ايرن: آبهاي جنوبي ايران پس از 2 سال درگيري با کشند قرمز و تلفات 34 تني ماهيان در اين منطقه سرانجام به وضعيت قبلي بازگشته است اما همچنان ورود 350 ليتر در ثانيه فاضلاب به اين آبها به همراه آلودگي‌هاي نفتي شرايط بروز اين مشکل را فراهم مي‌کند.




به گزارش خبرنگار مهر، کشند قرمز که از سال 1387 درياي عمان و خليج فارس را با رنگ قرمز پوشانده بود اين روزها در عمق آب ته نشين شده است تا با فراهم شدن بستر مناسب براي آلودگي بازهم به سطح دريا بازگردد.

اين پديده که تحت عنوان بلوم جلبکي در مراکز تحقيقاتي نام برده مي شود، شرايط اضطراري را در 2 سال براي کشور بوجود آورد و منجر به تلفات 34 تني ماهيان در آبهاي جنوبي شد وخسارات زيادي را به صيادان وارد کرد.

در ابتداي ورود اين جلبکهاي غيربومي به کشور شائبه هاي زيادي در خصوص مبدا اينها بوجود آمد اما در نهايت هيچ يک از مراکز رسمي کشور اين موضوع را بطور قطعي اعلام نکردند.

در تازه ترين گزارشها از پژوهشکده اکولوژي خليج فارس و درياي عمان اين شکوفايي جلبکي از درياي عرب آغاز شد و پس از ورود به خليج فارس در تنگه هرمز به اوج خود رسيد.

اين بلوم جلبکي هنگامي که در سال 87 وارد فصل گرما شد با افزايش زيادي مواجه شد و تا مرز خوزستان پيش رفت و سپس از بهمن و اسفند وسعت اين پديده کاهش يافت.

براساس اعلام کارشناسان موسسه تحقيقات شيلات ايران، شکوفايي جلبکي نزديک به 140 هزار کيلومتر مربع از آب هاي ايران را دربرگرفت.

ورود 350 ليتر در ثانيه فاضلاب به خليج فارس و درياي عمان
رئيس پژوهشکده اکولوژي خليج فارس و درياي عمان در اين خصوص به خبرنگار مهر گفت: در 5 ساله گذشته با تغيير ترکيب گونه اي از فيتوپلانکتون ها تغييرات زيادي در اکوسيستم دريا بوجود آمده است.

محمد صديق مرتضوي با بيان اينکه اين تغييرات ناشي از ورود فاضلاب به درياست، افزود: تغيير در اکوسيستم دريا جاي نگراني زيادي دارد و به مرور زمان باعث مي شود که گونه هاي مفيد دريا نابود شوند.

وي از ورود 350 ليتر در ثانيه فاضلاب بندرعباس به دريا خبر داد و گفت: آلودگي باعث تغيير اکوسيستم دريا و ايجاد شرايط مساعد براي رشد و شکوفايي جلبکي مي شود.

آلودگي نفتي تهديد کننده محيط زيست دريا

رئيس پژوهشکده اکولوژي خليج فارس و درياي عمان با اشاره به آلودگي هاي نفتي در درياي عمان و خليج فارس افزود: در اين مناطق آلودگي نفتي هم به آلودگي ناشي از فاضلابهاي شهري افزوده شده است که تنگه هرمز آلوده ترين منطقه به شمار مي رود.
وي با بيان اينکه اين منطقه محل تردد شناورها و نفتکشها است، گفت: پارس جنوبي در اين محدوده قرار دارد و فعاليتهاي اقتصادي زيادي در اين محدوده انجام مي گيرد.

مرتضوي به قاچاق سوخت هم اشاره کرد و افزود: قاچاق گازوئيل هم در اين منطقه از عواملي است که منجر به آلودگي دريا مي شود اما اين آلودگي ها نقشي بر افزايش کشند ندارد و بر زنجيره غذايي و اکوسيستم دريا تاثيرگذار است. وي بر ضرورت تشکيل کارگروه براي وضعيت فاضلابهاي بندرعباس تاکيد کرد.

کشند قرمز ؛ گونه اي غير بومي

مرتضوي در خصوص تاثير کشند قرمز بر آبزيان و وجود سموم در آبزيان خوراکي گفت: متاسفانه برخي از افراد که اسم دکتر را يدک مي کشند در سال پيش اعلام مي کردند که آبزيان سمي شده اند و نبايد مصرف شوند در حالي که براساس آزمايشات انجام گرفته در پژوهشکده، مصرف هيچ يک از آبزيان مشکلي نداشت و مردم مي توانند با خيال راحت ماهيان را استفاده کنند.
رئيس پژوهشکده اکولوژي خليج فارس و درياي عمان با بيان اينکه بلوم جلبکي در سالهاي گذشته هم در درياي عمان و خليج فارس اتفاق مي افتاد، گفت: اين جلبکها از گونه هاي بومي دريا بودند؛ به همين جهت با تلفات کم ماهي ها خيلي زود برطرف مي شدند اما گونه جديدي که درسال 87 شکوفا شد؛ بومي آبهاي ايران نيست و به همين جهت موجب غافلگيري شد.

وي افزود: اين نوع از شکوفايي جلبکي در آبهاي کره جنوبي هم مشاهده شده و خسارات زيادي را در اين منطقه به بار آورده است که موسسه تحقيقات شيلات ايران هم ضمن همکاري با متخصصان اين کشور از تجربيات آنها استفاده مي کند.

وي در خصوص برآورد تلفات کشند قرمز در آبهاي جنوبي گفت: 34 تن از ماهيان تلف شدند اما به طور قطع ميزان تلفات آبزيان بسيار بيشتر است. مرتضوي بيشترين تلفات را در بندرعباس، قشم و ميناب اعلام کرد.

ماندگاري کشند قرمز در دريا

رئيس پژوهشکده اکولوژي خليج فارس و درياي عمان با بيان اينکه با اقدامات انجام گرفته از سوي اين پژوهشکده کشند هم اکنون در عمق دريا ته نشين شده است تصريح کرد: کشند قرمز هرگز رفع شدني نيست و بايد به طور منظم از طريق ماهواره پايش شود تا اگر دوباره بلوم کرد بتوان با آنها مبارزه کرد.

وي به راهکارهاي پژوهشکده براي مبارزه با کشند قرمز اشاره کرد و افزود: رس پاشي و جاگذاردن سازه بتوني در عمق دريا براي جذب شدن اين موجودات به آن از اقداماتي است که براي کاهش خسارات انجام شده است.

مرتضوي ميزان تاثير اين اقدامات براي رفع اين پديده را 60 درصد دانست و تصريح کرد: متاسفانه آلودگي، شرايط مساعدي را براي رشد اين گونه ها در دريا بوجود آورده است و بايد ابتدا ريشه اين مشکل را برطرف کرد.

رئيس پژوهشکده اکولوژي خليج فارس و درياي عمان درخصوص دليل هجوم گسترده کشند قرمز در سواحل شمالي که آب هاي ايران به شمار مي رود افزود: اين موضوع به جريان هاي دريايي باز مي گردد که اين پديده را به طرف آب هاي ايران سوق داده است ضمن آنکه آلودگي ساحل ايران بسيار بالاست و اين مشکل در امارات متحده عربي وجود ندارد.

وي درباره اينکه کشتي ها آب توازن را بدون تصفيه و آزمايش در آب هاي ايران تخليه مي کنند گفت: براي اين کشتي ها جريمه درنظر گرفته شده است اما اين جريمه ها بازدارنده نيست و رقم بسيار کمي محسوب مي شود و بايد تغيير کند.
پايش ماهواره اي کشند قرمز
مسئول پايش ماهواره اي کشند قرمز هم در اين رابطه به خبرنگار مهر گفت: از طريق ماهواره، کشند قرمز در خليج فارس مورد بررسي قرار گرفت و حرکت اين پديده پيش بيني شد که اين رويه همچنان هم ادامه دارد.

صمد حمزه اي بابيان اينکه هم اکنون کشند قرمز در دريا برطرف شده است افزود: هم اکنون 3 تا 4 کيلومتر مربع از دريا درگير کشند قرمز است که تاثير زيادي ندارد.
وي مبدا ورود اين پديده به آبهاي ايران را درياي عرب ذکر کرد و گفت: بلوم جلبکي در سطحي وسيع در درياي عرب آغاز شد و به سمت آب هاي ايران آمد.