بیماری نارسایی قلبی زمانی رخ میدهد که قلب نمیتواند به طور موثر خون را به تمامی نقاط بدن پمپ کند ودر نتیجه اکسیژن کافی به تمام نقاط بدن نمیرسد.
بیماریهای بسیاری باعث بروز نارسایی قلبی میشوند از جمله بالا بودن فشار خون، سایر بیماریهای قلبی و یا بیماریهای کلیوی. در این بیماری اگر مایعات و نمک زیادی مصرف شود احتباس آب در بدن صورت گرفته و قلب سختتر کار خواهد کرد. این شرایط وضعیت بیماران مبتلا به نارسایی قلبی را بدتر میسازد.
به منظور کاهش عوارض نارسایی قلبی باید از رژیم غذایی کم نمک پیروی کرد. به این منظور توصیههای زیر را به کار ببرید:
- فشار خون خود را کنترل کنید
فشار خون بالا باعث افزایش بیشتر فعالیت قلب میشود و روند گرفتگی رگها را تسریع میکند. برای کنترل فشار خون، استفاده از رژیم غذایی مناسب و کنترل وزن ضروری است.
- وزن خود را کنترل کنید
چاقی عامل خطر مهمی برای افزایش فشار خون است. یکی از بهترین روشها برای کاهش عوارض بیماری قلبی و دیابت، کم کردن وزن و رساندن آن به وزن ایدهآل است که این کار با گرفتن رژیم اصولی و صحیح، زیر نظر متخصص تغذیه همراه با تحرک بدنی مناسب، میتواند انجام شود.
- چربی (کلسترول) خون خون را کاهش دهید
کلسترول نوعی چربی است که در ایجاد گرفتگی رگها نقش دارد. کلسترول دو نوع است: کلسترول بد یا LDL و کلسترول خوب یا HDL، باید غلظت LDL را در خون پایین آورد و برعکس غلظت HDL را بالا برد. برای این کار، استفاده از یک برنامه غذایی مناسب کاهش وزن، ورزش مناسب با توجه به شرایط شما و نکشیدن سیگار و استفاده از روغن مایع گیاهی مانند کلزا و کانولا بسیار کمک کننده است.
سیگار نکشید، استعمال دخانیات باعث افزایش ضربان قلب و در نتیجه افزایش کار قلب میشود. همچنین سیگار باعث غلیظ شدن خون شده و احتمال لخته را بیشتر میکند.
انجام فعالیتهای بدنی باید حتما با مشورت پزشک و با توجه به وضعیت بیماری قلبی شما باشد. قبل از انجام هر فعالیت بدنی حتما یک میان وعده سبک میل کنید.
- توصیههای مهم غذایی
مصرف مواد غذایی نفاخ باید محدود شود مانند کلم، گل کلم و هر غذایی که با خوردن آن احساس نفخ میکنید.
- میزان نمک باید محدود شود
سدیم (ماده تشکیل دهنده نمک) به طور طبیعی در مواد غذایی مانند شیر، پنیر، تخم مرغ، گوشت قرمز، مرغ و غیره وجود دارد و با مصرف این مواد، مقداری سدیم وارد بدن میشود. بنابراین از مصرف غذاهای پرنمک مانند انواع سسهای آماده مثل سس گوجه فرنگی، سس مایونز، سس فلفل و غیره، انواع شورها مانند خیارشور، زیتون و غیره، غذاهای کنسروی و آماده، سوسیس و کالباس خودداری کنید. سر سفره نمکدان نگذارید و از اضافه کردن نمک به غذاهای آماده خودداری کنید.
در ترکیب بسیاری از داروها سدیم وجود دارد، بنابراین هر گاه به هر دلیلی داروی جدیدی برای شما تجویز میشود، حتما با پزشک متخصص در مورد مصرف آن به دلیل فشار خون یا ناراحتی قلبی خود مشورت کنید.
برای کنترل چربی خون، غذاهای چرب و سرخ شده مصرف نکنید غذاهای شما باید آبپز یا کبابی باشد. از مصرف روغنهای جامد، کره، خامه، دنبه و روغن حیوانی بپرهیزید، روغنهای مایع را به مقدار کم میل کنید. شیر، ماست و لبنیات کم چربی مصرف کنید. مرغ و ماهی را کاملا بدون پوست میل کنید. گوشتهای قرمز را به مقدار کم مصرف کنید، هنگام مصرف کاملا چربیهای آن را جدا کنید.مغز، دل و جگر، کله و پاچه، لبنیات پرچرب، بستنی، زرده تخممرغ، سوسیس و کالباس، غذاهای کنسرو شده، سسهای چرب، شیرینی، قند، شکر، مربا، عسل، نوشابه، بستنی، شربت، نبات، کیکهای خامهدار و غذاهای حاضری میل نکنید.
روغن زیتون برای شما مفید است، به شرط آن که خالص باشد و با سایر روغنها مخلوط نشده باشد البته دقت کنید که در مصرف آن زیادهروی نکنید. در ضمن روغن زیتون و روغن مایع معمولی نباید هنگام طبخ حرارت زیادی ببینند.
الکل برای سیستم قلبی و عروقی شما مضر است و باعث افزایش فشار خون مقاوم به درمان میشود، از مصرف آن جدا خودداری نمایید.
حبوبات مانند نخود، عدس، انواع لوبیا و غیره برای شما مفید است در حد معمول میتوانید میل کنید. البته حتما قبل از مصرف حداقل دو ساعت آن را در آب خیسانده و پس از ریختن آب، آن را کاملا پخته و سپس میل کنید.
میوهها برای شما مفید است به شرط این که تعداد آن محدود به 3-2 عدد در 24 ساعت باشد و حتیالامکان با پوست میل شود.
سبزیجات خام، پخته و سالاد بدون سس به مقدار فراوان میل کنید.
مصرف مواد غذایی نشاستهای مانند برنج، نان، سیبزمینی، ذرت و غیره باید محدود باشد، بهتر است جهت اطلاع از مقدار مصرف آن با یک متخصص تغذیه مشورت کنید. حتیالامکان از نانهای سبوسدار مانند نان سنگک استفاده کنید.
مصرف خشکبار مانند انجیر خشک، توت خشک، خرمای خشک و کشمش نیز باید محدود شود، مقدار آن را با نظر کارشناس تغذیه خود تنظیم کنید. هر روز به مقدار معینی غذا بخورید، در هر شبانهروز سه وعده غذای اصلی و 3-2 میان وعده میل کنید. برای جلوگیری از افت قند خون، میان وعدههایی مانند یک عدد میوه یا یک لیوان شیر یا دو عدد بیسکوییت ساقه طلایی یا چای همراه با 3-2 عدد کشمش یا یک لقمه نان و پنیر میل کنید. با خوردن وعدههای اصلی و میان وعدهها در ساعت مشخص میتوانید از افت قند خون جلوگیری کنید تا مجبور به مصرف آب قند، شربت و مانند آنها نشوید.
سعی کنید از تمام گروههای غذایی در هر وعده مصرف کنید. به طور مثال مواد نشاستهای، سبزیها، لبنیات و مواد پروتئینی (مرغ و ماهی) در یک وعده غذایی گنجانده شود. از مواد غذایی متنوع به خصوص از انواع متنوع سبزیجات استفاده کنید تا تمامی مواد معدنی و ویتامینها به مقدار کافی به بدنتان برسد. جهت اطلاع از مقدار مصرف دقیق مواد غذایی، بهتر است با یک مشاور تغذیه مشورت نمایید.
در مجموع استفاده از یک رژیم غذایی سالم که برای همه افراد خانواده توصیه میشود، به همراه نکشیدن سیگار، فعالیت بدنی مناسب و مصرف به موقع داروهای تجویز شده میتواند بیماری شما را کنترل کند.