طلا در غنا
رئيس كشور افريقايي غنا ( گانا ) در فوريه سال 990 ميلادي ( طبق محاسبه مورخان اروپايي 13 فوريه ) در پايتخت خود كه آن هم شهر «غنا» نام داشت در برابر گروهي از سران قبايل افريقاي غربي قلمرو خود را از صحراي افريقا تا انتهاي سنگال اعلام داشت كه پس از قلمرو حكومت اسلامي شمال آفريقا ( افريقيه ) به صورت بزرگترين كشور افريقايي در آمده بود.
وي يك محله از شهر غنا را اختصاص به بازرگانان خارجي طلا داده بود كه عمدتا اتباع كشورهاي اسلامي خاور ميانه و شمال افريقا بودند . واژه غنا نيز از عربي است كه توسط همان ها رايج شده است .
احمد بن حسين همداني كه در سال 998 ميلادي در شهر هرات فوت شد در باره غنا نوشته است : در غنا ، طلا مانند هويج از زير شنها بيرون مي آيد. وي اضافه كرده است كه بيشتر طلاي تازه كشور هاي اسلامي و روميه ( روم شرقي ) از غنا مي آيد.
اروپائيان پس از استعمار غنا ، نام ساحل طلا بر آن گذاردند كه بعد از كسب استقلال بار ديگر به نام غنا ( گانا ) باز گشته است.
هنري هشتم پنجمين زنش را به تيغ جلاد سپرد!
كاترين هوارد
13 فوريه سال 1542 كاترين هوارد پنجمين زن هنري هشتم پادشاه وقت انگلستان در برج لندن (ارگ شهر) با شمشير گردن زده شد. كاترين 21 ساله بود و تنها دو سال پيش از آن با هنري ازدواج كرده بود. شهرت هنري هشتم كه عمدتا به خاطر طلاقها و ازدواجهاي پي در پي او و از اين رهگذر درگيري با واتيكان (پاپ) بود نخست به زنانش اتهام عدم وفاداري مي زد و سپس به دست جلاد مي سپرد. مجازات زنا اعدام نبود، ولي چون متهم زن پادشاه بود، نوعي خيانت به كشور به حساب آورده مي شد و مستوجب مردن قرار مي گرفت. اعدام كاترين در حالي بود كه پدرش يك لرد انگليسي و عمويش دوك نورفوك بود كه جرات مخالفت نداشتند. كاترين را پك روز پيش از اعدام به برج لندن برده بودند تا تمرين كند كه چگونه سرش را روي تخته قرار دهد كه گردنش با يك ضربه شمشير قطع شود و او اين تمرين را چند بار انجام داده بود كه امروزه اعدام ظالمانه خوانده مي شود.
استعمار مشرق زمين توسط انگليسي ها و بدبختي آن چنين آغاز شد
13 فوريه1601 (407 سال پيش و شش سال قبل از استقرار انگليسي ها در قاره آمريكا) جيمز لانكاستر James Lancaster به عنوان نماينده كل كمپاني هند شرقي با عوامل مربوط، انگلستان را به سوي مشرق زمين ترك كرد كه روزي بد براي همه شرق بشمار آمده است. فرمان تاسيس كمپاني هند شرقي انگلستان يكم ژانويه سال 1600 ميلادي به امضاي اليزابت اول ملكه اين كشور رسيده بود.
گردانندگان اين كمپاني 216 تن از اميران، اشراف و بازرگانان انگلستان بودند و سرمايه اوليه اش 72 هزار پاوند طلا بود. اليزابت اول مدت اعتبار اين كمپاني را 15 سال تعيين كرده بود. در آن زمان شاه عباس يكم در ايران سلطنت داشت.
لانكاستر با منطقه آشنا بود و راههاي دريايي آن را مي دانست. وي شش سال پيش از اين، يك سفر دريايي تحقيقاتي به سيلان، مالاكا و سوماترا كرده بود.
بسياري از مورخان شرق آغاز ماموريت لانكاستر را شروع استعمار مشرق زمين توسط انگلستان با همه بدبختي هاي ناشي از آن مي دانند. كمپاني هند شرقي بعدا به تملك دولت انگلستان در آمد.
بايد دانست كه انگليسي ها عمدتا از مقر حكومتي خود در هند در امور ايران مداخله مي كردند.
خودرو 850 دلاري فورد وارد بازار شد
در چنين روزي در سال 1903 نخستين خودرو 850 دلاري فورد در كارخانه اش در خيابان ماك واقع در شهر ديترويت ميشيگان ساخته شد كه بعدا به يك پزشك فروخته شد . نام اين خودرو « مدل ــ آ » بود. موتور اين خودرو بنزين سوز داراي دو سيلندر و توان آن هشت اسب بخار بود و مي توانست تا 48 كيلومتر در ساعت حركت كند. تا آن زمان ، اتومبيل يك كالاي لوكس بود . هنري فورد با ساختن فورد« مدل ـ آ» آن را به صورت يك وسيله ضروري زندگاني در آورد كه هركس استطاعت خريد آن را داشته باشد و در وقت صرفه جويي كند و زودتر به كارش برسد. به اين ترتيب داشتن اتومبيل از انحصار ثروتمندان خارج شد.
اين خودرو با كمك مهندس ويليز طراحي شده بود و مزد كارگران سازنده آن يك دلار و نيم در هر روز بود. با ورود همين اتومبيل كوچك و ارزان به بازار ، آمريكا به صورت كشور اتومبيل در آمد كه زندگي كردن بدون آن در اين كشور دشوار است . بسياري هستند كه مي گويند آمريكائيان عاشق اتومبيل هستند و بدون آن احساس كمبود مي كنند.
اتومبيل فورد« مدل ــ آ» عمدتا براي مصرف داخل آمريكا بود و مدلهاي گرانتر صادر مي شد.
برخي ديگر از رويدادهاي 13 فوريه
1986: پارلمان انگلستان قوانين مربوط به آزاديها و حقوق تضمين شده مردم اين كشور را كه « بيل آو رايتز » عنوان گرفت تصويب كرد . دوقرن بعد همين نام را بر ده اصلاحيه اول قانون اساسي آمريكا كه متضمن همين حقوق و آزادي ها است گذاردند.
1741: يك روزنامه نگار آمريكايي به نام «اندرو بدفورد » نخستين مجله مشابه آن چه را كه امروز ديده مي شود منتشر ساخت و نام آن را « مگازين » گذارد كه در لغتنامه ها به مجله يعني نشريه ويژه مطالب مهم اطلاق مي شود و يك واژه عمومي شده است.
1859: «فرانك وان در گوس» تئوريسين كمونيست در هلند به دنيا آمد.
1945: ارتش شوروي پس از 29 روز جنگ شديد شهر بوداپست را از دست ارتش هيتلر خارج ساخت . در اين نبرد 29 روزه 159 هزار تن كشته شدند. بي جهت نيست كه روسها مي گويند اگر دولتهاي اروپاي شرقي روزي دشمن روسيه شوند بايد بهاي سنگين آزاد شدن از دست هيتلر را به روسيه كه به خاطر انها متحمل تلفات سنگين شد بپردازند.
1975: رئوف دنكتاش رهبر اقليت ترك قبرس تشكيل فدراسيون ترك و يوناني قبرس را اعلام داشت.
2006:
الجعفري
دكتر ابراهيم الجعفري نخست وزير موقت عراق 11 فوريه 2006 با اكثريت يك راي در نشست نمايندگان پارلماني شيعيان عراق به عنوان نامزد نخست وزيري آنان انتخاب شد. وي كه از فعالان حزب «الدعوه» بشمار مي رود در دوران حكومت صدام حسين، مدتي را در ايران و انگلستان بسر برده بود. شيعيان عراق بيش از هريك از گروهاي ديگر در پارلمان تازه (دائمي) اين كشور داراي نماينده هستند ولي اكثريت مطلق را به دست ندارند.
كشف گور 4 هزار ساله در مصر
باستان شناسان در دره فراعنه در محل شهرستان «تبس» پايتخت مصر باستان، در كنار رود نيل كه به لوكسور معروف است در 5 متري مقبره توتانخامون (فرعون جوان) مقبره ديگري در زير زمين كشف كردند كه در آنجا تابوتهاي حاوي اجساد موميايي شده مربوط به سلسله هجدهم (1922 تا 1887 پيش از ميلاد) قرار داده شده است. تابوتها پوشش چوبي با صورت كنده كاري و نقاشي شده انسان دارند (عكس بالا).
در كنار تابوت ها، ظروف سفالي حاوي غذا (عكس مقابل) ديده مي شود تا مردگان (پس از دفن!) گرسنه نمانند. علامت «آمن (آفتاب)» در اين اتاق سنگي ديده مي شود. گور توتانخامون در سال 1922 (84 سال پيش) كشف شده بود. كشف مقبره تازه كه حدس زده مي شود مربوط به بستگان توتانخامون باشد 22 روز پيش صورت گرفت ولي خبر آن 11 فوريه 2006 انتشار يافت. هنوز از اجساد معاينات علمي بعمل نيامده است.
در ادامه خاكبرداري در محل اين مقبره ، مجسمه ديگري از «آمن هوتپ سوم»، فرعوني كه نزديك به چهار هزار سال پيش در گذشته است به دست آمده است (عكس زيرين).
مجسمه «آمن هوتپ سوم»
کوتوله 17 كيلو گرمي پسر به دنيا آورد
الويسا و نوزادش در بيمارستان
بانو «الويسا وسكوئز كوتوله 38 ساله كه كوژپشت و داراي استخوانهاي بي قاعده (كج و معوج)، زهدان كوچك و نيز مبتلا به بيماري نرمي استخوان است اوايل فوريه 2006 در بيمارستان دانشگاه ستنفورد (واقع در پالو آلتو، جنوب شهر سانفرانسيسكو) يك پسر دو كيلو گرمي به دنيا آورد. زاييمان در هفت ماهگي با عمل سزارين انجام شد و حال مادر و نوزاد، رضايتبخش اعلام شده است. پزشكان قبلا به الويسا كه داراي شوهر است هشدار داده بودند كه بكوشد تا حامله نشود كه برايش خطرناك است ولي او گوش نكرده بود. الويسا كه قدش به يك متر هم نمي رسد به علت بيماري نرمي استخوان با ولچر حركت داده مي شود. پزشكان متعجب اند كه چگونه نوزاد كلسيم لازم را از مادر به دست مي آورده است. عكس بالا، الويسا و نوزاد او را در بيمارستان نشان مي دهد.