در حالی طی چند هفته گذشته بسیاری از فعالان صنعتی از اقدام بانکها در زمینه دریافت بازپرداخت تسهیلات ارزی به نرخ مبادلهای به شدت انتقاد کردهاند که به نظر میرسد شورای پول و اعتبار در تازهترین مصوبه خود در زمینه اختلاف ارزی به وجود آمده بین صنایع و بانکها به نفع صنایع رای داده است.
بعد از نوسانهای ارزی چند ماه اخیر بانکها اعلام کردند کسانی که از قبل تسهیلات ارزی به نرخ مرجع دریافت کرده بودند حالا باید با توجه به تغییرات به وجود آمده بازپرداخت تسهیلات خود را با نرخ مبادلهای انجام دهند.
این کار به شدت اعتراض دریافتکنندگان تسهیلات ارزی به ویژه صنایع را برانگیخت و آنها خواستار بازپرداخت تسهیلات ارزی به نرخ زمان دریافت تسهیلات شدند.
آرمان خالقی، عضو هیات مدیره خانه صنعت، معدن و تجارت ایران چندی پیش در این باره توضیح داد که بازپرداخت تسهیلات ارزی با نرخ مبادلهای عملا کلیه محاسبات بنگاههای تولیدی را به هم خواهد ریخت و به این معناست که تولیدکنندگان تسهیلات را با بهره 250 درصدی دریافت کردهاند که اثر آن فلجکننده است.
وی همچنین عنوان کرد که طبق قانون، بازپرداخت تسهیلات ارزی باید با همان نرخی باشد که در زمان گشایش السی وجود داشته و در ماده 16 طرح حمایت از تولید ملی که در مجلس نیز در دست بررسی است بر این موضوع تاکید شده است.
در همین حال در تازهترین رخداد رئیس اتاق بازرگانی و صنایع و معادن ایران از تصویب و ابلاغ دستورالعمل 13 مادهای چگونگی ایفای تعهدات ارزی در گذشته توسط شورای پول و اعتبار خبر داد.
محمد نهاوندیان با اشاره به اینکه در این دستورالعمل مناسبات بین مشتریان بانکها، بانکها و بانک مرکزی بیان شده است، گفته که در ماده 12 این دستورالعمل بانکها مکلف شدهاند که بخشنامهها و مقررات ارزی را به شعب خود ظرف 15 روز ابلاغ کنند که اگر این روند انجام نشود، فروش
ارز توسط بانک مرکزی برای آن بانک منتفی میشود.
اما نهاوندیان در حالی به جزئیات این دستورالعمل اشارهای نکرده که به گفته رییس کمیسیون سرمایهگذاری و تامین مالی اتاق بازرگانی تهران بخشنامهای که درباره ایفای تعهدات ارزی بانکها تصویب شده، 70 تا 80 درصد نظر همه ذینفعان را در نظر گرفته است.
یحیی آل اسحاق، رییس اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی تهران هم با اشاره به اینکه در صورت اجرایی شدن دستورالعمل جدید شاهد حل بسیاری از مشکلات دریافت کنندگان تسهیلات ارزی خواهیم بود در عین حال به سیستم بانکی هشدار داده که "اگر این بار نظام بانکی بخواهد جلوی این موضوع بایستد باید پاسخگوی خیلی چیزها باشد."