سلسله: Animalia
شاخه:Cnidaria
رده: Hydrozoa
راسته: Anthomedusae
جنس: Turritopsis
نام علمی: Turritopsis nutricula
نام عمومی: immortal jellyfish (ژله
ماهی فنا ناپذیر)
خانواده: Oceanidae
ژله ماهی فنا ناپذیر / immortal jellyfish / Turritopsis nutricula
زیستگاه اصلی: در اصل به آبهای دریای کارائیب تعلق دارد اما در تمام دنیا پراکنده شده است.
وضعیت بدنی: این مدوسا، ظاهری همانند یک زنگوله دارد با قطری حداکثر در حدود 4.5 میلیمتر. می توان گفت که بلندی بدنش تقریباً برابر با پهنای آن است. معده جانور، نسبتاً بزرگ و به رنگ قرمز روشن است. این اندام از برش عرضی، صلیبی شکل است. جوانترها که قطرشان به یک ملیمتر می سد، تنها 8 بازو دارند در حالیکه بالغین بین 80 تا 90 بازو دارند.
وضعیت زندگی:
ژله ماهی فناناپذیر، در حقیقت هیدروزوآیی است که مدوسا یا
ژله ماهی اش می تواند بعد از رسیدن به بلوغ جنسی، به مرحله پولیپی رجوع کند. این جانور، تنها گونه چند یاخته ای شناخته شده است که قادر است به طور کامل به دوره قبل از بلوغش بازگردد. این روند عجیب، با تغییر شکل سلولی اتفاق می افتد. در این پروسه، مدوسای
ژله ماهی فناناپذیر، تغییر شکل می دهد و به شکل پولیپی از یک کلنی پولیپ جدید در می آید. ابتدا فرم چتر جانور تغییر می کند و پس از آن، بازوها و سایر اندام جذب می شوند. در این زمان، مدوسای تغییر شکل یافته، خود را از قسمت تحتانی بدنش به سطوح می چسباند. جالب است بدانید که بخش تحتانی بدنش در این حالت، درست در عکس جهت بخش تحتانی بدنش در زمانی است که به شکل
ژله ماهی بود. سپس زمان تشکیل یک کلنی جدید فرا می رسد. اگر به شکل تئوری به قضیه نگاه کنیم، این جریان می تواند یک جریان و روند ابدی باشد. به همین دلیل به این مدوسا،
ژله ماهی ابدی و فناناپذیر می گویند. این چرخه می تواند تا بی نهایت تکرار شود اما در طبیعت، بیشتر اعضای جنس Turritopsis ، همچون سایر مدوساها در مرحله پلانگتونی محکوم به تسلیم در برابر شکارچیان و یا بیماری های مختلف هستند و خیلی از آنها هیچگاه فرصت بازگشت به مرحله پولیپی را پیدا نمی کنند.
تولید مثل: تخم ها در گنادهای مدوسای ماده که در جداره معده قرار دارد، رشد می کنند و سپس در آب رها می شوند تا توسط مدوسای نر، بارور گردند. برخی از اعضای جنس Turritopsis از تخم های بارور شده تا رسیدن به مرحله پلانولا، محافظت می کنند. تخم های بارور، به لاروهای پلانولا تبدیل می گردند و بر بستر دریا آرام می گیرند. آنها رفته رفته به کلنی پولیپ مبدل می شوند.
ژله ماهی های جدید از این پولیپ ها متولد می گردند و این زمانی است که قطر بدنشان به یک میلیمتر می رسد. سپس به رشد و تغذیه در پلانکتون می پردازند.
ژله ماهی ها بعد از چند هفته به بلوغ کامل می رسند. سرعت رشد این مدوساهای ابدی، بستگی مستقیم به دمای آب اقیانوس دارد. این روند در دمای 20 درجه، بین 25 تا 30 روز و در دمای 22 درجه بین 18 تا 22 روز طول می کشد.
منبع : راز بقا