سال1334 تهران است، در 23سالگی بازی ملی را برای اولین بار تجربه کرد و تا مهرماه سال1370، زمانی که 36ساله بود، در تیمملی حضور داشت.
او در این مقطع با 13سال و 6ماه حضور در تیم ملی، رکورددار شد. پنجعلی که 6سال کاپیتان تیمملی بود، در مهرماه سال70، بین 2نیمه بازی جام بینقارهای آسیا و آفریقا بازنشسته شد. او در تیمهای برق تهران، ابومسلم و پرسپولیس سالیان سال بازی کرد.