سبزپرس- گروه محیط طبیعی: از اوایل اسفند سالی که گذشت تا امروز لاکپشت های عقابی به قشم آمده اند و تخم گذاری شروع شده است. امسال نخستین دهه از زمانی است كه حفاظت از لاکپشت های دریایی قشم بنا نهاده شد.
بیژن فرهنگ دره شوری بنیانگزار حفاظت از لاکپشت های دریایی قشم به سبزپرس گفت: سواحل خلیج فارس و دریای عمان، آن چیزی که متعلق به ایرانیان است در حدود 3000 کیلومتر است، در این سواحل سالیان درازی است که انواع لاکپشت های دریایی تخم می گذارند؛ اما هیچ کس تصمیمی برای جمع آوری این تخم ها نگرفته بود، 10 سال پیش در جزیره قشم تنها با کمک مردم روستای شیب دراز این کار را شروع کردیم، همسرم، پروین دره شوری، با ایجاد درآمد و اشتغال زنان روستا از راه آموزش صنایع دستی و فروش آنها به گردشگران به حفاظت بیشتر از این لاک پشت ها کمک می کرد، این طرح یکی از موفق ترین پروژه های حفاظتی با مشارکت مردم محلی در کشور و آسیاست.
تخم گذاری بیش از 80 لاک پشت از شروع فصل تخم گذاری
رییس محیط زیست سازمان منطقه آزاد قشم درباره وضعیت کنونی تخم گذاری لاکپشت ها گفت: با شروع فصل تخم گذاری، بیش از 80 لاکپشت در قشم تخم گذاری کرده اند و با توجه به اینکه میانگین تخم گذاری به ازای هر بار حدود 100 تخم است تا کنون در حدود 8 هزار تخم توسط لاکپشت های عقابی در قشم گذاشته شده است. حد اقل 30 سال دیگر زمان لازم است تا لاکپشت ها بالغ شوند و دوباره برای تخم گذاری به زادگاه خود بازگردند.
سید محمد هاشم داخته ادامه داد: لاکپشت های عقابی که به سواحل قشم برای تخم گذاری می آیند از سال 84 برای ردیابی تگ گذاری مي شوند، تجهیزات تگ گذاري با توجه به شرايط زيستي لاکپشت هاي دريايي و نيز شوري بالاي آبهاي خليج فارس بسيار فني و مقاوم به شرايط آب هاي منطقه هستند كه از سوی سفارت استرالیا در ایران به محیط زیست سازمان منطقه آزاد قشم هدیه شده است و علامت گذاری لاکپشت ها هنوز ادامه دارد.
وی گفت: تخم گذاری این لاکپشت ها تا اوایل خرداد ادامه دارد و با توجه به اینکه بعد از دو ماه بچه لاکپشت ها از تخم بیرون می آیند از نیمه اردیبهشت منتظر آنها هستیم تا به سلامت در خلیج فارس رها سازی کنیم.
سواحل ایران همگی دارای ارزش حفاظتی هستند
دره شوری از آرزوی خود برای سواحل خلیج فارس گفت: من نمی توانم بگویم فارو یا ابو موسی یا هر ساحل دیگری چیزی از قشم کم دارند، همه زیبا هستند و ازرش حفاظت را دارند، در سایه روابط محترمانه و متقابل با همه مردم دنیا می توانیم تمام جذابیت های فرهنگی و طبیعی مان را به آنها نشان دهیم تا بتوانند طبیعت، تاریخ، خوراک، لباس، زبان ها و اقوام مختلف ما را ببینند و بشناسند.
پروژه حفاظت از لاکپشت ها از فروردین ماه 1381، توسط محیط زیست سازمان منطقه آزاد قشم و با حمایت دفتر تسهیلات محیط زیست جهانی (GEF)، مردم روستای شیب دراز و موسسه آوای طبیعت پایدار در حال انجام است.