سبزپرس- گروه محیط انسانی: به مناسبت هفته هوای پاک، روز دوشنبه در پارک طبیعت پردیسان مراسم نمادین نهالکاری 1000 اصله درخت، با حضور رییس سازمان حفاظت محیط زیست کشور برگزار شد. در این مراسم رییس سازمان حفاظت محیط زیست کشور اعلام کرد که در حال حاضر 7.7 درصد از مساحت کشور را جنگل ها تشکیل می دهند که این رقم باید به 10 درصد برسد.
به گزارش سبزپرس، رییس سازمان حفاظت محیط زیست کشور در مراسم نهالکاری 1000 اصله درخت در پارک پردیسان توسعه جنگل و جلوگیری از توسعه بیابان را از وظایف مسئولان دانست و گفت: این امر در قانون برنامه پنجم نیز تاکید قرار گرفته و باید سالی 500 هزار هکتار برای جلوگیری از رشد بیابان و 100 هزار هکتار برای توسعه جنگل کاری اقدام شود.
محمد جواد محمدی زاده سرانه درخت کاری در شهر های مختلف کشور را 14 متر اعلام کرد و گفت: ایده آل بر این است که این فضا را به 20 متر برسانیم. او ادامه داد: شهرداری ها باید تلاش کنند به ازای هر یک نفری که در شهر است، یک متر فضای سبز را داشته باشند و وزارت راه و شهرسازی باید در حاشیه فرودگاه ها و پایانه ها درختکاری های جدی انجام دهد و وزارت نفت برای تاسیساتی که در جاهای مختلف دارد و به هر دلیل آسیبی به محیط زیست وارد می کند، باید برای توسعه درختکاری اقدام کند.
محمدی زاده مدیریت بخشی که در ارتباط با چوب است، را نا کارآمد دانست و گفت: مدیریت بخش چوب باید بهینه شود و جدا کردن کاغذ و مقوا و تفکیک از مبداء، برای ورود در فرآینده بازیافت و استفاده مجدد را حتما صورت گیرد.
او ادامه داد: بر این اساس ما اقدامی را انجام می دهیم که نیاز کمتری به چوب داشته باشیم و یا با تقویت پیشخوان دولت و استفاده از ظرفیت های دولت الکترونیک، هم کاهش در تقاضای سفر ایجاد کنیم و هم مکاتبات را حذف کرده و با استفاده از ظرفیت های یارانه ای فعالیت ها را انجام دهیم.
رییس سازمان حفاظت محیط زیست از مردم خواست که در تقویت فرهنگ درختکاری اهتمام داشته باشند و گفت: حیف است که زندگی آپارتمان نشینی ما را حبس کند در فضایی که در آن روح طبیعت و سرسبزی و درخت وجود ندارد و بر این اساس تقاضای ما این است که هر کس در آپارتمان، حیاط، پارک محله، جلوی در خانه و هر گوشه ای برای ایجاد یک درخت اقدام کند.
او اعلام کرد که در سازمان محیط زیست کارمندان هر کدام یک درخت کاشتند و برای هر درخت شناسنامه ای وجود دارد که نام فردی که درخت را کاشته است در آن قرار دارد و این افراد از این نهال ها مراقبت می کنند و اگر گل و گیاه و درخت و طبیعت در زندگی ما به درستی باز تعریف شود می توانیم از منافع آن به درستی استفاده کنیم.
محمدی زاده درختان انبوه و متراکم موجود در شمال کشور را یک میلیون و 700 هزار هکتار اعلام کرد، در خالی که در گذشته، این رقم سه میلیون هکتار بوده است. او در این باره گفت: در خطه شمال یک میلیون و 700 هزار هکتار درختان با قدمت بالا وجود دارد که یادگارهای دوره ایلخانی و از ذخایر زیست کره هستند و نه تنها سرمایه ایران که ثروت بین المللی تلقی می شوند و یک زمانی این رقم، نزدیک به سه میلیون بوده است و علت کاهش یافتن آن، توسعه هایی است که انجام شده است.
او ادامه داد: با سیاستی که دولت انتخاب کرده، اگر بشود سالی 100 هزار هکتار جنگل کاری را اجرا کرد، پیش بینی می کنیم که به رقم 18 میلیون هکتار جنگل در کل کشور و سه میلیون هکتار جنگل انبوه در شمال کشور برسیم. محمدی زاده امسال را اولین سال اجرای این برنامه دانست و گفت: این تنها شروع است و ما امیدواریم که این کار انجام شود و ادامه داشته باشد.
رییس سازمان حفاظت محیط زیست کشور مساله مهم دیگر در حوزه محیط زیست را تعدیل چوب از جنگل دانست و گفت: آمار تعدیل چوب از جنگل باید سالی 10 درصد کاهش داشته باشد و به جای آن، وزارت جهاد کشاورزی باید زراعت چوب را پیگیری کند که درختی که چوبش قرار است مورد استفاده قرار گیرد، کاشته و پس از هفت تا هشت سال برداشته شود.
محمدی زاده اعلام کرد که در حال حاضر 7.7 درصد مساحت کشور را جنگل تشکیل می دهد که رویکرد جدید دولت به 10 درصد خواهد رسید. او ادامه داد: برای انجام این کار نه تنها دولت وظایفی دارد بلکه مردم نیز باید نهایت همکاری را داشته باشند و بر این اساس باید دام های در جنگل مقداری تعدیل شود و دام های صنعتی رواج پیدا کند و دام رها در جنگل مدیریت شود و این امر مستلزم همکاری عشایر، روستاییان و ذی نفعانی است که در جنگل زندگی می کنند.
رییس سازمان حفاظت محیط زیست کشور درباره تغییر کاربری اراضی گفت: کمسیون ماده یک که وظیفه اش با شهرداری است، وظیفه حمایت از باغات را به عهده دارد و از تبدیل این اراضی به کاربری های غیر مسکونی باید جلوگیری شود و در حوزه شهرها این تکلیفی است که بر عهده شهرداری ها گذاشته شده است.
او ادامه داد: تکلیف دیگر، تحت عنوان «حریم سبز شهرها» و «کمربند فضای سبز شهرها»، برای تکمیل کردن توسعه، حفظ سلامت شهرنشینان، تامین اکسیژن مورد نیاز و تلطیف هوا باید محدود شود و کمسیون ماده پنج که تحت نظر استانداران در سراسر کشور و در تهران با مدیریت شهرداری تهران اعمال می شود، کاربری را تعیین می کند.
محمدی زاده گفت: به عنوان مثال اگر در 40 کیلومتری شهری مثل تهران قطع درخت انجام می شود، با تبعیت از ساز و کارهای مورد نیاز در مواردی که خلاف انجام شده است، تشکیل پرونده شده و سازمان حفاظت محیط زیست و سازمان جنگل ها مدعی موضوع هستند و مقامات قضایی همکاری هایی را انجام می دهند. او یکی از تکالیف اساسی سازمان حفاظت محیط زیست کشور را جلوگیری از تغییر کاربری هایی که مجوز قانونی ندارند دانست و گفت: در مواردی هم تبدیل هایی که انجام شده، جرائم لازم به موقع اخذ نشده است.
او حریم قانونی تغییر کاربری اراضی را در تهران 120 کیلومتر، در اصفهان 50 کیلومتر و در اراک 30 کیلومتر دانست و گفت: اگر توسعه صنعتی بخواهد انجام شود، مستلزم ساز و کار خاص خودش است و توسعه صنعتی تنها باید در شهرک های صنعتی و برای صنایعی انجام شود که هیچگونه آلایندگی نداشته و از فناوری های برتر باشند.
محمدی زاده در پاسخ به این سوال که قطع درخت در چه شرایطی مجاز می شود، گفت: تنها در مواردی که قطع درخت اجتناب ناپذیر است با این کار موافقت می شود، اما باید چند برابر درختان قطع شده در مناطق مجاور درختکاری انجام شود.
او ادامه داد: به عنوان مثال اگر شهرداری اتوبانی را ایجاد می کند یا راه و ترابری اقداماتی می کند، گزینه ای انتخاب می شود که مستلزم کمترین قطع درخت باشد و باید در دفتر ارزیابی ملاحظات زیست محیطی مورد بررسی قرار گیرد و ما اطمینان پیدا کنیم که این گزینه، برترین گزینه است و در نهایت، نهادی که قطع درخت را سبب شده باید تا 10 برابر درختان قطع شده را غرس کند.
رییس سازمان حفاظت محیط زیست کشور زمان مناسب برای کاشت درخت را در مناطق مختلف از شروع فصل زمستان تا 15 فروردین ماه اعلام کرد./ن.س