ريختن غذاي گرم در ظروف يكبارمصرف پلاستيكي باعث بروز سرطانهاي مختلف ميشود. اين ظروف 500 سال طول ميشكند تا دوباره به چرخه طبيعت بازگردند. در بسياري از كشورهاي پيشرفته ظروف يكبار مصرف گياهي كه مواد نشاستهاي ساخته ميشود، جانشنين ظروف يكبارمصرف پلاستيكي شده است.
ايام محرم كه ميشود بازار
نذري دادن و
نذري پزي داغ ميشود. در گذشته اي نه چندان دور غذا در ملامين و سيني هاي استيل به عزاداران ماه محرم داده ميشد. اما كم كم
ظروف يكبار مصرف
جاي ظروف ملامين و استيل را گرفتند.
ظروف يكبار مصرف به دليل ارزاني و نياز نداشتن به شست و شو مورد استفاده قرار ميگيرد.
كساني كه ميخواهند
نذري بدهند، ديگر لازم نيست كه ظرف تهيه كنند و پس دادن
نذري دنبال بشقاب
نذري و گم شدن آن بگردند.
ظروف يكبار مصرف احتياجي هم به شست و شو ندارند و دردسرهاي انبوه ظرفهاي ملامين و استيل را ندارند، كه بايد آنها را پس صرف غذا شد.
مضرات ظروف يكبار مصرف پلاستيكي از نظر بهداشتي
اما
ظروف يكبار مصرف
پلاستيكي دردسرهاي بسياري هم دارند. از جمله آنها مي توان به مسئله سرطانزايي آن اشاره كرد كه متاسفانه در ايران مورد توجه قرار نمي گيرد. اين
ظروف از موادي ساخته ميشوند كه در صورت قرار گرفتن در مقابل حرارت بالاي 45 درجه و در مقابل چربي منومر آزاد كرده كه اين ماده شيميايي براي سلامت افراد خصوصا در درازمدت خطراتي دارد. اين
ظروف نسبت به مواد اسيدي نظير آبليمو و يا سسهايي كه براي سالاد ساخته ميشود حتي در دماي 5 درجه هم مونومر آزاد ميكنند. بنابراين بهتر است كه
ظروف يكبار مصرف
پلاستيكي فقط براي مصرف مواد غذايي سرد و بدون چربي و يا اسيد استفاده شود.
ظروف يكبار مصرف
پلاستيكي يا فوم عوارض كوتاهمدت و بلندمدتي بر سلامت دارد. از عوارض كوتاهمدت آن ميتوان به خستگي، بيحالي، عصبانيت و ضعف عضلاني نام برد.
به گفته دكتر اميدرضا هاشمي محقق در زمينه
ظروف يكبار مصرف گياهي، سه نوع سرطان شامل سرطانهاي كبد، ريه و پروستات از عوارض طولانيمدت استفاده از
ظروف پلاستيكي يا فوم محسوب ميشود. چرا كه اين
ظروف از مواد شيميايي و در واقع از مواد نفتي ساخته ميشود كه در صورت استفاده از آنها براي مواد غذايي چرب يا گرم، اين مواد نفتي به داخل مواد غذايي و به تبع آن وارد بدن شده و سبب به خطر افتادن سلامت استفادهكنندگان ميشود. به گفته او علت بروز سرطانهاي نام برده تجمع اين مواد نفتي در بافتهاي بدن است.
از سال گذشته وزارت بهداشت اعلام كرده كه مصرف موادي كه بالاتر از?? درجه حرارتدارند در اين
ظروف ممنوع است. اما به دليل ناآگاهي هنوز هم استفاده از
ظروف يكبار مصرف
گياهي ادامه دارد.
در همين حال رئيس اداره بهداشت مواد غذايي و بهسازي اماكن عمومي وزارت بهداشت با اعلام تشديد نظارتهاي بهداشتي بر مساجد، تكايا و حسينيهها در ايام محرم به دليل شيوع آنفلوآنزا «آ»، به عزاداران تاسوعا و عاشوراي حسيني و مسوولان مساجد و تكايا توصيه كرد كه براي توزيع نذورات از
ظروف يكبار مصرف
گياهي با پايه نشاستهاي استفاده كنند.
سيدرضا غلامي گفت: به دليل شيوع آنفلوآنزا «آ» نظارتهاي بهداشتي بر مساجد، تكايا و حسينيهها بويژه نظافت محل، مسايل بهداشت فردي و تهويه مناسب مراكز عزاداري با كنترل بيشتري صورت ميگيرد.
وي به عزاداران حسيني به منظور رعايت نكات بهداشت فردي، توصيه كرد كه با توجه به شيوع آنفلوآنزاي جديد، متصديان مراسم عزاداري در ايام محرم و صفر نسبت به نظافت و شستشوي مستمر مكان تجمع عزاداران اقدامات لازم را انجام دهند.
وي از مسوولان مساجد و تكايا خواست: از آنجا كه ويروس آنفلوآنزا ميتواند تا دو ساعت روي سطوح باقي بماند ممكن است در صورت استفاده از
ظروف چند بار مصرف براي توزيع نذورات، شستشو و گندزدايي از اين
ظروف به صورت كامل انجام نشود. مهندس غلامي با تاكيد بر اين كه براي عرضه تمام مواد غذايي بويژه مايعات و غذاهاي داغ از
ظروف يك بار مصرف
گياهي استفاده شود، گفت: اين
ظروف در تماس با مايعات و غذاهاي داغ واكنشهاي شيميايي نشان نميدهند و در برابر حرارت مقاوم هستند. از طرف ديگر اين
ظروف خطرات زيست محيطي كمتري دارند.
مضرات زيست محيطي ظروف يكبار مصرف پلاستيكي
اگر ظهر روزهاي عاشورا و تاسوعا خيابانها را ديده باشيد با منظرههاي تاسف باري روبرو ميشويد. مردمي كه
غذاي نذري خود را ميل كرده اند، ظرف را در كنار خيابان رها كرده اند. انبوه
ظروف يكبار مصرف در پياده روها، خيابانها، پارك ها باعث آلودگي هاي زيست محيطي ميشود. برخي فكر ميكنند پاكيزگي شهر وظيفه كارگران شهرداري است و شهروندان هيچ وظيفهاي در قبال پاكسازي محيط شهري خود ندارند، بنابراين ميتوانند هر جا كه صلاح ديدند
ظروف پلاستيكي را رها كنند.
ظروف پلاستيكي يكبار مصرف عمري طولاني دارند و بين 200 تا 500 سال طول مي كشد تا در خاك تجزيه شوند. اين مسئله زيانهاي محيط زيستي فراواني را به دنبال دارد و باعث دفع ديرهنگام اين
ظروف از طبيعت ميشود. همچنينوجود مواد نفتي در اين
ظروف كه در مجاور چربي و گرما آزاد مي شوند باعث بهخطر افتادن سلامتي افراد جامعه خواهد شد.
ايران يكي از پنج كشور اول در مصرف
ظروف يكبار مصرف است. در سال ???? ميزان مصرف اين
ظروف پلاستيكي ??? هزار تن بوده است كه ظرفيت بالايي را از نظر مصرف تشكيل مي دهد.
جايگزيني ظروف گياهي به جاي ظروف پلاستيكي در كشورهاي پيشرفته
از سال سال 1970 به دليل مشكلات مشكلات زيست محيطي و بهداشتي بسياري از كشورهاي جهان به استفاده از
ظروف و فراوردههاي
گياهي روي اورده اند. در انگلستان و امريكا كيسههاي كاغذي و
گياهي در فروشگاههاي بزرگ
جاي خود را به كيسههاي
پلاستيكي داده است. همچنين مصرف ليوان هاي يكبارمصرف و ظرفهاي يكبار مصرف براي خوراكي هاي داغ ممنوع شده است.
اين
ظروف كه از پليمرهاي
گياهي و از ذرات نشاسته موجود در گياهاني نظير ذرت يا سيبزميني تهيه ميشوند و هيچگونه ماده مضر يا مخل سلامت افراد ندارند. اين
ظروف در طول چند ماه در خاك تجزيه شده و به حفظ محيط زيست كمك ميكنند.
هم اكنون در امريكا از نشاسته ذرت ظرفهاي يكبار مصرف توليد مي كنند و در ايتاليا و انگلستان ازنشاسته سيب زميني استفاده مي كنند.
در حال حاضر در آلمان و ژاپن كيسه هاي
گياهي توليد شده كه لباس آلودهبيمار را در آن قرار مي دهند و بدون اين كه نياز به تماس با دست و انتقالبيماري باشد، مستقيماً به ماشين لباسشويي بيمارستان منتقل مي شود پس ازچند دقيقه كيسه حل شده و سپس لباس شسته مي شود. كاربرد ديگري كه اخيراًمورد توجه قرار گرفته در توليد اسباب بازي كودكان است كه اسباب بازي هايساخته شده با پليمر طبيعي پس از تماس با دهان براي سلامت آنها خطرناكنخواهد بود.
اما متاسفانه فرهنگ استفاده از
ظروف يكبار مصرف هنوز در ايران جا نيفتاده است. در ايران چند توليدكننده به توليد
ظروف يكبار مصرف
گياهي ميپردازند اما به دليل كمبود تقاضا قيمت
ظروف گياهي گرانتر از
ظروف يكبارمصرف
گياهي است.
به نظر ميرسد، اگر مسئولان دولتي به طور جدي استفاده از
ظروف يكبار مصرف
پلاستيكي را براي غذاهاي داغ ممنوع نكنند استفاده از اين
ظروف ادامه خواهد داشت.