شاید باور نکردن این خبر منطقی تر به نظر برسد چراکه مگر ممکن است رئیس اداره محیط زیست یک شهرستان برای بررسی خبر حمله یک پلنگ عازم ماموریت شود و حاصل این اقدام دو مجروح و یک پلنگ کشته شده باشد؟ پس فرق من و شمایی که نه محیط بانی میدانیم و نه به اهمیت حفظ گونههای رو به انقراض وقوف کامل داریم، با این متخصصان در چیست؟!
به گزارش «تابناک»، ساعاتی قبل، اخباری منبی بر حمله گربهسانی وحشی به یک شهروند دماوندی مخابره می شود تا اداره حفاظت محیط زیست این شهرستان و محیطبانان کوه سفید برای بررسی موضوع راهی محل حادثه شده و گربهسان ذکر شده را «پلنگ» تشخیص دهند.
ماجرا زمانی عجیب می شود که به
گزارش فارس، در حین بررسی،
پلنگ عصبانی(!) به عباس میرزاکریمی، رئیس اداره حفاظت محیط زیست دماوند و یکی دیگر از محیطبانان حمله ور شده و آنها را مصدوم می کند و در این کش و قوس و درگیری، محیطبانان
پلنگ را می کشند!
تا اینجای کار با ماجرایی عجیب مواجه هستیم که در یک سوی آن جانور کمیابی وجود دارد که به رغم اینکه از سوی اتحادیه بینالمللی حفاظت از محیط زیست (به اختصار «آییوسیان»IUCN) در فهرست گونههای «در مرز تهدید به انقراض» قرار گرفته، اما عباس میرزا کریمی (رئیس اداره محیط زیست دماوند که در ماجرای امروز مجروح شده) پیشتر در گفتوگو با یک خبرگزاری، با تاکید بر تهدید نسل این گونه جانوری بر اثر هجوم شکارچیان غیر مجاز، آن را در زمره گونههای در حال انقراض دانسته است.
این در حالی است که از سوی دیگر، با اعلام خبر حادثه، نیروهایی به منطقه اعزام شدهاند که وظیفه اصلی شان بنا به تعریف، "حفاظت و کنترل عرصههای طبیعی و حیات وحش کشور" بوده و طبیعتا در این راستا آموزش دیده و مهارت آموزی کردهاند؛ حال آنکه رئیس ایشان هم در این ماموریت در کنارشان حضور داشته و به تبع آن، به همراه داشتن تجهیزات کامل و رعایت تمامی اصول ایمنی بیش از پیش اهمیت می یافته است.
بدین ترتیب متخصصانی برای بررسی ماجرا در صحنه حضور یافته بودند که می بایست اطلاعات کاملی درباره یکی از مهمترین گونه های زیستی منطقه زیر مجموعه خود داشته و به تجهیزاتی مانند تیرهای بیهوشی مجهز بوده و با آگاهی از میزان خطری که در کمینشان نشسته، آنقدر حرفه ای عمل کنند که نه به خودشان گزندی وارد شود و نه در نهایت، تنها از حیوان رو به انقراض جسدی باقی بماند؛ اما ظاهرا هیچ گونه توفیقی در این زمینه ها حاصل نشده و چه بسا محیط بانان شایستگی توبیخ و تنبیه را کسب کرده باشند!
گروه متخصصين گربه سانان که مجموعه ای از ده ها کارشناس و متخصص از سرتاسر دنيا در آن عضويت دارند، در شماره بهار نشريه خود (با نام Cat News) يکی از تصاوير گرفته شده از پلنگ ايرانی در منطقه حفاظت بافق يزد را به عنوان تصوير روی جلد استفاده نمود. پلنگ ایرانی با نام علمی (Panthera pardus saxicolor) از بزرگترین زیرگونههای پلنگ است که بومی غرب آسیا بوده و عمدتا در ایران، افغانستان و ترکمنستان بوده و تعداد اندکی از آن در ارمنستان، آذربایجان، گرجستان، روسیه و ترکیه به چشم می خورد. این پلنگ در زبان انگلیسی با نام (Persian Leopard) خوانده میشود.
به عبارتی بهتر، ظاهرا محیط بانانی که برای بررسی حمله یک گربه سان به شهروند دماوندی به منطقه اعزام شده بودند، با علم به اینکه در محدوده کوه سفید تنها یک گونه گربه سان وحشی زیست میکند و با آگاهی از این موضوع که
پلنگ جانوری انسان گریز بوده و تنها در صورتی حمله خواهد کرد که مجروح شده و یا احساس خطر کرده و راه گریز را باز نبیند، آنچنان دست خالی به دامان حیات وحش رفته بودند که نه تنها دو تن از ایشان راهی بیمارستان شده اند، بلکه در نهایت برای این جانور گرانبها هم اتفاقی بهتر از آنچه در مواجهه با شکارچیان رخ می دهد، رخ نداده است.
اینجاست که باید از رئیس اداره محیط زیست این شهرستان و حتی مسئولان بالادستی وی پرسید که اصولا فایده اعزام ایشان به محل حادثه چه بوده است؟!
گفتنی است که حدود دو هفته پیش (24 مهرماه)، تصاویری از کشته شدن یک
پلنگ ایرانی در ارتفاعات منطقه پشتکوه ممسنی فارس با شلیک 5 گلوله یک مرد روستایی در دنیای مجازی منتشر شد که حکایت از قطعه قطعه شدن حیوان کشته شده با تبر داشته و ظاهرا فرجام ماجرا، چیزی بهتر از به آتش کشیده شدن این قطعات نبوده است. تصاویری تلخ از لاشه غرق به خون حیوانی نادر که ظاهرا شکارچی قصد داشته دم آن را برای یادگاری از تنش جدا کرده و باقی بدن را به آتشی بسپارد که دودش ممکن است چشم محیط زیست کشور را تا ابد بسوزاند!