سالانه پرندگان زيادي از سرزمينهاي سردسير شمالي آسيا به گلستان سفر مي کردند ولي امسال ديگر ترانه خواني پرندگان مهاجر در برخي تالابهاي استان شنيده نمي شود و گويي اين پرندگان براي هميشه با تالابهاي گلستان خداحافظي کرده اند.

به گزارش خبرنگار مهر در گرگان، گلستان چهار تالاب بين المللي دارد که هر ساله با شروع فصل سرما، هزاران پرنده به در اين تالابها زمستان گذراني مي کردند و زمستان را به بهار مي رساندند.


از چهار تالاب بين المللي آلاگل، آلماگل، آجي گل و گميشان واقع در گلستان، حضور پرندگان در سه تالاب اول بسيار کمرنگ و نادر بوده و اکنون تالاب گميشان به تنها زيستگاه زمستان گذراني پرندگان مهاجر مبدل شده است.

بروز پديده خشکسالي، ورد انواع آلاينده ها، حفر کانال در اطراف تالاب، احداث سد در زمينهاي فرادست تالاب، شکار بي رويه و صيد ماهيان کمياب، احداث جاده و استخرهاي پرروش ميگو و .. زيستگاههاي پرندگان در حاشيه تلابها را به مخاطره انداخته است.

تاکنون 85 گونه پرنده شامل 19 گونه بومي و 66 گونه مهاجر در تالابهاي منطقه شناسايي شدند که از ميان پرندگان مهاجر، 14 گونه بومي و بقيه گونه زمستان گذر هستند.

صدور مجوز براي پنج هزار شکارچي

درسالجاري محيط زيست گلستان براي پنج هزار شکارچي مجوز شکار صادر کرده است و اين تعداد به اضافه شمار زيادي شکارچيان غيرمجاز شناسايي نشده، موجب مهاجرت و تغيير زيستگاه هاي پرندگان مهاجر گلستان شده است.

چنگر، فوتکا، مرغابي، قو، غاز، پليکان، فلامينگو، باتلان، انواع حواصيل و پرستو از انواع گونه‌هاي ارزشمند پرندگان مهاجري هستند که به تالابهاي استان گلستان مهاجرت مي‌کنند.

بر اساس آمار، هر سال حدود 300 هزار پرنده به گلستان مي‌آيند و شش ماه سرد سال را در تالابهاي استان سپري مي‌کنند و
مرغابي، غاز، قو، پليکان، باکلان، پرستوي دريايي، سليم، کاکايي، چنگر، اگرت، خوتکا، گيلان شاه و تليله از مهمترين پرندگان مهاجر به استان گلستان است.

ترانه خواني پرندگان به گوش نمي رسد

برخي از اين پرندگان مانند پليکان، فلامينگو و قو جزو گونه‌هاي حمايت شده و برخي نيز مانند پليکان پا خاکستري و عقاب دريايي دم سفيد از جمله گونه‌هاي در خطر انقراض به شمار مي‌روند و ترانه خواني بسياري از پرندگان ديگر در تالابهاي گلستان به گوش نمي رسد.

برابر قوانين، شکار و صيد گونه هاي مرغابي سانان حفاظت شده در ايران شامل قوها، غاز پيشاني سفيدکوچک، غاز پازرد، اردک سرسفيد، اردک بلوطي، اردک تاجدار، اردک مرمري ، اردک چشم طلايي ، اردک سرسياه ، اردک دم دراز و مرگوسها مي شود.
نا امن شدن زيستگاههاي پرندگان در سايه شکار بي رويه و برخي بي تدبيريها و خشکسالي تالابها موجب شده تا ديدن گونه هاي ارزشمند پرندگان مهاجر در تالابهاي گلستان در سالهاي آينده به رويايي دست نيافتني مبدل شود.

برخي شکارچيان براي تفريح به شکار پرندگان در حاشيه تالابها مي پردازند و اين تفريح، مرگ پرندگان آبزي و کنار آبزي را منجر مي شود.

به گفته برخي شکارچيان، در سالهاي قبل برخي گونه ها مانند اردک چشم سفيد، اردک سرطلايي، عقاب دريايي و ... در تلابهاي منطقه مشاهده مي شدند که امسال اين گونه ها را کمتر مي توان کشاهده کرد.

تالابهاي گلستان درگير کم آبي

معاون محيط طبيعي محيط زيست گلستان گفت: بحث شکار پرندگان يکي از مشکلاتي است که هرساله در فصل شکار در استان گلستان با آن روبرو هستيم.

محسن جعفرزاده بيان داشت: مهترين اصلي که بايد به آن اشاره کرد، تهيد خشکسالي و کم آبي است که تالابهاي استان را درگير کرده است و دراين حالت اکثر پرندگان به مناطقي مهاجرت مي کنند که منابع آبي کمي دارند.

وي اظهار داشت: منابع آبي کم تالابها نمي تواند پرندگان را در برابر شکارچيان مجاز و غيرمجاز محافظ مناسبي داشته باشد و خوشبختانه سازمان محيط زيست حداقلي را تعريف کرده تا شکارچيان نيز بتوانند به اهداف خود برسند.

معاون محيط زيست گلستان عنوان کرد: در کنار اين شکارچيان مجاز، شکارچيان غيرمجاز ضربات شديدي به اين زيستگاهها مي زنند.
وي اظهار داشت: در مناطق تالابي استان، پاسگاههاي محيط باني وجود دارد و هميشه نظارت مطلوب در مواقع شکار وجود دارد و برخورد قاطع با متخلفان مي شود.

وي اظهار داشت: حجم تخلفات با توجه به تعداد اسحله اي که بصورت مجاز و غيرمجاز در دست شکارچيان است از جمله دغدغه هاست.

شکار در تالابهاي گلستان ممنوع شود

معاون محيط طبيعي محيط زيست گلستان با اشاره به صدور مجوز براي شکارچيان افزود: کسانيکه که مجوز حمل اسلحه شکار دارند و کسانيکه مجوز شکار دارند، به آنها پروانه شکار دارند.

وي به خشکي تالابهاي گلستان اشاره کرد و گفت: تالابهاي استان در حال خشک شدن هستند و سال گذشته با توجه به تلاشهاي صورت گرفته سه تالاب بين المللي آلاگل، آلماگل و آجي گل استان احيا شدند.

گميشان تنها زيستگاه پرندگان مهاجر

وي ياداورشد: خشکسالي و بحث مديريت منابع آبي، تالابهاي استان را با مشکل مواجه کرده اند و اکنون پرندگان به تنها تالابي مي روند، تالاب گميشان است.

جعفر زاده خاطرنشان کرد: اين تالاب نيز با بحث پسروي آب دريا مواجه است و پرندگان نيز جاي کمي براي گذران دارند و اگر پرنده ها در منابع ابي استانپراکنده شوند، بهتر مي توان حفاظت کرد.

معاون محيط طبيعي محيط زيست گلستان به بحث ممنوعيت شکار در تالابهاي استان اشاره کرد و با توجه به بحث خشکسالي و محدوديت مهاجرت پرندگان به تالابهاي استان، پيگير ممنوعيت شکار پرندگان در اين تالابها هستيم.

در چرخه طبيعت پرندگان وابستگي زيادي به تالابها دارند و بقا و حيات بسياري از گونه هاي هاي کمياب و در خطر انقراض پرندگان آبزي و کنارآبزي به تالاب وابسته است و بسياري از تالابها به دليل وجود مواد گياهي مانند زغال سنگ توان توليد انرژي دارند و اکنون اين گنجينه هاي ارزشمند روبه نابودي هستند.