کربوهیدراتها (قندها)
قندها را بر اساس تعداد واحدهای تشکیل دهنده آنها به سه گروه 1:مونوساکاریدها .اولیگو ساکاریدها و پلی ساکاریدها تقسیم میکنند .
مونوساکاریدها:از 3تا 7کربن دارند مهمترین آنها هگزوزا و پنتوزها میباشند مثل آلدو پنتوز
2:اولیگوساکاریدها : از 2 تا 10مونو ساکاریدبوسیله پل اکسیژنی به وجود میآید و به دو دسته احیا کننده و غیر احی کننده تقسیم میشوند .
قندهای احیا کننده مهم:گالاکتوز –مانوز –گزیلوز –گلوکوز و مالتوز
قندهای غیر احیا کننده مهم :ساکاروز –گلیکوژن –نشاسته آمیلو پکتین .
3:پلی ساکاریدها :
از اتصال تعداد زیادی مونو ساکارید تشکیل شده اند و به د نوع ساده و مرکب تقسیم میشوند .نوع ساده از اتصال یک مونو ساکارید و نوع مرکب از اتصال دیمرهای تکراری تشکیل شده است
پلی ساکاریدهای ساده مهم :
آمیلوز و سلولوز
پلی ساکاریدهای مرکب مهم :
کندروتین سولفات- هپارین –کراتان سولفات –اسید هیالورونیک –درماتان سولفات –و موکو پروتئینها
گیاهان به وسیله آب .دی اکسید کربن و مواد رنگی گیاهی حاوی منگنزکربو هیرات تولید میکنند
کربو هیدراتها به اشکال گوناگونی درگیاهان ذخیره میش وند
مثلا ددر سیب زمینی .گندم و برنج کربو هیدرات بصورت نشاسته ذخیره میشود .
در حالیکه در نخود فرنگی شرین موز – گیلاس چغندر قند کزبو هیدرات بصورت قند ساده ذخیره میشود
در نخود و و ذرت کربو هیدرات ابتدا به شکل قند ساده و پس از رسیدن کامل .قند ساده به نشاسته تبدیل میشود در هویج نیز چنین اتفاقی می افتد اما در موز گیلاس و گلابی با رسیدن میوه نشاسته به قند ساده تبدیل میشود –
قند مانوز در میوه هایی مانند سیب.هلو 0پرتغال .وجود دارد این مونو ساکاریدها فقط در غذاهایی یات میشود که که بهخوبی جذب نمیشوند و ازاین مونوساکارید فقط در تغذیه وریدی استفاده میشود
نکات مهم :
مونو ساکریدها حدود 1 تا 16% وزن میوه ها و سبزی ها را تشکیل میدهند
سگ ها انرژی را به صورت گلیکوژن ماهی ها به صورت چربی (.05%فسفولیپید در ساختمان یاخته ای و .05تا25%تری گلیسیرید )و در دانهبعضی میوه ها و خشکبار به جای نشاسته به شکل چربی ذخیره میگردد .
مغز گلوبولهای قرمز .پلاکتها .لکوسیت ها و مدولای کلیه فقط از گلوکوز به عنوان منبع انرژی استفاده میگردد.
حدود 40%انرژی مواد غذایی به ATPتبدیل میشود .
قند ها کوچک ملكول راحت هضم میشوند و جذب – کربو هیدراتهای پیچیده که از قندها ساده ترکیب یافته است و این زنجیره بلند فعالیت هضمی بیشتری بر روی آنها باید انجام شود تا هضم شود – و فیبرها که کربو هیدرات یا قندهای غیر قابل جذب در سگ میباشد0(همی سلولوز –سلولوز و لیگنین ) .ابتدا کربو هیدراتهای مانند ساکاروز به قند ساده یا همان گلوگوز تقسیم میشوند –گلوگوز منبع انرژی که در سلولها استفاده میشود 0
ازدیاد قند در جیره غذایی :به صورت گلوگوز در آمده و در کبد و عضلات نگهداری میشود –سپس به چربی تبدیل شده و در به صورت بافت چربی ذخیره میگردد
در زمان گرسنگی و یا کار این گلیکوژن به گلوکوز تبدیل شده و مورد استفاده قرار میگیرد
کار ابتدایی قندها تامین انرژی میباشد
مطالعات نشان میدهد که سگها به کربو هیدرات ها در جيره غذایی نیاز دارند خصوصا در زمان حامگي و زمانی که در جیره غذایی از کربو هیدراتها استفاده شود مشكلات کم تري از نظر زیمان خواهند داشت و سگهای که در غذایشان کربو هيدرات وجود ندارد توله ای ناسالم بد نيا میآورند .
منابع :
غله گیاهان گندمی –فرآورده هايي آردی فر آورده های شیری ذرت آرد گندم – جو دو سر –آرد جو –کشک خشک گندم – برنج –غلاف برنج – جو بسکوئیتها –نان غلات فرنی
هضم کربو هیدراتها :
بشترین رژیم غدایی از نشاسته ترکیب یافته است اگرچه مقادیر کمتری از دی ساکاریدها از قبیل لاکتوز و ساکاروز هم ممکن است حضور داشته باشند .
دیگر کربوهیدرات های موجود در در رژیم غذایی .قابلیت هضمی ندارد
زیرا آنزیم های مورد نیاز در سگ گربه حضور ندارند آنها شامل همی سلوز و لیگنین است که در اصطلاح به آنها فیبر اطلاق میشود .
به میزان کمی کربوهیدرات قبل از روده باریک هضم میگردد. نشاسته از امیلوز با اتصال 4-1و آمیلوپکتین با اتصال 6-1 ترکیب یافته است
محصولات این هضم شامل مالتوز .مالتو تریوز و مختصری دکسترین با مقدار کمی گلوکوز آزاد میباشد .
دی ساکاریدهایحاصل از هضم آلفا آمیلازقبل از جذب بایستی بوسیله دی ساکاریدازهالبه مسواکی کاملا هضم شوند این آنزیمها در سطح میکروویلی همراه باپروتئینهای ناقل برای جب این محصولات قرار دارند
![](file:///C:/Documents%20and%20Settings/A/My%20Documents/tagzie/takhasosi/corbohidrate_files/image002.jpg)
آنزیمها شامل لاکتاز –سوکراز –مالتاز-(گلوکو آمیلاز)و آلفا دکستیناز (ایزو ملتاز) میباشند .
این آنزیمها بیشتر در ژژنوم فعالند و محصولات نهایی شامل گلوکوز-گالاکتوز-و فروکتوز –به درون انتروسیتها جذب میشوند .
ناقلهای مخصوصی مونوساکاریدهارا بطور فعال بدرون انتوسیتها جذب می کنند .
بدین ترتیب جذب حتی در جهت خلاف یک شیب غلظتی در طی یک وعده غدایی طولانی میتواند انجام شود .
ساکاروز تحت تاثیر هضم داخل لومن قرار نمیگیرد.اما توسط آنزیمهای مخصوصی در لبه مسواکی وجود دارد .هضم گردیده و بداخل انتروسیتها جذب میگردند .
![](file:///C:/Documents%20and%20Settings/A/My%20Documents/tagzie/takhasosi/corbohidrate_files/image004.jpg)
![](file:///C:/Documents%20and%20Settings/A/My%20Documents/tagzie/takhasosi/corbohidrate_files/image006.jpg)