امسال هم در ادامه زمستان های ٣ سال گذشته قوهای مهاجر برای چهارمین سال به منطقه فریدونکنار و سرخرود مازندران آمدند البته با ٢ تفاوت عمده، یک؛ اینکه امسال قو ها یک ماه زودتر به این منطقه مهاجرت کردند و دوم اینکه بر خلاف سالهای قبل که به مرور به جمعیت شان اضافه می شد این بار یکباره بیش از ٣٠٠٠ بال قو در شالیزارهای منطقه فرود آمدند که این پدیده، صحنه شگفت انگیز و در عین حال نگران کننده ای را پدید آورده است و احتمال می رود که در آینده نزدیک جمعیت های بیشتری نیز به جمعیت فعلی اضافه شوند.
این درحالی است که کل این منطقه به دلیل وجود شکارچی ها غیرمجاز از مازندران به شدت برای قوها و سایر پرندگان مهاجر ناامن می باشد.
قوها برای سال چهارم این محدوده (شالیزارهای روستا وزراء محله واقع در سرخرود) را برای زمستان گذرانی انتخاب کرده اند که قطعا دلیلی به جز امنیت این منطقه کوچک برایشان موجب این انتخاب نشده است.
ه گزارش زیست بوم، امسال هم در ادامه زمستان های ٣ سال گذشته قوهای مهاجر برای چهارمین سال به منطقه فریدونکنار و سرخرود مازندران آمدند البته با ٢ تفاوت عمده، یک؛ اینکه امسال قو ها یک ماه زودتر به این منطقه مهاجرت کردند و دوم اینکه بر خلاف سالهای قبل که به مرور به جمعیت شان اضافه می شد این بار یکباره بیش از ٣٠٠٠ بال قو در شالیزارهای منطقه فرود آمدند که این پدیده، صحنه شگفت انگیز و در عین حال نگران کننده ای را پدید آورده است و احتمال می رود که در آینده نزدیک جمعیت های بیشتری نیز به جمعیت فعلی اضافه شوند.
این درحالی است که کل این منطقه به دلیل وجود شکارچی ها غیرمجاز از مازندران به شدت برای قوها و سایر پرندگان مهاجر ناامن می باشد.
قوها برای سال چهارم این محدوده (شالیزارهای روستا وزراء محله واقع در سرخرود) را برای زمستان گذرانی انتخاب کرده اند که قطعا دلیلی به جز امنیت این منطقه کوچک برایشان موجب این انتخاب نشده است.
درحال حاضر شالیزارهای منطقه سرخرود و فریدونکنار مملو از قوهای سرمازده و گرسنه هستند اما فقط بخش کوچکی از شالیزارهای این منطقه امنیت لازم را برای حضور
قو ها دارند و آن شالیزارها واقع در روستای وزراء محله اند .
همانند گذشته سعی بر این است که این امنیت در کنار تامین غذا برای
قو ها در این منطقه حفظ شود و به این ترتیب
قو ها نیاز به جابجایی از این محدوده امن و پرواز به سایر نقاط را نداشته باشند.
منطقه سرخرود که محل تمرکز اصلی قوها میباشد از نظر مدیریت مناطق زیر نظر اداره محیط زیست محمودآباد می باشد. این اداره در حال حاضر به جز مدیر اداره فقط ٢ نفر کارمند دیگر دارد که هر ٢ نفر به همراه مدیرشان به شکل شبانه روزی حتی روزهای جمعه برای حفظ قوها در تلاش هستند و این در نوع خود در مقایسه با عملکرد سایر ادارات محیط زیست در سراسر ایران بی سابقه می باشد. گفتنی است مساحت حوزه استحفاظی این اداره با سه نفر کارمند بیش از ۵٠٠ هزار هکتار است.
متاسفانه با وجود همه این تلاش ها گزارش های متعدد و روزانه ای از شکار
قو ها وجود دارد و تاکنون تعدادی از آنها به اشکال مختلف شکار شده اند. از دوستان علاقه مند به حفظ طبیعت و حیات وحش تقاضا می شود مانند سالهای گذشته برای خرید ذرت و گندم، به جهت غذا رسانی و حفظ
قو ها در این محدوده امن و جلوگیری از پخش شدن بیشتر
قو ها “هرچند ناچیز” به ما یاری رسانند.
تمامی هزینه های حضور افراد داوطلب برای تامین غذای
قو ها به عهده خود این افراد می باشد و همه کمک های شما صرفا برای خرید غلات هزینه خواهد شد. در صورت تمایل هر یک از افراد علاقمند به اطلاع از روند کار فاکتورهای خرید غلات همواره آماده ارایه خواهند بود.
همچنین شما می توانید خودتان به منطقه سفر کرده و اقدام به خرید ذرت یا گندم کنید و سپس با هماهنگی کیسه ها را در انباری که در روستای وزراء محله سرخرود، نزدیک محل
قو ها توسط یکی از دوستان به هدف نگه داری دانه ها قبل از پخش در اختیار ما قرار داده شده است بگذارید و همزمان با ما در پخش دانه ها که معمولا یک روز در میان قبل از غروب آفتاب می باشد همراه باشید.
قطعا این غذا دادن دستی تا زمانی که قوها به زیستگاه های جوجه آورییشان باز گردند جان صد ها بال از آنها را نجات میدهد و علاوه برقو ها، تعداد نه چندان کمی از سایر انواع اردک ها و غازهای وحشی نیز در کنار
قو ها از این دانه ها تغذیه خواهند کرد و طبعا کمتر شکار خواهند شد.
سال گذشته تنها باقیمانده نژاد غربی «درنای سیبری» که یک درنای بزرگ نر است و چند سالیست که تنها برای زمستان گذرانی به این منطقه می آید ٢۵ روز آخر زمستان را تمامًا در بین
قو ها گذراند که این خود به تنهایی شاهدی بر تلاش مامورین این منطقه خصوصا همکار و دوست عزیزم مهدی گلی نازنین در حفظ امنیت این محدوده می باشد.
در حال حاضر بیش ازهر زمان دیگری با توجه به اینکه جمعیت
قو ها نسبت به ظرفیت زیستگاه فعلی شان بسیار زیاد می باشد و غذای کافی برای این جمعیت در دسترس شان نیست، یاری رسانی شما برای بقا این پرندگان زیبا اقدام بسیار شایسته ای خواهد بود.
این همان زمانیست که ما باید با پخش غذا به شکل مستمر قوها را در این محل امن، در کنار مامورین محیط زیست بدون حضور فرصت طلبان نگاه داریم. قوهای تازه از راه رسیده به سرعت مشغول خوردن این تنها منبع غذائی هستند و آن زمان دور نیست.
علاقمندان جهت دریافت اطلاعات بیشتر و همچنین آگاهی از نحوه ارسال کمک های خود می توانند با شماره تلفن ۷۳ ۱۵ ۱۷۷ ۰۹۱۲تماس حاصل فرمایند.