قیمت تخممرغ در کمتر از یک ماه، یکباره از شانهای حدود 3 هزار و 500 تومان به شانه 4 هزار و 500 تومان افزایش یافت.به گزارش تجارت پرس، حتی حالا هم که چین بازار بسیاری از کشورهای جهان را تسخیر کرده است، باز هم انتشار اخباری از این جنس در کانون اخبار مورد توجه قرار میگیرد. «میگن خیلی خوشمزه است.» این جمله بسیار کوتاه روایت فردی است که در رابطه با تخممرغهای چینی در بازار ایران اطلاعات کافی دارد.
اشاره او به خبری است که درست در میانههای مرداد توسط رییس اتحادیه مرغدارانمرغ تخمگذار خراسانرضوی انتشار پیدا کرد: «نهتنها این کار صورت نمیگیرد، بلکه با کمال تاسف تخممرغ از چین، هند، پاکستان و ترکیه وارد کشور میشود.»
اگر آشفته بازار تخممرغ در روزهای پایانی سال یک بار دیگر بحث واردات این محصول را از ترکیه و چین وسط کشیده است، اما این موضوع در همان میانههای تابستان کلید خورده بود و موضوع چندان تازهای به شمار نمیآید؛ اما داستان نابهسامانی در بازار تخممرغ را نمیتوان در شرایط کنونی انکار کرد.
در حال حاضر بازار «تخممرغ» شرایط پیچیدهای را در دل برگهای تاریخ به ثبت میرساند؛ به طوری که وزارت بازرگانی اعلام میکند در خواست ۳ هزار تن تخممرغ از سوی شرکتهای واردکننده ثبت شده است، اما مدیرعامل اتحادیهمرغ تخمگذار سناریوی تنظیم بازار برای این محصول را به گونهای روایت میکند که درست در نقطه مقابل آن چیزی است که در وزارت بازرگانی به ثبت رسیده است: «طبق آخرین توافقات با وزارت بازرگانی و به گفته وزیر این وزارتخانه نیازی به واردات تخممرغ نیست.»
بیتردید این پارادوکس شرایط بازار را در پردهای از ابهام قرار داد خواهد داد، حال آنکه مدیرعامل شرکت پشتیبانی امور دام هم ادعا کند به زودی بازار تخممرغ آرام میشود: «به علت شیوع بیماری، در عرضه تخممرغ با مشکلاتی مواجه بودیم که طی قراردادی که با تولیدکنندگان داخلی منعقد شد، به زودی بازار تخممرغ نیز آرام میشود.»
او با این ادبیات خود گفتههای ۶ روز پیش وزیر بازرگانی را تایید میکند که دلیل اصلی افزایش قیمت تخممرغ را بیماری حاد تنفسی پرندگان و معدوم شدن تعدادی از پرندگان عنوان کرده بود: «به علت بیماری حاد تنفسی پرندگان تعدادی از پرندگان معدوم شدند که این باعث کاهش موجودی ما در این بخش شد، اما برخی استانها اعلام کردهاند که ذخایر را آزاد میکنند و گروه واردکننده هم اعلام آمادگی برای وارد کردهاند.»
وزیر بازرگانی در حالی در رابطه با گرانی تخممرغ اظهار نظر کرد که مدیرعامل اتحادیهمرغ تخمگذار اعتقاد دارد افزایش قیمت ناشی از افزایش قیمت نهادههای تولید و اتمام ذخیرهسازی نهادههای واحدهای مرغداری و خرید نهادهها به قیمت جدید است.
کافی است بر روی گفتههای آقای وزیر و مدیر عامل اتحادیهمرغ تخم گذار با دقت تمرکز کنیم تا عمق پیچیدگی داستان را دریابیم؛ چراکه هیچ گونه وجه اشتراکی میان این اظهار نظر برای افزایش قیمت تخممرغ نمیتوان تعریف کرد. افزایش قیمتی که به یکباره و در بازه زمانی کوتاه به وقوع پیوست و براساس قیمت تخممرغ طی کمتر از یک ماه یکباره از شانهای حدود ۳ هزار و ۵۰۰ تومان به شانه ۴ هزار و ۵۰۰ تومان افزایش یافت. این افزایش قیمت ۱۰۰۰ تومانی نقطه توقف افزایش قیمت تخممرغ نبود؛ زیرا بلافاصله قیمت این محصول برای هر شانه به بیش از ۵ هزار تومان رسید.
در چنین شرایطی بسیاری از فعالان بازار گمانهزنیهای بسیاری را در رابطه با ادامه افزایش قیمت این محصول مطرح کردند و اعتقاد دارند کاهش قیمت تخممرغ حداقل تا روزهای ابتدایی سال ۹۰ هم ادامه خواهد داشت. این دسته از فعالان بازار بر این باورند به دلیل افزایش تقاضای تخممرغ در روزهای پایانی سال توسط شیرینیفروشان و همچنین شهروندان نمیتوان به این سرعت پایان خوشی برای این سناریو در نظر گرفت. موضوعی که مدیرعامل شرکت پشتیبانی اموردام با وجود اینکه اعتقاد دارد بازار تخممرغ به زودی آرام خواهد شد، درگفت و گو با شبکه بازرگانی آن را پذیرفته است: «اوج تقاضای تخممرغ را حداکثر تا ۱۵ فروردین است که بیشتر این تقاضا از سوی شیرینیفروشان و مراکز تهیه شیرینی صورت میگیرد.»
گمانهزنی برای ادامه افزایش قیمت تخممرغ در شرایطی است که هدایتاله اصغری، رییس اتحادیه مرغداران میهن از عرضه تخممرغ تولید روز در نمایشگاههای عرضه مستقیم کالا و میادین میوه و ترهبار در تمام استانهای کشور خبر داده است: «با برنامهریزیهای صورت گرفته برای تنظیم بازار تخم مرغ، عرضه این محصول در سطح کشور به صورت مستقیم و بدون واسطه آغاز شده است. »
گفتنی است بر اساس گفتههای او، تخممرغ در محلهای اعلام شده با قیمت کیلویی یک هزار و ۹۵۰ تومان به مشتریان ارائه میشود.