حمید ظهرابی مدیر کل حفاظت محیط زیست استان سمنان گفت: یوزپلنگ آسیایی جزو گونه های درمعرض تهدید جهانی انقراض محسوب می شود و با حمایت های که صورت گرفته مشاهدات نشان می دهد که جمعیت این گونه در سنوات گذشته رو به بهبود است.
وی با اشاره به مصوبات دور سوم سفرهای استانی هیات دولت افزود: احیا و تکثیر گورخر در قالب احداث یک مرکز تحقیقاتی به مساحت ۷۰۰ هکتار یکی از این مصوبات است که حدود ۳۵۰ میلیون تومان برای آن هزینه شده و کار فنس کشی اطراف ان هم به پایان رسیده است.
وی اظهارداشت: در حال حاضر سه گورخر ماده و یک گورخر نر به این سایت منتقل شدند که در شرایط خوبی به سر می برند.
ظهرابی گفت: در واقع هدف از اجرای این مصوبه حفاظت از این گونه زیبا از خطر انقراض است .
وی در ادامه به پروژه حفاظت از یوزپلنگ آسیایی اشاره کرد و گفت: این هم یکی دیگر از پروژهای بزرگ استان است که اعتبار خوبی برای این پروژه تخصیص داده شد که راستای تجهیز پاسگاه های محیط بانی ها و تامین امکانات و تجهیرات حفاظتی هزینه شد.
وی گفت: یوزپلنگ آسیایی جزو گونه های درمعرض تهدید جهانی محسوب می شود و با حمایت های که صورت گرفته مشاهدات نشان می دهد که جمعیت این گونه در سنوات گذشته رو به بهبود است به طوری که در سال ۱۳۹۰ حدود ۳۴ قلاده از این گونه در زیستگاه های استان سمنان مشاهده شده است که از این تعداد بخش عمده ای یوزپلنگ های جوان بودند.
ظهرابی ادامه داد: از آنجا که گونه های مشاهده شده بیشتر جوان بودند نشان می دهد که شرایط زیستگاه ها از لحاظ طعمه و تمام فاکتورها مناسب است و زاد و ولد در بین انها به صورت طبیعی انجام می شود که جای خوشحالی دارد.
وی تاکید کرد: البته نمی توانیم بگوییم که از لیست خطر نابودی خارج شده اما مشاهدات وضعیت رضایت بخشی را از این گونه نشان می دهد.
وی اظهار داشت: هرگاه تمام زیستگاه های یوزپلنگ آسیایی در ایران احیاء شدند و شرایط پایدار پیدا کردند ، می توانیم بگوییم که از فهرست در خطر خارج شده است اما همین شرایط کنونی هم رضایت بخش است.
به گفته وی گونه یوزپلنگ آسیایی در حال حاضر در زیستگاه های استان های سمنان ، یزد و خراسان زیست می کنند.
مدیر کل اداره محیط زیست استان سمنان به زیستگاه های یوزپلنگ اسیایی در این استان اشاره کرد و گفت: محدوده پارک ملی ” توران ” با مساحت یک میلیون ۴۰۰ هزار هکتار ، پارک ملی ” کویر” با ۴۴۰ هزار هکتار و اخیرا منطقه ” خوش ییلاق ” با مساحت ۱۵۰ هزار هکتار که به این مجموعه اضافه شده جزو زیستگاههای این استان هستند.
وی در ادامه به دیگر مصوبات سفرهای استانی هیات دولت اشاره کرد و گفت: طرح ” ایجاد ساختمان های مورد نیاز طبیعت گردی در مناطق تحت مدیریت ” با اعتبار ۵ میلیارد تومان از دیگ مصوبات است که باید تا پایان سال ۹۱ به بهره برداری برسد که دراین ساختمان ها تمام ضوابط زیست محیطی رعایت می شود.
به گفته وی تجهیز و خرید ماشین آلات مورد نیاز برای مناطق تحت حفاظت و پوشش این اداره کل با اعتباری حدود ۲ میلیارد تومان از دیگر مصوبات سفرهای استانی است .
ظهرابی افزود: ” احداث مرکز تحقیقات زیست محیطی سمنان ” هم از دیگر مصوبات سفرهای استانی است که تاکنون اعتباری برای آن در نظر گرفته نشده اما حداقل به ۴۰۰ تا ۵۰۰ میلیون تومان اعتبار نیاز دارد .
وی ادامه داد: پیش بینی شده این مرکز در مساحتی حداقل ۵۰۰ متر مربع احداث شود و ۱۵ نفر کارشناس و متخصص در حوزه های زیست محیطی در آن مستقر شوند .همچنین قرار است به آزمایشگاه های مختلف در حوزه محیط زیست از جمله بررسی منابع آلاینده از جمله خاک ، آب و هوا ، میکروبیولوژی ، مولکولی و آزمایشات ژنتیکی مراکز مطالعاتی مورد نیاز محققان مجهز شود که پیش بینی شده تا پایان ۹۱ به بهره داری برسد.